bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Податкові зміни, які не дають спокою
19.01.2015

 Фахівці АППУ звертають увагу платників податків на окремі зміни до Податкового кодексу України, внесені Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.14 № 71.

Зміни, які не дають спокою

Фахівці АППУ звертають увагу платників податків на окремі зміни до Податкового кодексу України, внесені Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28 грудня 2014 року № 71.

Податок на додану вартість

Уряд не відмовився від намірів щодо електронного адміністрування податку на додану вартість із запровадженням електронних спеціальних рахунків. Єдине, що застосування такого порядку адміністрування податку в повному його форматі Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28 грудня 2014 року № 71 відтерміновано до 1 липня 2015 року.

Разом з тим, в період з 1 лютого до 1 липня 2015 року буде проводитись тестування вказаного порядку адміністрування податку на додану вартість. Зміст його полягає в тому, що в цей період реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних підлягають всі податкові накладні незалежно від визначеної в них суми податку.

Одночасно на сайті Державної фіскальної служби України в розділі «Електронне адміністрування ПДВ» розміщено оголошення для платників податків, згідно з яким, починаючи з 5 січня 2015 року реєстрація податкових накладних та розрахунків коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних буде здійснюватися за формами, затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 №1129 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 22 вересня 2014 року №957» (J/F1201007- податкова накладна, J/F1201107-додаток до податкової накладної, J/F1201207 - розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної).

Додатково звернута увага на те, що квитанції про прийняття/не прийняття податкових накладних та розрахунків коригування до податкової накладної будуть надходити у форматі xml відповідно до стандарту, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 29.11.2013 № 729 «Про затвердження Формату (стандарту) електронного документа звітності суб’єктів господарювання та Опису довідників, що публікуються з Форматом (стандартом) електронного документа звітності суб’єктів господарювання».

Повідомлено також, що з 5 січня 2015 року впроваджується в дослідну експлуатацію новий електронний сервіс. За надісланим Запитом платники податків будуть мати можливість отримати в електронному вигляді податкові накладні, які зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Відповідно до пункту 2 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженим вищезазначеним наказом, податкова накладна та додатки до неї складаються та надаються отримувачу (покупцю) в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи.

Усі податкові накладні, в тому числі накладні, особливості заповнення яких викладені в пунктах 10 - 13, 18 та 20 цього Порядку, підлягають реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Таким чином, Державна фіскальна служба України запровадила обов’язкову реєстрацію всіх податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних достроково, з 5 січня 2015 року.

Звертаємо увагу платників податку на додану вартість на те, що відповідно до пункту 198.6 статті 198 Податкового кодексу України не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв’язку з придбанням товарів/послуг, не підтверджені зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних податковими накладними.

Акцизний податок

З 1 січня 2015 року суттєвих змін зазнав акцизний податок. Серед нововведень увагу платників особливо привертає запровадження акцизу на роздрібний продаж підакцизних товарів. Проаналізуємо змінені норми Податкового кодексу України, якими такі зміни запроваджено:

  • наведено визначення в якості платника податку осіб - суб’єктів   господарювання роздрібної торгівлі, які здійснюють реалізацію підакцизних товарів (підпункт 212.1.11);
  • визначено, що реєстрація СПД роздрібної торгівлі як платників акцизу здійснюється контролюючими органами (підпункт 212.3.11):
  • за місцезнаходженням пункту продажу товарів (тобто визначене місце сплати податку);
  • не пізніше граничного терміну подання декларації акцизного податку за місяць, в якому здійснюється господарська діяльність (тобто визначено граничну дату реєстрації);
  • до об’єктів оподаткування віднесено операції по реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів (підпункт 213.1.9);
  • визначено, що базою обчислення податку із застосуванням адвалорних ставок є вартість  (з податком на додану вартість) підакцизних товарів, що реалізовані відповідно до підпункту 213.1.9. (підпункт  214.1.14);
  • встановлено, що для підакцизних товарів, реалізованих відповідно до підпункту 213.1.9, ставки податку встановлюються за рішенням сільської, селищної або міської ради у відсотках від вартості (з податком на додану вартість) у розмірі 5% ( підпункт 215.3.10);
  • зазначено, що датою виникнення податкових зобов’язань щодо реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів є дата здійснення розрахункової операції відповідно до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій в сфері торгівлі, громадського харчування та послуг», а у разі реалізації товарів фізичними особами – підприємцями, які сплачують єдиний податок, – є дата надходження оплати за проданий товар (пункт 216.9).

Враховуючи, що вичерпний перелік підакцизних товарів наведено в статті 215 Податкового кодексу України, а пунктом 14.1.212 наведено визначення роздрібного продажу підакцизних товарів із зазначенням переліку підакцизних товарів, на які поширюється таке визначення, можна вважати, що законодавець врегулював питання, які виникають щодо запровадження будь-якого податку, а саме визначив платника, об’єкт, базу, ставку оподаткування, дату виникнення податкових зобов’язань та бюджет, до доходів якого податок буде зараховано, що визначається не лише підпунктом 212.3.11  пункту 212.1 статті 212 Податкового кодексу України, а і зміненими нормами пункту 16 статті 64 та пункту 203  статті 69 Бюджетного кодексу України.

Очевидно, що для організації адміністрування слід очікувати введення Міністерством фінансів України окремого коду бюджетної класифікації для обліку надходжень акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів.

Від фіскальних органів варто очікувати ініціативи по внесенню змін до форми податкової декларації по акцизному податку, які будуть покликані не лише додати можливості для відображення в декларації саме роздрібних продажів, а і врегулювати питання співвідношення між податковим органом, де платник акцизу знаходиться  на обліку, та податковим органом, на підвідомчій території якого розташоване місцезнаходження пункту продажу підакцизних товарів. Варто нагадати, випадки, коли платник знаходиться на обліку в одному податковому органі, а доходи від сплати ним податку спрямовуються до територіальної громади, розташованої за межами території, підвідомчій такому податковому органу, потребують особливої уваги контролюючих органів і додаткових витрат їх робочого часу.

Виникає питання щодо ролі і значення рішення сільської, селищної або міської ради щодо встановлення ставки оподаткування акцизним податком з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі підакцизних товарів з урахуванням того, що Податковим кодексом України  така ставка визначена у фіксованому розмірі – 5%. В такому випадку повноваження відповідних місцевих рад фактично звужуються до визначення переліку підакцизних товарів, на які на території відповідної громади запроваджуватиметься податок.

Контакти

  • Асоціація платників податків України
  • м. Київ, вул. Артема, 60
  • http://appu.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.