bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

В Україні створили громадське партнерство «За прозорі місцеві бюджети»
17.12.2014

 

Паралельно з проведенням установчої зустрічі громадські активісти та журналісти змогли підвищити рівень своїх знань та практичних навичок щодо ефективного проведення моніторингу місцевих бюджетів. Відповідний тренінг для них провели 13-15 грудня експерти “Трансперенсі Інтернешнл Україна”, Одеської обласної організації Комітету виборців України та CASE Україна.

Під час установчої зустрічі партнерства “За прозорі місцеві бюджети!” її учасники спочатку провели презентації своїх організацій та ЗМІ, а після того обговорили мету, завдання, засади та основні пріоритети діяльності цього неформального об’єднання.

В результаті був ухвалений Меморандум про утворення громадського партнерства “За прозорі місцеві бюджети!”, Засади та Пріоритети діяльності партнерства. Зокрема Меморандум передбачає, що фундатори партнерства будучи глибоко занепокоєні непрозорістю перебігу бюджетного процесу на місцевому рівні, фактичним усуненням територіальної громади від участі у бюджетному процесі і усвідомлюючи реальну ціну втрат від такої непрозорості, прийняли рішення про підписання цього Меморандуму та утворення громадського партнерства «За прозорі місцеві бюджети!» як постійно діючого добровільного об’єднання зацікавлених неурядових організацій, засобів масової інформації, бізнес-організацій та інших колективних й індивідуальних членів. Метою громадського партнерства є сприяння підвищенню загального рівня прозорості, відкритості, доброчесності та цілісності бюджетного процесу на місцевому рівні через запровадження постійно діючого громадського контролю за його перебігом. Основними пріоритетами партнерства наразі були визначені посилення загальної спроможності громадянського суспільства здійснювати ефективний громадський контроль за бюджетним процесом на рівні регіонів України, постійне інформування з питань бюджетної політики широкої громадськості, застосування усіх можливих форм громадського контролю та публічного впливу на бюджетну політику задля дотримання в ній принципів прозорості, доброчесності та відкритості, ініціювання та активна участь у процесі реформування бюджетного законодавства України, в тому числі через розробку відповідних нормативно-правових актів. Координувати діяльність партнерства протягом першого етапу його діяльності учасники довірили Одеській обласній організації ВГО «Комітет виборців України», яка разом із “Трансперенсі Інтернешнл Україна” і виступила ініціатором його створення. Партнерство відкрите до приєднання для усіх зацікавлених осіб та організацій, які поділяють принципи роботи партнерства та бажають докластись до підвищення рівня відкритості, прозорості, доброчесності та цілісності місцевих бюджетів в Україні.

Метою тренінга “Ефективні механізми проведення громадського моніторингу рівня доброчесності та прозорості формування та використання коштів місцевих бюджетів” було навчити учасників партнерства організовувати та проводити ефективні кампанії громадського моніторингу рівня доброчесності та прозорості формування та використання коштів місцевих бюджетів. Також під час тренінгу планувалось спільно напрацювати відповідну методологію, за якою потім буде проведено моніторинг рівня доброчесності та прозорості формування та використання коштів місцевих бюджетів в громадах учасників партнерства.

В рамках першого блоку тренінгу, заступник голови Одеської обласної організації ВГО КВУ, Ігор Бринош, на базі українського та закордонного досвіду висвітлив суть, принципи, вплив та базові основи методології громадського моніторингу, як форми громадського контролю. Також експерт детально зупинився на питанні зв’язку кампаній громадський моніторингу з інформаційними та адвокаційними кампаніями задля формування в учасників розуміння можливості синергетичного ефекту при вмілому поєднанні цих інструментів громадського впливу.

Далі Юлія Шибалкіна, експертCASE Україна, представила базові засади бюджетного процесу в Україні. В рамках цього блоку учасники тренінгу ознайомились з місцем місцевих бюджетів у бюджетній системі України, правовим регулюванням бюджетів та державних закупівель, складовими частинами бюджету, стадіями та учасниками бюджетного процесу, а також механізмами громадської участі у бюджетному процесі.

Завершальна частина тренінгу була цілком присвячена безпосередньо методології проведення громадського моніторингу рівня доброчесності та прозорості формування та використання коштів місцевих бюджетів, яку його учасники спільно напрацьовували під керівництвом Алли Волошиної, старшого аналітика департаменту аналізу антикорупційної політики Transparency International Україна.

За підсумками установчої зустрічі та тренінгу їх учасники отримали не тільки корисні знання та навички, а й нових партнерів й просто добрих друзів на всьому просторі від Львівщини на заході до Луганщини на сході, а на карті українського громадянського суспільства засяяло нове сузір’я — громадське партнерство “За прозорі місцеві бюджети!”, яке, як сподіваються його фундатори, стане добрим дороговказом всім, хто прагне зробити місцеві бюджети більш прозорими, відкритими та доброчесними.

Установчу зустріч та тренінг пройшли в рамках проекту «Громадянське суспільство та медіа за прозорі місцеві бюджети!», що реалізується Одеською обласною організацією ВГО КВУ в партнерстві з “Transparency International – Україна” за фінансування Європейського союзу та Посольства Фінляндії в Україні.

Автор Фото - Віктор Качанов.

Прес-служба Одеської обласної організації

ВГО “Комітет виборців України”

 

 

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.