bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Відбувся ІІ Міжнародний фестиваль історичного документального кіно
27.04.2015

Фест сучасного історичного кіно у Київській фортеці: гран-прі – латвійський фільм-подвійний біопік, кращий історичний фільм - про Бандеру. 17-19 квітня 2015 року в Київській фортеці відбувся ІІ Міжнародний фестиваль історичного документального кіно.

В цьому році на фестивалі було представлено фільми виробництва України, Латвії та Аргентини. Журі фестивалю очолив кінорежисер та викладач Іван Канівець. До складу журі увійшли також представники співорганізаторів фестивалю: НІАМ «Київська фортеця» і ГО «Міжнародний соціально-культурний проект «Джойфест».

В конкурсному показі взяли участь 16 стрічок, які боролися за перемогу в 6 номінаціях: кращий образ у кадрі, кращий звук, кращий сценарій, краща режисура, кращий історичний фільм і гран-прі. 

За підсумками конкурсу  перемогу в номінаціях здобули:

В номінації кращий образ у кадрі: фільм «Тарас Шевченко. Ідентифікація» (Україна) виробництво 2014р. Режисер: ПРОСКУРНЯ  Сергій  Владиславович. Виконавчий  продюсер: ШЕВЧУК Наталія Анатоліївна. Власник авторських прав і прав на показ:  ДП «Українська студія хронікально-документальних фільмів», директор студії Н.А.ШЕВЧУК. Стрічка про міфологізацію образу великого Кобзаря в народній уяві різних часів та серед різних суспільних груп в сьогоденні. Зйомки відбувались на Черкащині, в Бессарабії, в Карпатах, на Донбасі, в Чорнобильській зоні відчуження,  університетах Австрії та США.

В номінації кращий звук:  фільм «Піаніст» (Латвія) Латвійська назва: TAPIERIS. Режисер: Ілона Бруве. Виробник: Kinolats. Це історія про піаніста і музиканта Оскар Строка, який творив танго в 1920-х. Ніхто не знав його - але його танго грали по всій Європі. Його життя було як атракціон вічних боргів, далеких плавань, вдалих і невдалих любовних історій, які краще тлумачаться по його музиці. Щоб заробити гроші, він грав в пабах і кінотеатрах в Ризі, Берліні та Парижі, і водночас писав найромантичніші танго.

В номінації кращий сценарій: фільм «Залишаючи Ригу». (Латвія) Режисер: Девіс Сіманіс. Виробник: Madara Kalnina Інесе Бока-Грубе. Виробництво: Mistrus ЗМІ Стрічка шукає відповідь на питання, як 20-го століття вплинули і змінили життя, і як мрії перетворюються на розчарування і крах ілюзій. Головні герої фільму є філософ Берлін і режисер Ейзенштейн. Фільм розповідає про час, коли Європа змінилася назавжди.

В номінації краща режисура: фільм «Вільні люди» (Україна) Режисер: Яровенко Ганна Петрівна. Виконавчий  продюсер: Шевчук Наталія Анатоліївна. Власник авторських прав і прав на показ:  ДП «Українська студія хронікально-документальних фільмів», директор студії Н.А.Шевчук.  Хто вони – сучасні  кобзарі та лірники, як вони  інтегруються  в  суспільстві,  і  як це суспільство  їх  сприймає?  Архіваріус  Тарас  Компаніченко  та  художник-реставратор    Ярема  Шевчук з Києва,  директор  видавничого агентства Андрій  Ляшук  з  м. Рівне,  дяк   Ярослав  Крисько  та викладач  Тарас Дороцький  зі  Львова,   пройшлися  зі  своїми  старосвітськими  інструментами  по  черкаських  та полтавських  селах ,  співаючи  і  спілкуючись  з  різними  верствами  населення,  намагаючись  донести  до  душі  кожного  давні  українські  традиції.  Їх слухають молодь і літні люди, їх реакція неоднорідна…

В номінації кращий історичний фільм: фільм «Степан Бандера. Между красным и черным» (Україна) Автор і режисер: Ігор Поддубний. Фільм-розслідування.

Гран-прі отримав фільм «Залишаючи Ригу». (Латвія) Режисер: Девіс Сіманіс

«Як ми бачимо,  у трьох з шести номінацій  перемогли фільми виробництва Латвії, - розповідає представник співорганізатора фестивалю ГО «Міжнародний соціально-культурний проект «Джойфест» Інна Гончарова. – Крім того, всі три латвійські стрічки набрали велику кількість балів в усіх номінаціях. І це цілком справедливо. Їх знято на високому професійному рівні, і українським кінематографістам є чому повчитися у своїх коллег. Тим більш, що історія наших двох країн тісно переплітається протягом століть, і можна провести багато паралелів. Крім латвійського кіно, на фестивалі за підтримки Посольства Аргентини в Україні було представлено стрічки виробництва Аргентини – в конкурсному і позаконкурсному показах. На жаль, ми дуже мало знаємо про історію Аргентини, як і про історію багатьох інших країн світу. Сподіваємося, що в наступному році на фестивалі буде представлено більше країн. Адже фестиваль історичного документального кіно – це класна нагода для нас дізнатися більше про історію різних народів та розповісти для них мовою сучасного документального кіно про свою власну історію.»

Фестиваль викликав зацікавлення насамперед у фахівців, які прийшли на нього за обміном досвідом щодо сучасних тенденцій в історичній кінодокументалістиці. Вони констатували, що стрічки, які було представлено на фестивалі (як виробництва України, так і виробництва інших країн) визначаються високою якістю, зняті на високому професійному рівні, та є дуже пізнавальними. Історична документалістика спрямована на формування у глядача розуміння минулого - насамперед  України, а також інших країн  - заради не допущення людством помилок в майбутньому. Вони закарбовують в людській пам`яті постаті видатних людей минулого: таких як політичний діяч Степан Бандера, філософ Ісайя Берлін, кінорежисер Сергій Ейзейштейн, композитор Оскар Строк та багатьох інших, менш відомих, які також зробили свій певний і незабутній для нас, їх нащадків, внесок до скарбниці історії.

 

Контакти

  • 0504697369

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.