bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Оптимізація доходів місцевих бюджетів – найважливіше завдання органів місцевої влади
24.04.2014

Луганський обласний центр політичних та соціологічних досліджень «Політсоціум» здійснив проект «Оптимізація доходів місцевих бюджетів через усунення корупційних ризиків» при фінансовій підтримці Міжнародного фонду «Відродження». (10.2013р. -04.2014р.)

У рамках проекту був проведений громадський моніторинг  і аналіз діяльності 14 органів місцевого самоврядування й 17 районних державних адміністрацій (усього 31 орган місцевої влади). Кожний орган місцевої влади має план заходів щодо наповнення дохідної частини свого бюджету. При цьому необхідно відзначити, що 13 з вищевказаних органів місцевої влади (а це 42%) не розмістили на своїх офіційних сайтах діючі плани по наповненню місцевих бюджетів, що робить їхніми недоступними для відповідних територіальних громад. Ці плани включають заходи щодо управління власними й закріпленими доходами місцевих бюджетів. За 2013 рік в 31 досліджуваному органі місцевої влади план надходження власних і закріплених доходів місцевих бюджетів виконаний на 88%. При цьому присутні стабільні корупційні ризики, особливо при управлінні майном і землею територіальних громад. Також корупційні ризики блокуються через планування заходів щодо оптимального використання комунального майна й землі й контроль над виконанням цих заходів.

Основним джерелом місцевих бюджетів є податок на доходи фізичних осіб, в 2013 році він виконаний на 85%.   При цьому, частка податку в структурі доходів загального фонду становить – 84%. Прикладом оптимального планування й реалізації заходів щодо збільшення надходжень податку на доходи фізичних осіб є виконавчий комітет Алчевської міської ради. Розпорядженням Алчевського міського голови № 7 від 18.01.2013 р. передбачається, що місцева влада впливає на збільшення надходжень податку на доходи фізичних осіб через роботу комісії з питань забезпечення своєчасної й у повному обсязі сплати податків і погашення заборгованості по заробітній платі, пенсіям, стипендіям і іншим соціальним виплатам. Прикладом планування взаємодії органів місцевої влади й державної податкової інспекції в частині збільшення надходжень у місцевий бюджет податку на доходи фізичних осіб є Програма спільних дій Сватовської ОДПІ й органів місцевого самоврядування по розширенню бази оподатковування й збільшення надходжень у місцеві бюджети.

Другим за значенням джерелом місцевих бюджетів є плата за землю, частка податку в структурі доходів загального фонду становить 11%.

Затверджені показники по платі за землю виконані на 94%.  З 14 міст обласного підпорядкування не виконали затверджені плани по мобілізації плати за землю – 10, з 17 районів – 6.  Так, наприклад, показник виконання плати за землю в м. Брянка – 49%, у а             м. Лисичанську – 68%. Це свідчить про неефективність заходів органів місцевої влади по збільшенню збору плати за землю. Так, в 2013 році 80% органів місцевого самоврядування міст обласного значення й районних державних адміністрацій не припиняли права користування земельними ділянками внаслідок наявної заборгованості по орендній платі за землю.

За результатами дослідження встановлене, що органі місцевого самоврядування й районні державні адміністрації не ефективно використовують резерви майна територіальних громад.

Так, надходження частини прибутки комунальних підприємств у місцеві бюджети міст обласного значення в 2013 році склало: 43 % місцевих бюджетів – 0 грн.; 36 %  місцевих бюджетів  - від 5 до 68 тис. грн.;  21 % місцевих бюджетів від 190 до 584 тис. грн.. Відповідно збитковими є такі комунальні підприємства: бюро технічної інвентаризації, ритуальні послуги, торговельні підприємства, вивіз твердих побутових відходів, реалізація медичних препаратів. Це дивно, тому що аналогічні по послугах приватні підприємства працюють у ці ж містах успішно, із прибутком. Цей факт свідчить про відсутність із боку органів місцевого самоврядування контролю над діяльністю комунальних підприємств.

Недостатньо ефективно органами місцевого самоврядування міст обласного значення й районними державними адміністраціями проводиться робота: по наданню в оренду цілісних майнових комплексів, які перебувають у комунальній власності (план виконаний на 39%); із продажу комунального майна (план виконаний на 89%).

Луганський обласний центр політичних та соціологічних досліджень «Політсоціум» разом з Департаментом фінансів Луганської обласної державної адміністрації розробили пропозиції органам місцевого самоврядування й місцевої виконавчої влади по плануванню заходів щодо збільшення надходжень податків і зборів у місцеві бюджети й контролю над їхнім виконанням. Додатками до цих пропозицій є спеціальні таблиці, які дозволяють оперативно контролювати динаміку надходжень доходів у місцевий бюджет. Проблема економії бюджетних коштів є актуальною для органів місцевої влади в умовах виконання Постанови Кабінету Міністрів України  № 65 « Про економію бюджетних коштів». 

Голова Луганського обласного центру політичних та соціологічних досліджень «Політсоціум» - В. Іванов

Контакти: тел/факс (0642) 93-22-31, e-mail:[email protected]

 

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.