bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Хаб «Студія 42»: майданчик для розвитку соціальних ініціатив
26.05.2017

Громадський сектор України активно розвивається. З’являються молодіжні організації та ініціативні групи, які прагнуть втілювати в життя суспільно корисні ідеї. Одна із найбільших перешкод на шляху реалізації задумів – банальний брак простору, де б це можна було зробити. Але тепер для харків’ян це питання вже не таке гостре – у місті запрацював Хаб соціальної активності «Студія 42».

Майданчик для активних

Ця платформа для розвитку соціальних ініціатив має незвичайну назву: Хаб соціальної активності «Студія 42». Організатори хотіли, аби відразу було зрозуміло, чим саме тут займаються, щоб кожен усвідомлював, що це – місце для роботи, навчання, відпочинку і творчості.

День відкриття Хабу – 6 жовтня 2016 року. Проте ідея його створення виникла значно раніше. Вона народилася з досвіду громадського активіста, а тепер уже керівника проекту Сергія Жуковського та його однодумців.

Сергій займається громадською діяльністю з 2004 року. У 2013-му він побував на Дні музики в Женеві, а в 2014-му з колегами організував такий самий захід у Харкові. З цього й почалася робота, яка згодом набула форми Хабу. Три роки він та його колеги діяли як ініціативна група. Потім – почалася співпраця з Європейським фондом за демократію (European Endowment for Democracy), якої могло б і не бути, якби не активна позиція молодих харків’ян та бажання втілювати інновації.

«У 2011 році я був у Дрездені, – розповідає Сергій. – Там мав можливість ознайомитися з цікавим проектом, суть якого полягає в тому, що відвідувачі європейських міст за допомогою спеціальних міських карт можуть побачити такі куточки, які зазвичай не потрапляють у поле уваги звичайного туриста. Це погляд містянина, а не мандрівника. Людина почувається в місті своєю. Таку ініціативу ми хотіли впровадити і в нас, у Харкові, тож подали відповідний проект до Європейського фонду за демократію».

І хоча саме цей проект не пройшов, завдяки йому Фонд зацікавився діяльністю активістів. У процесі комунікації з’явилося бачення, якою має бути ініціатива, що сприяла би розвитку громади Харкова. Так виник Хаб, який на сьогодні залишається свого роду унікумом – нічого подібного в місті досі немає.

Процес підготовки до відкриття зайняв півроку. Оскільки досвіду організаційної роботи бракувало, певні питання доводилося вирішувати на ходу. «Про деякі можливі проблеми ми навіть не здогадувалися, допоки вони перед нами не постали, – ділиться Сергій. – Адже на курсах лідерства не навчають, скільки для офісу потрібно ганчірок або скільки коштуватиме світло».

За вісім місяців роботи Хаб відвідало понад чотири тисячі осіб. Команда проекту невелика. Спочатку це була ініціативна група з двох, потім – із трьох людей, а зараз склад розширився до восьми фахівців. До команди входять люди, які вже мають досвід подібної роботи або ж ведуть свої окремі проекти. Вони об’єднуються для реалізації спільних ідей.

«Студія 42» – це комфортне офісне приміщення в центрі міста. Окрім того, в практиці команди Хабу вже є проведення таких заходів, для яких наявних 217 квадратних метрів недостатньо. Нещодавно проводилася Ніч історії – масштабний культурний захід, для якого довелося вийти за рамки приміщення Хабу і проводити в іншому, просторішому, місці, щоб його могли відвідати всі охочі.

Для кого працює Хаб

Мета проекту – дати можливість громадським організаціям, особливо молодим, продемонструвати й апробувати свої ідеї в рамках Хабу, а через це отримати досвід і поштовх до розвитку.

У центрі уваги Хабу – культурні події. Сергій пояснює, що такий вектор обраний свідомо. Саме через культуру доносити ідеї легше, адже культурні ініціативи людям ближчі. Політика ж викликає суперечливі реакції, тож достукатися до громади через політичні справи складно, оскільки люди їх не сприймають.

Гордістю організаторів Хабу є те, що сюди зі своїми ідеями приходять різні особистості. Тут знаходять, чим зайнятися, і діти, і дорослі, і пенсіонери. Спільне відвідування заходів дає можливість різним поколінням шукати точки дотику.

«На жаль, у нас дуже великий розрив між молодіжними громадськими організаціями та тими, які у галузі вже давно, – каже Сергій. – Немає культури успадкування традицій. У молоді складається враження, що справа, якою вони починають займатися, – це інновація. Але це часто не відповідає дійсності».

Хаб ділиться власним досвідом побудови діалогу між поколіннями. У Харкові є громадська організація – спільнота етнічних німців. Спочатку Хаб працював з основою цієї організації – досвідченими, дорослими людьми, яким здебільшого вже понад 60 років. Пізніше до співпраці долучилася молодь цієї організації. Усім разом вдалося створити альтернативну школу німецької мови, яка проходить у Хабі та користується великим попитом.

Що відбувається в Хабі

До уваги відвідувачів Хабу – найрізноманітніші заходи. Календар подій є на сайті, тож кожен охочий може зайти й подивитися, що цікавого планується найближчими днями. А цікаве тут відбувається щоденно.

Найбільшою популярністю традиційно користуються тренінги, заходи з різних сфер, спрямовані на підвищення кваліфікації. У Хабі можна послухати тематичні лекції, тут ідуть фільми та експонуються виставки, є змога зустрічатися з цікавими людьми та дізнаватися про корисні для громад ініціативи. Не менший інтерес викликають нестандартні форми заходів, наприклад, перформанси, які проводяться раз на місяць.

Про ще один незвичний формат проведення заходу, який має потенціал в рамках Хабу, розповіла адміністратор Людмила Нікітіна: «Нещодавно ВМГО «ФРІ»  проводили в Хабі «Живу бібліотеку». Цей формат спрямований передусім на те, щоб люди позбувалися стереотипів. Під час таких заходів «люди-книги» розповідають про себе, аби інші могли їх зрозуміти. «Читачі» отримують відповіді на свої запитання. До того ж, навіть ті, хто сидить на заході мовчки, можуть почути відповідь на своє запитання, якщо хтось інший озвучив схоже».

Люди з активною громадянською позицією, яким цікаво знати більше в різних напрямах: культура, соціальна сфера, бізнес тощо, – такими бачить Людмила відвідувачів. Чому вони приходять до Хабу? Бо шукають можливість коворкінгу. А Хаб має чудове приміщення, яке можна використовувати з користю.

У Хабі реалізується низка проектів. Зокрема Школа медіаграмотності, зустрічі активістів із управлінцями міста й області, тренінги, де навчають бухгалтерів, юристів працювати з громадськими організаціями, та багато іншого.

Плани

Сергій поділився планами Хабу на найближче майбутнє. На вересень готується кілька різних проектів, які спрямовуватимуться на навчання представників ГО. Запит на таку освіту значний, оскільки багато важливих для роботи громадської організації питань лишаються поза увагою популярних курсів лідерства. Тож у певних аспектах залучаються приклади з бізнесу.

Нещодавно активісти Хабу подали проект, за яким планується створення школи англійської мови для громадських організацій. Багато ГО мають складнощі в роботі з іноземними донорами. Вони не вміють писати проектні заявки та часто сумніваються в своєму рівні англійської. Людина ж, яка володіє іноземною мовою на достатньому рівні, почувається впевнено в такій ситуації, що відразу дає їй переваги над іншими. Тож, аби у представників вітчизняних ГО була змога вільно спілкуватися з іноземними фондами, які надають значну фінансову підтримку українцям, розробляється такий курс. Сергій упевнений, що завдяки цій роботі можна буде реалізувати багато хороших проектів.

«Ми прагнемо об’єднати різні суспільно корисні ініціативи та залучити до активної діяльності зацікавлених осіб, – підкреслює Сергій. – Адже лише в співпраці можливий розвиток громадянського суспільства, а найсміливіші ідеї перетворюються на успішні проекти».

Долучитися до Хабу дуже просто: щоб це зробити, заповнюйте форму тут. Дізнатися більше про активності та стежити за подіями можна на сайті Хабу та на сторінці у Фейсбук.

Контакти

Коментарі

Ігор Алексєєв   2504 дні тому   #  

Чудовий хаб, дай Б-г здоров'я тим, хто його підтримує!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.