bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Prometheus: «Україна не женеться за авангардом на заході чи сході, а сама формує фронт інновацій»
22.09.2016

У будь-якій справі не легко бути першопрохідцями. У рамках рубрики PRoГОн ГУРТ знайомить вас із командою інноваторів Prometheus, яка відкриває українцям доступ до знань. Активісти розповіли про те, як їм вдалося зробити онлайн освіту чимось звичним для України та отримати широке визнання власної ідеї з боку громадськості та партнерів.

Ідея: проект для реформування освіти та для кожного особисто

Відсутність якості й доступності – дві головні проблеми української освіти. Однак у Івана Примаченка було глибше розуміння освітнього питання, коли у жовтні 2014 року він спільно з Вікторією Примаченко та Олексієм Молчановським заснував Prometheus. На його думку, освіта впливає на всю діяльність держави й суспільства. «Освіта, як політики, дає обіцянки посприяти економічному розвитку чи побороти злочинність. Проте, на відміну від політиків, якісна освіта виконує свої обіцянки й ефективно впливає на перераховані чинники», – проводить паралелі між двома галузями Іван Примаченко.

Обіцянки ж проекту Prometheus ґрунтуються на його головній ідеї – через покращення якості та доступності освіти позитивно впливати на розвиток всього суспільства. Співзасновник Prometheus переконаний: «Розвиваючи проект, ми впливаємо на всю державну систему освіти. Ми розвиваємо суспільство завдяки інноваційній освіті, масовим онлайн курсам та змішаному навчанню».

Ефективність онлайн освіти випробував на собі член команди проекту Антон Сененко. За його словами, те, що пропонує Prometheus, є важливим для кожної людини особисто. «Людина самовдосконалюється, і це їй майже нічого не коштує, окрім часу. Якщо хочете розвиватися, ви просто працюєте і отримуєте якісні знання», – зазначив Антон.

Зміна бачення: від платформи масових онлайн курсів до реформи освіти на базі змішаного навчання

Іван Примаченко розповів, що першочергова концепція проекту передбачала наявність дорадчої ради: «Вона мала б складатися з відомих викладачів і науковців, які б залучали і відбирали експертів у рамках проекту. Їхня участь надавала б певний авторитет, що спонукає слухачів спробувати онлайн курси».

Однак доволі швидко з’ясувалося, що особливої потреби у стимулюванні учасників проекту не було. «Ми отримуємо відгук від найкращих представників освітнього товариства. Питання полягає скоріше у наявності вільного часу. Проте, незважаючи на його брак, багато викладачів, наприклад Ярослав Грицак, вже створили власні онлайн курси на нашій платформі», – запевнив Іван Примаченко.

По-друге, у процесі розвитку проекту команда змінила акцент із самого лише створення масових онлайн курсів. «Дуже швидко ми зрозуміли, що потрібно запроваджувати змішане навчання (blending learning). Онлайн курси – чудова можливість, доступна кожному. Проте часто лише мотивована дисциплінована еліта зацікавлена успішно скористатися нею. Якщо ж ми хочемо здійснити справжню освітню революцію, ми маємо охопити всю систему освіти країни», – прокоментував освітянин.

Ключовим завданням Prometheus Іван вважає інтеграцію онлайн курсів у навчальний процес університетів та шкіл. «Декілька днів тому ми запустили пілотний проект з чотирма вишами України, які замінюють свої лекції на наші відео лекції, а завдання переводять у режим онлайн. Результати змішаного навчання будуть йти в диплом державного зразка. Крім того, люди зможуть отримувати індивідуальну консультацію», – повідомив Іван Примаченко.

Антон Сененко, який поєднує проект Prometheus із науковою роботою у галузі сканувальної тунельної мікроскопії, вважає, що змішане навчання поверне багатьом викладачам усвідомлення справжньої суті їхнього покликання. «Відповідно до цієї системи, один гарний лектор начитує матеріал. Інші ж викладачі підтягуються до його рівня, не вигадуючи власний «велосипед». Профанація в онлайн освіті виключається», – окреслив свою думку Антон.

Основні результати: показники та партнерства

На рахунку Prometheus 40 відкритих масових онлайн курсів та понад 250 тисяч зареєстрованих користувачів. Стрімко зростає кількість як користувачів, так і партнерських відносин із вишами, які створюють власні онлайн курси.

У рамках діяльності із впровадження змішаного навчання укладені договори з КПІ, УКУ, Львівською політехнікою та ЛНУ імені Івана Франка. «Ми отримуємо величезну кількість запитів про впровадження курсів змішаного навчання від інших університетів. До кінця 2017 року планували співпрацю із 20 ВНЗ. Але з огляду на динаміку запитів від університетів, цифра може бути більшою», – коментує Антон Сененко і пояснює це тим, що університети бачать в онлайн освіті можливість залучити більшу кількість абітурієнтів.

Унікальною, на думку Івана Примаченко, є співпраця з державою. Йдеться про перший в Україні державний безкоштовний масовий онлайн курс «Публічні закупівлі», створений Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та експертами у сфері закупівель Prozorro. «Близько 10 тисяч держслужбовців навчаються переводити всю систему публічних закупівель у  новий електронний формат. І це не коштує державі жодної копійки», – додав Іван Примаченко.

Освітянин захоплено підкреслив: «Це третій випадок у світі, коли держава створює онлайн курс у співпраці з платформою онлайн освіти. Україна не женеться за авангардом на заході чи сході, а сама формує фронт інновацій у світі».

Ще одним прикладом унікального співробітництва є спільний проект Prometheus із Державною службою зайнятості. Тепер безробітні клієнти та співробітники центрів зайнятості будуть безкоштовно навчатися за допомогою масових онлайн курсів від провідних українських та західних університетів.

На проекти з впровадження змішаної освіти та навчання клієнтів Держслужби Іван Примаченко дивиться з обережністю, але доволі оптимістично. «Приємно зазначити, що ініціатива йде від усіх сторін партнерства. Наприклад, Міністерство освіти та Держслужба зайнятості звернулися до нас. Отже, не лише ми пробиваємо бюрократичну машину. Після деяких оновлень вона сама йде до нас, до інновацій», – підсумував результати співпраці з державою та вишами Іван Примаченко.

Виклики: експерименти та пов’язані з цим несподіванки

Стрімке масштабування проекту Prometheus вимагає постійної роботи та навчання. «Ми не розраховували на такі темпи зростання кількості користувачів і нових курсів. Перенавантаження йде на всю команду, на сайт та інші напрямки, – розповів Іван Примаченко. – Не легко знайти людей, які можуть професійно виконувати специфічну роботу , наприклад, пов’язану з режисурою масових онлайн курсів. Такому ніде не вчать, тому наш режисер Нікіта розробляє методику онлайн курсів в режимі реального часу. Все як у Гарварді та Стенфорді, де навчаються у процесі роботи», – продовжив освітянин.

Саме явище масових онлайн курсів виникло лише декілька років тому. Отже, Prometheus – експериментатор у галузі освіти.

Іван Примаченко, історик за фахом, стверджує що Prometheus проводить низову реформу освіти: «Ми об’єднуємо факультети, кафедри у вишах. Коли держава усвідомить необхідність реформи  освіти на базі змішаного навчання, процес вже відбуватиметься на низовому рівні.  Багато експертів підтримують нашу ідею, визнаючи за нею майбутнє. Але у нас є жорсткий дедлайн, щоб зробити її реальністю».

Зважаючи на всі питання, які варто вирішувати щодня, Іван жартує, що Державна інспекція України з питань праці не оцінила б їхній графік роботи.

Фінансові питання: гроші і люди

Щоб працювали люди, потрібні гроші. Завдяки технічному директору Києво-Могилянської школи журналістики Юрію Паніну команда Prometheus може безкоштовно користуватися місцевою студією. Основні джерела фінансування організації – кошти, залучені завдяки міжнародним донорам та краудфандингу. «Влітку ми провели другу найбільшу кампанію зі збору коштів на Спільнокошті. Замість запланованих 400 тисяч, зібрали 515 тисяч. Більше збирало лише Громадське телебачення під час Майдану, але за триваліший період», –  із вдячністю підкреслив Іван Примаченко.

Команда: робочі моменти та особистий шлях

Незважаючи на відсутність офісу, команда Prometheus завжди на зв’язку. Як співзасновник організації Іван Примаченко відповідає за стратегію, методику створення курсів і домовленості з партнерами. Він коротко описав, хто і чим займається у команді: «Вікторія Примаченко – співзасновниця, директор Prometheus, контролює процес всієї відеозйомки та адміністративні питання. Технічну підтримку надає Андрій Пархоменко та Олексій Молчановський, який живе у Львові, де викладає студентам Українського католицького університету. Любов Забава займається контент-менджментом, адмініструванням курсів, збором зворотного зв’язку на форумах, контактує з викладачами на етапі запуску курсів. Віталій Бака з іншими колегами допомагають викладачам розробляти курси, пояснюючи особливості формату та найкращих практик. За новий напрям зі змішаного навчання відповідає Катерина Лимар. На волонтерських засадах постійно працює дизайнером Олена Оробей».

Зв’язками з громадськістю, ЗМІ та партнерами-вишами займається Антон Сененко. Він відповідає на всі запитання та уточнення користувачів платформи онлайн освіти. Антон зізнається, що слово «Prometheus» хочеться писати скрізь. Варто додати, що пише про Prometheus Антон цілодобово, зважаючи на велику кількість звернень.

Сам дізнався про Prometheus випадково: «Все життя мріяв навчитися програмувати. Коли хлопці тільки запустили проект, у них з’явився курс із основ програмування від викладача КПІ Нікіти Павліченка. Саме цей курс мені порадила моя теща». Після першого у житті досвіду якісної онлайн освіти, науковець, фізик у галузі сканувальної тунельної мікроскопії, вирішив приділяти свій вільний час цьому соціально важливому проекту. Мотиви пояснює дуже просто: «Моя викладацька діяльність показала: стереотип про те, що українська освіта деградує, є насправді фактом. Натомість, онлайн освіта заповнює пробіли у знаннях студентів. Справді освічені люди розуміють, наскільки важливою є наука, толерантність, громадянська освіта, підприємництво», – поділився своїми міркуваннями Антон.  

Слухачем усіх курсів Prometheus безумовно є Нікіта Кукулевський. Його найстабільніша робота з усіх членів команди – режисура онлайн курсів. «Хоча іспити не складаю, ознайомлений з усіма курсами», – посміхається Нікіта.

Вдосконалювати Нікіті доводиться не лише методику онлайн курсів. Закореніла манера викладання – те, з чим він зіштовхується у студії Могилянської школи журналістики при записі відео: «Відштовхуючись від міжнародного та власного досвіду, ми розповідаємо викладачам, як потрібно викладати в онлайн форматі для кращого сприйняття слухачами. У студії настає момент, коли викладач переналаштовує свої звичні стратегії, адже тут вони не спрацьовують. Іноді лекторам з 20-30-річним досвідом викладання доволі не просто змиритися з тим, що тут треба заробляти свій авторитет заново».

Під час спілкування з командою Prometheus до студії якраз завітала Анастасія Леухіна, голова атестаційної комісії Національної поліції України. На її думку, у більшості навчальних закладів люди отримують дипломи, а не знання. «Круто, якщо загальний рівень освіти можна підняти завдяки онлайн курсам. До того ж безкоштовно», – зазначила експертка.

Плани: розписані та потенційні

Сьогодні на платформі є близько 40 курсів: цикл курсів із підприємництва, програмування, громадянської освіти. Курси також охоплюють такі теми, як боротьба з корупцією, урбаністика, гендер, економіка для всіх.

З жовтня стартує цикл курсів із аналізу даних. «На базі цієї галузі працює багато сучасних винаходів – від роботизованих автомобілів до пошуку за зображеннями в Google. В Україні, на жаль, майже не готують фахівців за цим поширеним за кордоном напрямом. Ми хочемо заповнити цей вакуум не лише в онлайні, але й інтегрувати програму в українських університетах», – зазначив Іван Примаченко.

З 2017 року Prometheus запускатиме курси з фізики й математики. Скоро команда анонсує курси з проектного менеджменту, критичного мислення. «Ми хочемо співпрацювати з провідними компаніями, щоб вони робили курси за їхньою спеціалізацією. Вже є досвід співпраці з «Майкрософт Україна». Сподіваюся, найближчим часом буде ще декілька анонсів нової співпраці», – поділився планами на майбутнє Іван Примаченко.

Інтелектуальна власність: легально і безкоштовно

Всі перекладні курси на платформі Prometheus опубліковані у відкритому доступі з ліцензією Creative Commons. Йдеться, зокрема, про курси Гарварда, Стенфорда та майбутній курс із критичного мислення Квінслендського університету. «Ми все ж вказували оригінальне авторство, щоб продемонструвати згоду авторів на використання їхньої інтелектуальної власності. Викладач курсу критичного мислення Квінслендського університету в Австралії записав звернення для української аудиторії», – зазначив Іван Примаченко.

До використання онлайн-курсів, авторами яких є Prometheus, команда ставиться дуже ліберально. «Ми надаємо університетам право користування курсами безкоштовно. Просимо лише не стягувати платню за перегляд курсів і надавати зворотній зв'язок щодо їхнього використання. Наша мета – поширювати знання, а не блокувати», – пояснив Іван.

Волонтери та клієнти: партнерство з людьми, які хочуть навчатися

Ідея поширення знань сприйнята українським суспільством дуже позитивно. «Близько 500 осіб на волонтерських засадах долучалися до реалізації наших проектів. Лише понад 150 людей, серед яких координатори, редактори та перекладачі, поділили між собою 50 годин відео курсу Гарварда CS50. Крім того, волонтери самі організовували офлайн групи у рамках цього проекту», – навів приклад Іван Примаченко.

Іван називає користувачів Prometheus співтворцями проекту: «Коли ми лише починали, мали проблеми з налаштуванням поштового сервера. Свої професійні поради нам пропонували користувачі, які працюють IT-адміністраторами. Люди допомагають набагато більше, ніж критикують».  

Антон Сененко підтвердив факт фантастичної підтримки цифрами: «Під час краудфандингової кампанії кошти здебільшого надходили саме від слухачів наших курсів. Йдеться про суму розміром від 5 до 65 тисяч гривень від індивідуального спонсора».

Антон характеризує користувачів так: «Люди, які мотивують себе навчатися, виховані і завжди шукають конструктив». За його словами, багато пропозицій щодо тематики курсів йде від самих слухачів.

Мотивація: оцінка людей та прагнення змін

Відповідальний за спілкування з клієнтами Антон Сененко завжди з радістю відкриває корпоративну пошту Prometheus. «Листи користувачів зазвичай хочеться розбирати годинами. Майже всі вони починаються зі слів подяки. Вже потім йде технічне, методичне питання тощо. Вимоги від користувацької аудиторії трапляються рідко. Prometheus намагається дотримуватися концепції «дешево, швидко, якісно», – ділиться своїми враженнями науковець.

Кожен день команда Prometheus робить майбутнє теперішнім. Сьогодні більше не сприймаєш як жарт новину про те, що у районному центрі Дніпропетровської області, селищі Магдалинівка, дітям у школі викладали програмування на основі онлайн курсу Гарварда. Іван Примаченко підкреслив: «У такі моменти розумієш, як майбутнє стає реальністю, у тому числі завдяки твоїм зусиллям». 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.