bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Вперше під час виборчої кампанії на Одещині в журналістів стріляли та погрожували вбивством
15.06.2014

Якщо раніше в ході виборчої кампанії журналістів не допускали на засідання виборчих комісій чи забороняли проводити відео-запис, то під час позачергових виборів Президента України та Одеського міського голови 25 травня 2014 року до цих порушень додались численні випадки фізичної агресії проти журналістів. Більшість фактів фізичної агресії стосовно журналістів пов’язана з трагічними подіями громадського протистояння в Одесі 2 травня 2014 року, які дестабілізували ситуацію в місті та спричинили значний вплив на хід виборчого процесу.

2 травня 2014 року в м. Одесі, під час зіткнень сторонників Євромайдану та проросійськи налаштованих активістів, постраждало щонайменше четверо журналістів. За інформацією журналістів телеканала УТВ, в ході вуличних зіткнень в місті Одесі поранення отримало близько 10 журналістів. Три поранення отримав головний редактор популярного одеського інформаційного ресурсу «Думська» Олег Константинов - йому прострелили навиліт руку, поранили ногу та спину. Журналіст працював під час зіткнень на вулиці Грецькій, мав при собі фотоапарат, яким фіксував розвиток подій. В Єврейській лікарні (МКЛ №1) Олегу Константинову була проведена операція, проте осколки лікарі так і не змогли видалити.

Антон Доценко, журналіст інтернет-видання “Таймер” отримав вогнепальне поранення в руку, він працював з фото-камерою та висвітлював події на вул. Грецькій в м. Одесі. За словами колег, він пішов додому одразу після поранення, куля суглоб не зачепила. Анна Левченко, журналістка інтернет-видання “Таймер”, яка також висвітлювала події в м. Одесі 2 травня, отримала на вул. Дерибасівській кілька забоїв рук і ніг від каміння. Журналістка була з камерою, проте без розпізнавальних знаків працівника ЗМІ та без жилету. 11 травня в лікарні помер коментатор видання “Думська” Євген Лосінський, який отримав вогнепальне поранення в живіт в ході зіткнення 2 травня на Грецькій площі. Його госпіталізували в хірургічне відділення міської клінічної лікарні №11. Лікарі 9 днів боролися за життя чоловіка, але нічого зробити не змогли. Крім того, в ЗМІ з’явилася інформація, що одним з загиблих на Куликовому полі являється 44-річний журналіст, ведучий телепрограми “Попереду паровоза” Дмитро Іванов, який випадково опинився в центрі протистояння.

Одеські журналісти стали одними з основних учасників громадської експертно-журналістської комісії “Група 2 травня“, яка створена 12 травня з метою зібрати та проаналізувати наявні у відкритому доступі фото-, відео-матеріали та свідчення очевидців і спробувати висунути з врахуванням технологій журналістського розслідування свої версії подій 2 травня 2014 року в місті Одесі. Зокрема, до комісії увійшли журналісти Сергій Дібров, Юрій Ткачов, Віра Запорожець, Леонід Штекель, Валерія Івашкіна. Окрім журналістів, до складу комісії увійшли експерти-криміналісти, токсиколог, фахівець з вогнепальної зброї і вибухових речовин.

4 травня 2014 року в м. Одесі під час зіткнень, які відбувались на вул. Преображенській біля слідчого ізолятора тимчасового утримання міської міліції, був поранений з травматичної зброї журналіст інтернет-видання «Інформаційний центр» Петро Ракуль. Незважаючи на наявність спеціального жилета з написом «Преса», журналіст отримав глибоку рану та розірвані м’язи, втратив багато крові. За цим фактом, Приморський райвідділ міліції відкрив кримінальне провадження за частиною 1 статті 125 КК України (умисне легке тілесне ушкодження).

4 травня 2014 року, під час прямого включення з м. Одеси, на знімальну групу “5 каналу” напали агресивні люди, які звинуватили журналістів в розколі України та масових смертях людей у місті 2 травня. Журналістка Наталія Тарасовська саме готувалася до прямого включення, коли до неї підійшла жінка та почала допитуватися, який це телеканал. Потім хтось закрив рукою об’єктив телекамери, інші агресивні люди почали штовханину в прямому ефірі. Під кінець відео видно, як одна з жінок намагалася вирвати з рук журналістки мікрофон, а потім хотіла вхопити кореспондентку за шию. За фактом перешкоджання законній професійній діяльності кореспондентів 5-го каналу, розпочато кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 КК України.

Прихильники Одеського антимайдану на одному зі своїх каналів в “Zella” відкрито закликали до розправи над журналістами. З аудіо-запису, котрий потрапив до Інтернету, сторонники сепаратистів захоплювалися нападом на журналістку 5-го каналу, погрожували “выхватывать этих журналистов украинских СМИ и тупо разбивать им камеры, выгонять, «ушатывать»”. Серед цілей для нападу називався телеканал “Круг” та інформаційний ресурс “Думська“.

5 травня 2014 року біля будинку профсоюзів на Куликовому полі, група радикально налаштований проросійських активістів напала на знімальну групу телеканала УТВ. В журналістів кидали каміння, пошкодили камеру. Зважаючи на такі події, головний редактор телеканала УТВ Ольга Целоусова навіть звернулася до одеситів з проханням дати можливість журналістам виконувати свої професійні обов’язки: “Нас били битами, закидали каміннями, навіть стріляли… але ми віримо що Одеса була і залишиться мирним містом”.

Активна фаза виборчої кампанії та безпосередньо день голосування 25 травня 2014 року позначилася вже “традиційними” порушеннями прав журналістів щодо недопуску/видалення з засідань виборчих комісій та виборчих дільниць, заборони проведення відео-зйомки.

Координатор руху «За чесні вибори» Надія Марченко заявила, що одеська міліція намагалася ускладнити роботу журналістів і міжнародних спостерігачів у день виборів 25 травня 2014 року. Зокрема, попри їх бажання, люди запрошувалися на інформаційну бесіду з метою роз’яснення прав, хоча фактично просто затягувався час.

Громадська організація “Велика Одеса“, за сприяння Комітету виборців України та інформаційної підтримки інформаційного ресурсу «Думська», вперше в Україні реалізували ініціативу під умовною назвою “20:00“. Метою ініціативи було досягнення максимальної прозорості виборів завдяки проведенню журналістами он-лайн трансляції з виборчих дільниць при підрахунку голосів. Завдяки надхненній роботі, вдалося організувати трансляцію підрахунку голосів на більш ніж 40 виборчих дільниць міста Одеси, картинки з яких були доступні на сайті http://greatodessa.info

На жаль, в декількох випадках члени дільничних виборчих комісій чинили активний опір проведенню відео-трансляції, в одній ситуації їм вдалося навіть заборонити відео-стрім. Журналіст, який проводив відео-зйомку та стрім у приміщенні дільничної виборчої комісії №511106 по вул. Ак. Вільямса, 58 в місті Одесі, отримав “акт” про заборону проведення он- лайн трансляції.

Безперечно, подібні питання повинні прийматися комісією не «актом», а рішенням комісії з дотриманням відповідних процедур. Крім того, в дивному з юридичної точки зору документі (без необхідних реквізитів) комісія посилається на неіснуючу постанову «Про таємницю голосування». При підрахунку голосів, який проходить відкрито і в присутності спостерігачів, таємниця голосування порушена бути не може в принципі, оскільки неможливо ідентифікувати конкретний бюлетень з конкретним виборцем. Також не вдається зрозуміти логіку комісії, яка нібито в інтересах захисту таємниці голосування заборонила онлайн-трансляцію, але не заборонила проведення фото-та відео-запису.

Депутат Одеської міської ради Ірина Єсенович, яка перебувала на засіданні Суворівської районної територіальної виборчої комісії в статусі журналіста газети “Время Ч“, зажадала позбавлення права присутності на засіданні цієї комісії журналістів газети “ІзбірКом“. Останні, на думку депутата міськради, прийшли на засідання вже після 20.00. В ході розгляду, комісія абсолютно правомірно не виявила в цьому порушення і залишила журналістів газети “ІзбірКом” на засіданні. Натомість, комісія виявила, що окрім Ірини Єсенович, на засіданні присутні два інших представника газети “Час Ч”. Відповідно до законодавства, одному з них прийшлося покинути засідання виборчої комісії. Нагадаємо, що Ірина Єсенович вже встигла прославитися зухвалою поведінокою щодо журналістів. Так, під час сесії міськради 13 лютого 2014 року соратниця Труханова показала середній палець журналістам, котрі зафіксували як Єсенович неприкрито “кнопкодавить” - голосує кількома картками.

Вранці 27 травня 2014 року, приблизно о 5 годині ранку, було скоєно підпал кабінету головного редактора газети «Собеседник Измаила». Невідомі зловмисники цеглиною вибили зовнішнє вікно з боку вулиці Гоголя, після чого облили горючою сумішшю дерев’яну раму вікна та підпалили. Гасити пожежу прибула служба порятунку МНС. Кому і навіщо потрібно було здійснювати підпал кабінету кабінету головного редактора газети, встановлюється.

На жаль, і після закінчення виборів, тривожна тенденція фізичного впливу на журналістів під час виконання ними професійних обов’язків лише посилюється. 11 червня охоронці платного пляжу в Отраді грубо напали на знімальну групу телеканалу «Перший міський», яка записувала програму про вільний доступ на одеські пляжі. У ході інциденту постраждали журналісти Марія Ковальова, Ігор Гвоздьов і Сергій Самойлов. Відповідно інформації адміністрації «Першого міського», журналістів побили і виштовхали за територію пляжу, а оператора Сергія Самойлова зіштовхнули в басейн разом з камерою. Четверта журналістка «Першого міського» Валерія Наумова відбулася легким переляком - у неї «всього лише» вибили з рук мобільний телефон.

Моніторинг проведено в рамках проекту “Посилення впливу місцевих ЗМІ Півдня України на проведення демократичних виборів 2014 року”, який виконується Одеською обласною організацією ВГО “Комітет виборців України”, за фінансової допомоги The Black Sea Trust for Regional Cooperation.

 

 

Контакти

  • Комітет виборців України
  • 048-716-46-83

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.