bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Презентація альбому видатного скульптура «Василь Свида. Нетлінне» (Київ)
17.05.2016

19 травня о 16 годині у Національному музеї українського народного декоративного мистецтва відбудеться презентація альбому «Василь Свида. Нетлінне» (автори-упорядники Валентина Мартиненко та Ярослав Свида, видавництво «Карпати», Ужгород, 2015).

Альбом присвячений життєвому та творчому шляху видатного українського скульптора, народного художника України, лауреата Національної премії України імені Тараса Шевченка Василя Івановича Свиди (1913 – 1989).

Творчість  митця розвивалася в руслі тих соціально-політичних і культурних змін, що визначали складне, суперечливе, часом трагічне ХХ століття. У його роботах ніби віддзеркалене життя закарпатського краю: історичні події, образи сучасників, сім’я і побут. Яскравою сторінкою є теми материнства і кохання. У багатьох роботах скульптора присутня і природа гірського краю. Та все ж на першому місці завжди були людина праці та близькі з дитинства образи земляків. Його персонажі часто зображені у національних строях, де ретельно вирізьблені і складові одягу, і його орнаментальне оздоблення.

Автори альбому – Валентина Мартиненко і Ярослав Свида – у вступній статті  описують дитячі роки майбутнього скульптора, роки навчання у Ясінях, поневіряння у пошуках заробітку на території Чехії, роботу у Брно в майстерні братів Котрбових і, зрештою, довгоочікуване повернення на Батьківщину. 

У статті розкривається багатогранність творчого таланту митця: скульптурні роботи в дереві, майоліці, теракоті; рельєфне і площинне різьблення, виготовлення предметів інтер’єру, звернення до гравірування по металу або лиття дзвонів і навіть до вишивання.

Разом з тим подано розгорнутий мистецтвознавчий аналіз творчості В.І. Свиди, характеристику технічних прийомів у роботі над складними багатофігурними композиціями. Розкрито активну громадську діяльність, плідну педагогічну роботу.

Контакти

  • Національний музей українського народного декоративного мистецтва
  • (044) 280-13-43

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.