bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На Хортиці пройде Перший фестиваль документального кіно просто неба Lampa.doc
23.08.2016

Наталія Красильникова, режисерка та організаторка фестивалю під час прес-конференції у Запорізькому медіа-центрі розповіла про мету заходу:

Ми перший мандруючий фестиваль документального кіно. Програма фестивалю складається з українських і польських фільмів, знятих за останні три роки — це сучасна авторська документалістика, яка має на меті розвінчування міфів про радянську пропаганду, власне про документальне кіно, як щось нецікаве, тому що, насправді, воно дуже різне і дуже цікаве.

Фестиваль вже відбувся у двох містах України. В Луцьку, де він проходив у Замку Любарта, це споруда XIV століття і в Умані, на території історико-культурного заповідника Стара Умань, що базується у будівлі Васильківського монастиря, це споруда XVII століття.

Скажу відверто, Запоріжжя на мапі LAMPA.DOC з’явилося випадково. Коли я подивилася на карту: ну Луцьк, ну Умань, окей, але чогось не вистачає, треба їхати на схід, і власне перше, що спало на думку, це був заповідник Хортиця. Я написала листа на ім’я Максима Остапенка, отримала дуже швидку відповідь, і таким от чином LAMPA.DOC приїхала до Запоріжжя.

Максим Остапенко, керівник Національного заповіднику Хортиця:

Завдання заповідника — підтримувати будь-які цікаві проекти, які мають відношення до національної культури та збільшення міжнародних контактів, і в цьому відношенні дуже цікаво, що цей фестиваль є спільним україно-польським.

Нещодавно, наша делегація була в Польщі, і бачила музеї XXI століття — це не просто, вибачте, склад якихось раритетів розкладених по полицях в певній послідовності. В першу чергу, – це культурна локація, яка об’єднує людей, яка спонукає їх мислити та, врешті, формує абсолютно нову людину: сучасну, культурну, і це одне із завдань музеїв.

Тому маючи оглядовий майданчик, Музей історії запорозького козацтва, ми вирішили, що буде абсолютно логічним, продовжити цю тему у Запоріжжі, тим паче, що цей майданчик вже використовувався для різноманітних презентацій.

За словами Наталії Красильникової, важливо усвідомлювати, що існує різниця між такими жанрами як хроніка, науково-популярне та документальне кіно. Адже, основним об’єктом дослідження саме документального кіно є людина, її характер, спосіб реагування на ті чи інші події, її відчуття.

Організаторка фестивалю подякувала Wajda School & Studio, за 6 фільмів до програми Lampa.doc, які були із задоволенням надані Студією Анджея Вайди для легального перегляду на території України.

З “нашої” шістки два фільми – це українські прем’єри, що для фестивалю-початківця, певною мірою, здобуток. Всі шість фільмів: “Joanna” (“Йоанна”),Ślimaki/Snails (“Равлики”), Superunit / Superjednostka (“Суперблок”), Wyspa / The Island (“Острів”), End Of The World / Koniec świata (“Кінець світу”) та “Пісня пастуха” були створені в рамках навчальної програми з документального кіно DokPRO у Школі Вайди під чуйною опікою метрів польської документалістики Marcel Lozinski, Jacek Bławut, Vita Zelakeviciute,

Не менш цікаве й українське документальне кіно, яке так само поступово здобуває визнання у Світі. Так, в програмі маємо два повнометражні фільмі — “Присмерк”, Валентина Васяновича, та “Сестру Зо” Аліси Коваленко та Люби Дураковоі (фільм до речі частково знімався в Запоріжжі) – обидва фільми виробництва України, які було створено за підтримки Державного агентства України з питань кіно, – повідомила Наталія Красильникова.

Тому, підсумувала свій виступ пані Наталія , справжнє авторське документальне кіно, світового рівня вже скоро буде в Запоріжжі.

У фестивальні дні, від зупинки Металургів, до місця проведення фестивалю на Хортиці, буде курсувати автобус. Після закінчення перегляду фільмів, о 22.00-22.30, на глядачів чекатиме автобус, на стоянці Музею історії запорозького козацтва, і відвозити їх до зупинки проспект Металургів.

Вартість проїзду в одному напрямку - 5 грн.

У програмі фестивалю 11 документальних фільмів виробництва Польщі та України 2013-2016 років. Це документальне кіно, яке здобуло нагороди у Латинській Америці («Суперблок»), зібрало понад 30 відзнак у Європі («Кінець світу», «Равлики»), тріумфувало в Північній Америці (номінант на «Оскар» – «Йоанна»), було показано у Китаї та Новій Зеландії («Острів») та ще 6 не менш цікавих фільмів про сьогодення.

Розклад показів, початок щодня о 20.00:

26 серпня - «Reve ta stohne on tour», режисерка Надія Парфан «Присмерк», режисер Валентин Васянович «Равлики», режисер Гжегож Шчепаняк

27 серпня - «Суперблок», режисерка Тереза Чепец «Сестра Зо», режисерки Аліса Коваленко та Любов Дуракова «Острів», режисерка Наталія Красильникова «Йоанна», режисерка Анета Копач

28 серпня - «Дім», режисерка Анна Корж «Пісня пастуха», режисер Вахрам Мхіторян «Міст», режисери Оксана Носач, Олена Москальчук, Дмитро Бурко «Кінець світу», реж. Моніка Павлючук. Покази відбуватимуться прсто неба завдяки технічній підтримці КІНО ПРОСТО НЕБА. Вхід вільний

Щодня опісля перегляду на даху Музею історії запорізького козацтва відбуватимуться дискусії та обговорення стрічок, тож беріть із собою карімати та спальні мішки.

Відзначимо, на заклик про підтримку фестивалю відгукнулися одночасно мер Запоріжжя Володимир Буряк та Костянтин Бриль, голова Запорізької обласної державної адміністрації.

Контакти

Коментарі

Богдана Стельмах   2794 дні тому   #  

Шановна пані Наталіє!
По-перше, «Lampa.doc» - далеко не перший мандруючий фестиваль документального кіно, в Україні їх є кілька, зокрема - вже багаторічний Мандрівний Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA (дивно, Ви про нього чули, але чомусь дозволяєте саме такі акценти). По=друге, саме цей фестиваль мандрував чи не всіма містами України і з польським фільмом "Йоанна" та українським "Сестра Зо".
По-третє, я "проковтнула" Ваші коментарі про фестиваль, коли він мав бути у Луцьку, але тепер уже не можу. Медіа процитували Вас так: «Проект виник із соціальної потреби. Коли людина дивиться на реальних персонажів, на те, як вони ставляться до проблем, то і сама змінює до них ставлення. Окрім того, хочемо привчити нашого глядача до європейської культури перегляду фільмів просто неба». А то нічого, що в Луцьку "просто неба" дивляться фільми вже три роки? До якої культури Ви зібралися привчати безкультурних лучан? А ще журналістам Ви казали про "унікальну можливість", яку дає «Lampa.doc» - бо це не конкурс, а просто показ. У чому унікальність?
А ще мене добила Ваша фраза: «Маленькі міста не мають доступу до документалістики, адже місцеві телеканали не можуть закупити такий контент, а великі фестивалі не доїздять сюди. Треба віддати належне організаторам фестивалю «Docudays», які роблять перегляди, але їх вікова категорія – це переважно діти шкільного віку та тюрми. Ми ж маємо на меті звернути увагу широкої аудиторії містян, які до того не мали змоги побачити документальне кіно» (http://hromadske.volyn.ua/u-lutskomu-zamku-rujnuvaly-stereotypy-pro-dokumentalne-kino/) Ви точно про це знаєте? Я координую той фестиваль на Волині - не хотіли перед тим поспілкуватися, перш ніж давати такі безглузді коментарі?
І по-четверте, - може скажете, скільки глядачів відвідало Ваші покази?
Мені щонайменше дивно, коли люди проводять фестивалі і або не вивчають ринку та самі себе заганяють у досить безглузде становище, або, що ще дивніше, - свідомо маніпулюють людьми. Читаючи Ваші коментарі, я схильна констатувати свідоме викривлення інформації, а отже - треба буде щось із цим робити

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.