bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ярмарок «Сучасна бібліотека: розвиваємо місцеві громади»
17.05.2012

21-22 травня 2012 року українські бібліотеки демонструватимуть на практиці ініціативи, спрямовані на соціальний, культурний та економічний розвиток їхніх регіонів, під час ярмарку «Сучасна бібліотека: розвиваємо місцеві громади».

Співорганізатори ярмарку: програма «Бібліоміст», Міністерство культури України, Національна парламентська бібліотека України (НПБУ), Українська бібліотечна асоціація (УБА), Ресурсний центр «ГУРТ», Програма сприяння парламенту України II (ПСП II), яка заснована та підтримується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID), а також відділ преси, освіти і культури посольства США в Україні. Офіційна церемонія відкриття та презентації нових бібліотечних послуг відбудуться в Національному центрі «Українській дім».

21 травня. Протягом 21-22 травня в «Українському домі» та Національній парламентській бібліотеці України для відвідувачів відбуватимуться програмні сесії ярмарку, тренінги та заходи в форматах печа-куча, неконференція, ток-шоу тощо.

22 травня в НПБУ проводитиметься семінар «Розбудова потужних бібліотечних асоціацій» для молодих бібліотекарів за програмою Міжнародної федерації бібліотечних асоціацій (IFLA).

У заході візьмуть участь Посол США в Україні Джон Ф. Теффт, Головний менеджер ініціативи «Глобальні бібліотеки» Фундації Білла та Мелінди Гейтс Сірі Освальд, голова Консультаційної ради програми «Бібліоміст» Андрій Курков, лідер партії «УДАР», співзасновник Фонду братів Кличків Віталій Кличко, Генеральний директор компанії «Майкрософт» в Україні Дмитро Шимків, Президент Української бібліотечної асоціації Ірина Шевченко.

Ярмарок продемонструє, яким чином сучасні бібліотеки розвивають власні місцеві громади та покращують життя українців, надаючи новітні послуги на основі безкоштовного доступу до інтернету та інформаційних технологій, а також встановлюючи партнерські стосунки з неурядовими організаціями, ініціативними громадянами, представниками місцевої влади, соціальними службами, навчальними та медичними закладами тощо.

У ході ярмарку бібліотеки залучатимуть відвідувачів до інтерактивних презентацій своїх нових послуг у таких тематичних зонах: економічний розвиток, захист прав та представлення інтересів громади, туризм та екологія, допомога молоді та сім'ї, рівні можливості для громадян з особливими потребами та громадське здоров'я. Захід надасть унікальну можливість обмінятися досвідом; презентувати ресурси державних закладів та неурядових організацій, що співпрацюють з бібліотеками; взяти участь у нових форматах презентацій, творчих майстернях та тренінгах, а також налагодити контакти з новими партнерами. 

Для отримання додаткової інформації, будь ласка, завітайте на веб-сайт bibliomist.org


«Бібліоміст» – це партнерська робота Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX), Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), Міністерства культури України та Української бібліотечної асоціації, на підтримку якої Фундація Білла та Мелінди Гейтс надала грант на суму 25 мільйонів доларів США. Для сприяння досягненню цілей програми корпорація Microsoft безкоштовно передає публічним бібліотекам України програмне забезпечення на суму близько 9 мільйонів доларів США.

«Бібліоміст» – чотирирічна програма, покликана перетворити бібліотеки на сучасні громадські центри та підвищити роль бібліотек в українському суспільстві. Проект допомагає модернізувати доступ громадян України до інформації у публічних бібліотеках шляхом обладнання технікою та проведення необхідного навчання для бібліотекарів. До 2013 р. у рамках програми «Бібліоміст» більше 1 600 публічних бібліотек України буде обладнано комп’ютерами з доступом до Інтернету. До комплектів техніки також входять сканери, принтери, веб-камери та навушники. Фахівці бібліотек, які долучаться до програми, пройдуть навчання у галузі новітніх технологій та бібліотечних інновацій на базі 25 тренінгових центрів, що функціонують у кожній області та АР Крим.

IREX – це міжнародна неприбуткова організація, що адмініструє інноваційні програми для розвитку лідерського потенціалу з метою покращення якості освіти, посилення впливу незалежних ЗМІ та сприяння розвитку плюралістичного громадянського суспільства. З часу свого заснування у 1968 р., IREX поширила свою діяльність більше ніж на 100 країн світу, де працюють понад 500 фахівців. Фундація Білла та Мелінди Гейтс обрала IREX для реалізпції програми «Бібліоміст» в Україні.
Міністерство культури України є головним центральним органом виконавчої влади з питань формування та забезпечення реалізації державної політики у сферах культури і мистецтв, міжнаціональних відносин, релігії та прав національних меншин. Одним із напрямків роботи Міністерства є аналіз і координування діяльності бібліотек та ініціатив, спрямованих на зміцнення загальнонаціональної бібліотечної інформаційної системи. Міністерство культури узгоджує зусилля усіх зацікавлених сторін у програмі «Бібліоміст» для забезпечення довготривалих результатів програми і стійкого розвитку бібліотечної сфери.

Державний заклад «Національна парламентська бібліотека України» (НПБУ) — провідний державний культурний, освітній, науково-інформаційний заклад, що виконує функцію методичного та координаційного центру з питань бібліотекознавства, бібліографознавства, документознавства, бере участь у розробленні державної політики в галузі бібліотечної справи та реалізує її. Бібліотека є загальнодоступною та забезпечує право громадян на бібліотечне обслуговування, рівний доступ до інформаційних ресурсів.

Українська бібліотечна асоціація (УБА), заснована у 1995 році, має відділення в більшості регіонів країни. УБА — провідна організація, що представляє на національному рівні інтереси всіх, зацікавлених у розвитку бібліотек, та сприяє їх консолідації, ініціює інноваційні зміни в бібліотечному секторі, проводить конференції та навчання з актуальних проблем, ініціює зміни у законодавстві та реалізує програми, що сприяють покращанню громадянам України доступу до інформації у бібліотеках. УБА стала партнером програми «Бібліоміст», щоби підтримати її професійним консультуванням. У свою чергу, програма «Бібліоміст» сприяє організаційній розбудові УБА, розвитку її адвокаційної та освітньої діяльності.

Американський народ, через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), надає економічну та гуманітарну допомогу по всьому світу понад 50 років. В Україні допомога USAID надається у таких сферах як: економічний розвиток, демократія та управління, охорона здоров’я і соціальний сектор. В Україні Агентство США з міжнародного розвитку надає технічну та гуманітарну допомогу починаючи з 1992 року. За додатковою інформацією про програми USAID в Україні звертайтеся до Відділу USAID із зв’язків із громадськістю за телефоном +38 (044) 492-7101, на Інтернет-сторінку або на сторінку у соціальній мережі Фейсбук.

Заснована в 1975 р., корпорація Microsoft (Nasdaq “MSFT”) є світовим лідером у сфері програмного забезпечення, обслуговування та рішень, які допомагають людям і підприємствам повністю реалізувати свій потенціал. Корпорація Microsoft у рамках своєї всесвітньої ініціативи з надання місцевим громадам доступних та корисних технологій безкоштовно передає публічним бібліотекам України, які долучилися до програми «Бібліоміст», програмне забезпечення на суму близько 9 мільйонів доларів США.

Відділ преси, освіти і культури посольства США в Україні сприяє вільному доступові до інформації – важливому елементові демократії – та реалізує програми для бібліотек і бібліотекарів. З 2001 р. уряд США надав фінансову й організаційну підтримку для відкриття 147 безкоштовних центрів Інтернету (у т. ч. для незрячих) у публічних бібліотеках по всій Україні за програмою «Інтернет для читачів публічних бібліотек (LEAP)». Підготовані бібліотекарі консультують користувачів і навчають ефективно використовувати комп’ютери та Інтернет. Проект сприяв істотним змінам у бібліотеках та покращенню обслуговування громад. До мережі «Вікно в Америку» входять 29 безкоштовних центрів в обласних і університетських бібліотеках України, які надають інформацію про США.

Мета інформаційних центрів - сприяти взаєморозумінню між двома державами і забезпечувати відкритий доступ до інформації. Посольство США в Україні сприяє професійному розвиткові бібліотекарів із книгозбірень-партнерів, організовує семінари та конференції, пропонує програми освітніх і наукових обмінів та запрошує американських спеціалістів з лекціями.


Програма сприяння парламенту України (ПСП), яка заснована та підтримується USAID з 1994 року, надає Верховній Раді України порівняльну інформацію, проводить тренінги та консультації щодо ефективної роботи парламентських структур, належного виконання парламентських функцій та зміцнення спроможності єдиного законодавчого органу України, сприяє Парламенту в досягненні більшої прозорості його роботи та покращенні доступу громадян до законотворчого процесу, головним чином через інформаційні підрозділи Апарату Верховної Ради та парламентські комітети. З 2008 року, вже в рамках Програми розвитку законотворчої політики України, що реалізується Інститутом публічного врядування ім. Джона Гленна університету штату Огайо за контрактом з університетом Індіани, ПСП II поширює рамки своєї діяльності, співпрацюючи з Центральними органами виконавчої влади України, а з 2009 року – з Верховною Радою Автономної Республіки Крим. З 2009 року, у партнерстві з Українською бібліотечною асоціацією, ПСП II започаткувала Мережу Пунктів доступу громадян до інформації органів державної влади у бібліотеках України (Мережа ПДГ). Завдяки Мережі ПДГ, яка налічує на сьогодні майже 600 бібліотек, бібліотеки України є не тільки важливими каналами у механізмі отримання громадянами інформації про діяльність органів державної влади та процес законотворення, а стають надійними партнерами державних інститутів у забезпеченні цією інформацією громадян України.

Ресурсний центр ГУРТ – національний центр суспільної інформації та експертизи. Розвиваючи громадянське суспільство з 1995 року ми віддані покращенню України. ГУРТ працює для свідомої та успішної України, де громадянське суспільство гарантує гідність, впевненість та довіру поміж громадянами на місцевому та національному рівнях. ГУРТ відіграє роль комунікаційної, інформаційної та ресурсної платформи для активних громадян – агентів суспільних змін з усіх регіонів України. ГУРТ бере активну участь в демократичних суспільних перетвореннях в Україні використовуючи та розвиваючи потенціал інститутів громадянського суспільства і стає визнаною комунікаційною та ресурсною платформою, а також базою знань для інститутів громадянського суспільства та лідерів громад.

Більше: gurt.org.ua

Контакти

  • Євгенія Амеліна
  •  медіа-менеджер
  • Програма «Бібліоміст»
  • [email protected]
  • +380 44 586-2780
  • +380 67 449-3174

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.