bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Громадський моніторинг дотримання трудових прав в Україні: результати
04.12.2014

Впродовж 2013-2014 років громадською організацією «Центр громадської адвокатури» реалізовувався проект «Моніторинг дотримання трудових прав в Україні».

У фокусі уваги цього проекту були трудові права, які гарантуються як міжнародно-правовими договорами про права людини, що є частиною національного законодавства, так і Конституцією України та іншими законами України.

У межах проекту здійснювалася низка досліджень стану дотримання трудових прав, які включали дослідження експертами доступних джерел інформації, в тому числі судових рішень в Єдиному державному реєстрі судових рішень, аналітичних матеріалів, статистичних звітів, так і отримувалась інформація через проведення фокус-групових досліджень із зацікавленими сторонами (роботодавцями, професійними спілками, іншими громадськими організаціями, які працюють у сфері надання консультацій у трудових питаннях), консультації із ними та проведення публічних обговорень. Узагальнювались матеріали власної консультативно-правової діяльності Центру у сфері трудових прав, програми «Поради освітянам з правових питань» (www.lawhelp.in.ua).

В підсумку підготовлене видання «Громадський моніторинг дотримання трудових прав в Україні: результати». Його публікація, а також реалізація проекту стали можливими за підтримки Програми розвитку ООН (ПРООН) та Міністерства закордонних справ Данії.

Щодо наповнення інформацією видання, з огляду на ситуацію, яка склалась в країні, чимало інформації, яка була підготовлена раніше, постійно модифікувалась. До прикладу, статистика працевлаштування у Східних областях, питання проблем оплати праці в цих регіонах у силу того, що багато підприємств не працюють, а також пріоритетності вирішення тих чи інших проблем у сфері трудових відносин, які зазнали значних змін протягом останнього року.

Видання складається із кількох частин: загальної, спеціальної та узагальнення. Загальна частина звіту містить інформацію, яка стосується дотримання трудових прав незалежно від специфіки певної професії, статі, віку тощо, а  пов’язана із порушеннями, які виникають незалежно від сфери і особливостей. Зокрема, подана інформація щодо права на працю, працевлаштування, оплати праці, відпочинку, відпусток, здорових, безпечних, належних умов праці, звільнення, а також механізмів захисту трудових прав.

У спеціальній частині розміщена інформація, яка стосується заборони дискримінації та трудових прав окремих груп. Зокрема, це  питання праці осіб із інвалідністю, трудових прав молоді та осіб похилого віку, праці жінок, трудових прав освітян, працевлаштування вимушених переселенців. У третій частині звіту поданий узагальнений огляд, який також перекладений англійською мовою.

Завантажити або переглянути видання можна за посиланням http://cga.in.ua/index.php?itemid=1342

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.