bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Понад 500 шкіл у восьми областях долучилися до проекту “Освіта для сталого розвитку в дії”
19.08.2013

У рамках міжнародного освітнього проекту близько 800 учителів з восьми областей України впродовж серпня-вересня  візьмуть участь у серії тренінгів, на яких навчаться методики викладання інноваційного курсу для шкіл "Уроки для сталого розвитку". 

У кожній із восьми нових областей проекту  – Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Івано-Франківській, Львівській, Луганській, Рівненській та Хмельницькій – до нового навчального року загалом пройде по чотири тренінги. 16 сепня, перший із них розпочався  для учителів Вінницької області.

Тренінги проходять у форматі інтерактивних навчальних семінарів, їх проводять тренери-експерти, що вже четвертий рік реалізують програму “Уроків для сталого розвитку” у школах України.

Навчальні семінари побудовані у вигляді уроків запропонованого курсу, тому учителі мають змогу одразу попрактикуватися у викладанні, а також побути самим у ролі учнів.

Під час тренінгів вони знайомляться зі змістом інноваційного курсу та освоюють головні методичні прийоми педагогіки *емпаурмент, на принципах якої базується уся програма проекту.

Окрім проведення безкоштовних навчальних семінарів для учителів, що виявили бажання викладати “Уроки”, команда міжнародного проекту забезпечує усі школи-учасниці безкоштовними навчально-методичними матеріалами.

Посібники курсу, для 3-4, 8, а також 9 (10) класів, схвалені Міністерством освіти і науки України. Усі матеріали курсу розміщені на офіційному сайті esd.org.ua та перебувають у вільному доступі. Також на сайті проекту можна ознайомитися з графіком навчальних семінарів для учителів.

Додатково:

У березні 2013 року в Україні стартував другий етап міжнародного освітнього проекту “Освіта для сталого розвитку в дії”, що реалізується партнерами – Благодійною організацією “Вчителі за демократію і партнерство” (Україна) і “Глобальний план дій” (Швеція) за підтримки Агенції з питань міжнародного розвитку SIDA (Міністерство закордонних справ Швеції).

У рамках проекту, його керівниками було розроблено спеціальний шкільний предмет “Уроки для сталого розвитку” для учнів 3-9 (10) класів у форматі курсів за вибором, факультативів, гурткових, клубних й інших форм позакласних занять. Під час розробки програми використано досвід міжнародної педагогічної спільноти, представником якої є організація «Глобальний план дій», акредитована при ООН.

На першому етапі проекту, що тривав впродовж 2010-2012 років, інновацийним курсом було охоплено більш як 50 тис. учнів по всій Україні, а разом з ними – опосередковано – близько 100 тис. їхніх батьків, членів родин і друзів.

Другий етап проекту, що розрахований на три роки, передбачає реалізацію шкільної програми «Уроки для сталого розвитку» у вже долучених до проекту областях – Донецькій, Житомирській, Київській, Миколаївській, Тернопільській, Харківській та Черкаській. Крім того, програма поширюватиметься ще у восьми нових областях – Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій, Івано-Франківській, Львівській, Луганській, Рівненській та Хмельницькій.

На сьогодні проектом охоплено понад 500 шкіл у 14 регіонах України. Наочними результатами проекту стали збережені ресурси: за нашими підрахунками, після освоєння курсу “Уроки для сталого розвитку” учасники суттєво скоротили споживання води та електроенергії – на 10-12%, а також значно зменшили обсяги твердих побутових відходів – на 12-15%.

* В українській (російській) мові немає слова аналогічного за змістом поняттю “емпаурмент”. У перекладі за змістом воно означає пробудження внутрішньої сили людини, натхнення, мотивації до дії. Тому, умовно, ми називаємо 

Контакти

  • [email protected]
  • 097 674 98 91
  • Міжнародний освітній проект “Освіта для сталого розвитку в дії”

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.