bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

5 кроків до успішного розвитку громади – створюємо АМР на прикладах!
18.02.2014

АМР чи Агенції місцевого розвитку – дієвий інструмент залучення коштів та реалізації локальних проектів. На жаль, українська статистика доводить, що з 10 новоутворених Агенцій, лише 1 досягає сталості та продовжує свою діяльність. Про типові помилки я поговорю якось пізніше. А сьогодні хочеться сказати про п’ять правильних перших кроків, які зроблять Вашу Агенцію справді дієвою ефективною структурою, а не черговою “одноразовою” установою. 

Крок 1. Визначай задачі! Яка територія діяльності Агенції? Чи існують інші неприбуткові структури, які мають вплив та сформовані послуги? Хто буде основним клієнтом? Відповіді на ці та інші питання повинні сформувати цільну мету та стратегічні завдання орагнізації. Мій власний досвід доводить, що пріоритетів не може бути більше ТРЬОХ, а перспективу планування краще обирати в межах 5-10 років. Перевірка дуже проста – якщо Ви можете пояснити новому співбесіднику, менш ніж за 3 хвилини, чим КОНКРЕТНО плануєте займатись – вперед, перший крок зроблено! Для прикладу, можна проглянути опис стратегічних завдань АМЕР м. Бурштина.

Крок 2. Шукай партнерів! Класично, АМР працює безпосередньо з першою особою міста чи села і у своїй роботі враховує загальну стратегію розвитку місцевості. Та знову ж таки, з особистого досвіду – більша кількість приватних партнерів робить роботу стійкішою, а проекти – цікавішими. Якщо у вас на території не працюють компанії, що мають програму соціальної відповідальності – варто співпрацювати з малим та середім бізнесом. Соціальна відповідальність стає “модною” у бізнес-середовищі. Крім того, важливе значення має партнерство інформаційне, експертне тощо. Головна задача – у результаті роботи АМР має бути зацікавлена не тільки місцева влада.

Крок 3. Обирай форму! Сьогодні в Україні різна практика існування Агенцій – установи (засновники – ради), громадські організації, асоціації. Як визначити, що підходить саме Вам? Перше. Форма має бути ЗРУЧНОЮ та ЗРОЗУМІЛОЮ для основних партнерів. Друге. Код неприбутковості для даної ОПФ повинен відповідати Вашим потребам у частині неоподатокуваних доходів. Третє. В залежності від форми власності (державна чи приватна) та джерел надходжень (бюджет чи гранти), перевіряти діяльність матимуть право інші структури.

Крок 4. Формуй врядування! Форми управління організацією можуть сприяти покращенню прозорості, а значить – стійкості. Моє переконання – формуйте Наглядові ради, запрошуйте до них основних партнерів та спонсорів, і регулярно звітуйтесь. Крім збільшення грошових надходжень, така позиція забезпечить Вам політичну стабільність і можливість приваблювати нових партнерів.

Крок 5. Пиши бізнес-план! Як не дивно звучить термін “бізнес” у роботі НПО, але життя жорстоке (чи справедливе:)). Кожна Агенція повинна мати чіткий план щодо джерел надходження, власних послуг і способів їх покращення. З цього приводу я зробив семінар та книгу, яку можна отримати абсолютно безкоштовно на моєму сайті. Основні тези дуже прості – джерела мають бути різними, послуги – цінними для клієнта та затребуваними наринку, план розвитку – реалістичним і сприяти підвищенню експертності команди. Детальніше – у книзі та відео.

Вас все ще не відпускають сумніви? Звертайтесь до мене, і протягом однієї консультації гарантовано сформуєте свій план дій.

P.S.Консультація – безкоштовна, попередній запис – бажаний :))

Контакти

  • www.babiy.pro

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.