bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

У містах на Сході України про проблеми говоритимуть інструментами театру
02.10.2017

У Лисичанську, Бахмуті, Попасній та Сєвєродонецьку громадські активісти разом з професійними театральними діячами створюють документальні вистави.

Куди піти підліткам після 18.00 у м. Попасна?  Як у Бахмуті відбувається декомунізація? Як у лисичанську з подвійними стандартами? Та що таке «любов», на думку жителів Сєвєродонецька? Саме з цими темами взялися працювати громадські активісти чотирьох міст на Сході України. І вже третій місяць поспіль вони, спільно з професійними театральними діячами готують документальні вистави, які стануть першим кроком у роботі нових сучасних театральних майданчиків у Бахмуті, Попасній, Сєвєродонецьку та Лисичанську.

На початку липня у Полтаві стартував проект «Сучасні театральні майданчики – осередки громадянської активності» (далі – проект). Його виконують Полтавська філія Суспільної служби України та Театр Сучасного Діалогу  в рамках програмної ініціативи Громадські ініціативи нової України. Метою проекту є навчання мешканців східних регіонів використовувати сучасний театр як осередок громадської активності та мистецький інструмент побудови діалогу у суспільстві для вирішення актуальних проблем своїх громад.

 Учасниками стали члени та членкині ГО «Міст 3.10» з Лисичанська, хлопці та дівчата з ГО «Простір ідей Майстерня» (Бахмут), учні та вчителі Загальноосвітньої школи №1 м. Попасна та представниці БФ «Карітас Сєвєродонецьк» . Кілька днів поспіль всі вони вивчали принципи роботи документального театру, знайомилися із сучасною драматургією та досвідом роботи вже існуючих театральних, мистецьких організацій. Їх навчали професійні режисери та драматурги, які нині є кураторами роботи локальних груп у містах-учасниках.

Обрані теми вистав – це актуальні проблеми в громаді кожного з міст-учасників. І саме документальний матеріал: інтерв’ю, рефлексії, статистика, реальні факти – стануть основою для створення чотирьох різних, але вражаючих вистав у чотирьох містах на Сході України.

У Бахмуті учасники та учасниці працюють разом з драматургинею, засновницею ГО «Запорізька нова драма» Анастасією Косодій та режисером Джеком Кловером. Вони обрали тему декомунізації. Настя ділиться: «Домовились робити виставу про перейменування вулиць. Придумали купу крутих персонажей (Артемівка - дівчина, яка живе в Артьомовскє)… Далі не пишу, тримаю інтригу»

Команда Попасної працює над темою «Куди піти підліткам після 18.00 у м.Попасна». І допомагають їм у створенні вистави засновники PostPlay театру (м. Київ): драматург Ден Гуменний та режисер, перформер Антон Романов. До слова у хлопців та дівчат з Попаснянської ЗОШ №1 вже є театральний досвід – вони брали участь у проекті «Class Act: Схід-Захід».

Представниці БФ «Карітас Сєвєродонецьк» говоритимуть із громадою свого міста засобами документального театру про поняття «любов». Кураторами в Сєвєродонецьку є режисер, керівник Bilyts Art Сentre (м. Київ), актор Ігор Білиць та драматургиня, керівниця Театру Сучасного Діалогу (м. Полтава) Ірина Гарець.

Учасники з Лисичанська спільно з режисером Театру Переселенця (м. Київ) Аліком Сардаряном та драматургинею Іриною Гарець розглядають тему подвійних стандартів. За серпень команда ГО «Міст 3.10» майже два десятка інтерв’ю.

Прем’єри всіх чотирьох вистав заплановані на кінець жовтня 2017 року: 27.10 – Сєвєродонецьк, 28.10 – Лисичанськ, 29.10 – Попасна, 30.10 – Бахмут. До того часу учасники спочатку навчаються, відпрацьовують майстерність написання проектних заявок, розвивають навички театрального менеджменту, збирають документальний матеріал, а далі куратори разом з командами розробляють драматургію та режисерську концепцію вистав, і, звісно, готуються до прем’єр.

Контакти

Коментарі

Олена Розсказова   2391 день тому   #  

А чому не зазначено, що це за підтримки Міжнародного фонду "Відродження"?

  •   Пiдписатися на новi
Надія Миколаєнко   2391 день тому   #  

Я запитаю редакторів ресурсного центру і попрошу відредагувати, адже матеріал надсилався мною із зазначенням цієї інформації. Дякую, що вказали на це упущення.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.