bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Безоплатна правова допомога: кожен може з’ясувати цікаве для себе
02.09.2014

Закон «Про безоплатну правову допомогу» діє вже три роки й гарантує кожному право на безоплатну первинну правову допомогу. Але з упевненістю можна сказати, що тільки деякі громадяни знають про це.

Первинна правова допомога – це безоплатне інформування громадян стосовно правових питань органами влади та місцевого самоврядування.

Тобто мова не йде про безоплатний захист людини в суді чи послуги адвоката (що розуміють під вторинною правовою допомогою), а лише про допомогу громадянину з’ясувати для себе певне юридичне питання.

Первинна правова допомога для громадян – це можливість:

- отримати правову інформацію (наприклад, про те, яким законом регулюється порядок отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг);

- отримати консультацію і роз'яснення з правових питань (наприклад, працівник міської ради не лише повідомить, яким законом регулюється порядок отримання субсидії на оплату житлово-комунальних послуг, а й роз’яснить окремі положення цього закону, які документи потрібно зібрати, куди звернутися тощо);

- отримати підготовлену заяву, скаргу чи інші документи правового характеру (крім документів процесуального характеру).

У цьому випадку працівник міської ради не лише відповість на запитання правового характеру, а й допоможе скласти потрібні особі документи. Наприклад, заяву, необхідну для призначення субсидій.

Проте процесуальні документи, а саме –  позовна заява, інші документи, потрібні для забезпечення позову, –  в межах надання первинної правової допомоги не складаються.

- отримати доступ до вторинної правової допомоги та медіації (наприклад, працівник міської ради роз’яснить, хто надає вторинну безоплатну допомогу, який порядок звернення за цією допомогою, або допоможе врегулювати правовий спір із залученням посередника).

 Як отримати безоплатну правову допомогу?

 По-перше, право на отримання безоплатної первинної правової допомоги має кожна особа. Тобто не лише громадяни України, а й іноземці, особи без громадянства та біженці, які перебувають під юрисдикцією України.

По-друге, таку допомогу надають всі органи виконавчої влади та місцевого самоврядування –  Кабінет Міністрів України, міністерства, служби, агенства, інспекції, інші центральні органи виконавчої влади, центральні органи виконавчої влади зі спеціальним статусом, місцеві державні адміністрації, а також обласні та районні ради, міські, селищні та сільські ради.

В залежності від того, з якого питання особа хоче отримати консультацію, потрібно звертатися до органу, в компетенцію якого воно входить. Наприклад, інформацією про розміри місцевих податків володіє міська рада.

По-третє, працівники органів влади та місцевого самоврядування зобов’язані надати потрібну правову послугу за вашим зверненням протягом 30 днів. Звернення можна надіслати поштою або подати безпосередньо в орган влади чи місцевого самоврядування.

Крім того, органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування зобов’язані проводити особистий прийом осіб, які потребують безоплатної первинної правової допомоги, з питань, що належать до їхньої компетенції.

Треба знати, що відмову в наданні правової допомоги або ж надання неякісної допомоги можна оскаржити в адміністративному чи судовому порядку.

З детальнішою інформацією про порядок отримання безоплатної правової допомоги Ви можете ознайомитись у вкладеному файлі. 

Контакти

Коментарі

Анна Мартинюк   3516 днів тому   #  

Паралельно громадські організації розбудовують мережу Центрів правової інформації та консультацій, які працюють за підтримки Міжнародного фонду "Відродження".
Безоплатну первинну правову допомогу можна отримати на прийомі у їх юристів або он-лайн на "Правовому Просторі" http://legalspace.org/index.php/ua/

  •   Пiдписатися на новi
Сумщенко Ірина   3516 днів тому   #  

Важлива інформація.Потрібно розширити можливості громадських організацій щодо надання правової інформації та консультацій.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.