bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На Одещині об’єднають зусилля для ефективної правової допомоги малозабезпеченим
28.01.2015

У вересні 2014 року стартувала нова ініціатива Одеської обласної організації ВГО «Комітет виборців», направлена на покращення доступу малозабезпечених верств населення до правової допомоги та захисту. Досягти такої непростої мети планується за рахунок створення та впровадження пілотної моделі роботи, котра об’єднає та скоординує діяльність пара-юристів, адвокатів на принципах pro bono, правозахисників, а також відповідні державні та муніципальні органи.

В чому проблема?

Зважаючи на складні соціально-економічні процеси в Україні протягом 2013 — 2014 років, кількість громадян, нездатних заплатити за кваліфіковану юридичну допомогу збільшилася катастофічно і стала критичною. Масові протести українців, повалення режиму Януковича, яке вдалося зробити неймовірною ціною напочатку 2014 року та отримання після його керування глибокої кризи в економічному секторі, надзвичайно ускладнили та посилили цю тенденцію. Наразі склалася така ситуація, що малозабезпеченим верствам українського суспільства, з огляду на їх остаточне зубожіння, всі ті правові проблеми та виклики, котрі постали, складають реальну загрозу порушення прав людини.

В Одеській області надання правової допомоги має свою специфіку. В місті Одесі однією з перших в Україні була створена Комунальна установа «Правова допомога». Окрім муніципальної правової допомоги, в сфері надання первинної правової допомоги працюють органи юстиції, юридична клініка «Одеської юридичної академії», громадські організації (Одеська організація Комітету виборців України, БФ “Ассоль”, Ромський правозахисний центр, БФ «Дорога до дому», виконавчі партнери УВКБ ООН та цілий ряд інших, котрі мають різну спеціалізацію та різну спроможність). На жаль, більшість зусиль вказаних організацій не виходить за межі обласного центру чи інших великих міст області. З наданням вторинної правової допомоги ще складніше, фактично її надають лише залучені державою адвокати Центрів надання вторинної правової допомоги, але лише по певним категріям справ. На фоні певних обмеженостей органів держави та неурядових організацій щодо надання безоплатної правової допомоги, абсолютно не розвинуто альтернативні можливості та ресурси, котрі в багатьох розвинутих країнах успішно доповнюють та посилюють систему надання правової допомоги. Мається на увазі використання можливостей паралігал (пара-юристів) та діяльності професійних юристів та адвокатів на принципах pro bono.

Як показала практика, діяльність всіх цих організацій абсолютно не скоординована (часто їх керівники та співробітники навіть не знайомі, незважаючи на тривалу працю в одній сфері в одному місті), що знижує ефект наданої правової допомоги та негативно позначається на загальному розвитку та становленні системи надання безоплатної правової допомоги. Тому дуже нагальною, актуальною та затребуваною в Україні є залучення до надання безоплатної правової допомоги та захисту прав людини пара-юристів та адвокатів на принципах pro bono, об’єднання їх зусиль з досвідом та потенціалом правозахисних організацій, координація таких зусиль з діючими державними та муніципальними органами. Кінцевим результатом впровадження такої моделі стане створення чіткої та зрозумілої моделі надання безоплатної правової допомоги на прикладі конкретного регіону, де кожен елемент такої системи (пара-юристи, адвокати на принципах pro bono, правозахисники, відповідні державні та муніципальні установи) буде виконувати свою особливу роль та займати особливу нішу, а громадяни отримають реальну можливість отримати доступну, оперативну, кваліфіковану та вичерпну правову допомогу, яка попередить порушення прав людини, захистить їх або поновить.

Що планується здійснити?

Організація та проведення відбору, навчання та залучення до надання базових правових консультацій та виявлення порушень прав людини пара-юристів, створення мережі пара-юристів та на постійній основі підтримка їх мотивації, діяльності та належного освітнього рівня. Зокрема, 20 відібраних за конкурсом кандидатів пройдуть Перші регіональні курси пара-юристів та будуть залучені до роботи.

Залучення професійних адвокатів та юристів до надання вторинної правової допомоги на принципах pro bono, створення мережі таких фахівців, розробка та впровадження системи, стандартів та процедур надання правової допомоги та захисту на умовах pro bono, популяризація такої практики серед фахівців в сфері права. В реалізації цього завдання наразі налагодили тісну співпрацю з Українською фундацією правової допомоги http://ulaf.org.ua, яка запровадила та розвиває Біржу про боно http://pro-bono.in.ua/ Крім того, налагоджена співпраця з міжнародною організацією PILnet’s http://www.pilnet.org, яка найбільш послідовно впроваджує в світі практику pro bono.

Надання безоплатної первинної та вторинної правової допомоги юристами Одеської обласної організації ВГО “Комітет виборців України”, включаючи підтримку стратегічних судових справ. Для просування стратегічних справ залучаються ресурси та можливості фонду стратегічних справ Української Гельсінської спілки з прав людини http://helsinki.org.ua, членом якої являється організація. Паралельно проводиться робота щодо створення та просування інноваційних інстументів надання безоплатної правової допомоги — зокрема, правова допомогу он-лайн (юридичний чат, дистанційні консультації, вебі-нари тощо).

Здійснення постійних зусиль щодо координації діяльності пара-юристів, адвокатів pro bono та правозахисників з державними структурами, котрі надають безоплатну вторинну правову допомогу по кримінальним справам та структурами органів місцевого самоврядування, котрі надають первинну правову допомогу. Передбачено проведення низки комунікаційних заходів, створення робочої групи для координації роботи. Для громадян планується підготовити та поширити путівник “Безоплатна правова допомога на Одещині: куди з якими питаннями звертатися?”.

Фінальним акордом ініціативи стане акумуляція досвіду впровадження моделі надання безоплатної правової допомоги та захисту, котра об’єднує діяльність пара-юристів, адвокатів на принципах pro bono, правозахисників, відповідних державних та мунаципальних органів. Після вивчення аналогічного європейського досвіду (на прикладі Королівства Нідерландів), буде сформовано рекомендації щодо подальшого застосування такої практики в Україні.

Ігор Бринош

Одеська обласна організація

ВГО “Комітет виборців України”

Ініціатива здійснюються за фінансової підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні, Human Rights Fund Programme.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.