bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Олександр Лузін: «Культура бігу в Україні тільки зароджується»
25.08.2016

Одним із найпростіших і найефективніших способів підтримувати себе в гарній фізичній формі є біг. Про особливості розвитку бігового спорту в Україні та про те, як потрібно бігати ГУРТу розповів президент Асоціації Українських Бігунів Олександр Лузін.

- Яка основна мета діяльності вашої організації?

- Це насамперед популяризація спорту. В нас виникла ідея подолати розрив між спортсменами-аматорами та професіоналами. Саме так виникла громадська організація «Асоціація Українських Бігунів». Я, наприклад, із дитинства займаюся легкою атлетикою, однак професійним спортсменом так і не став. В той же час на правах почесного члена в Асоціацію входить чемпіон світу з бігу на 100 км Олександр Головницький.

- Як саме Ви намагаєтеся розвивати культуру бігу в Україні?

- Асоціація Українських Бігунів виникла нещодавно, у 2014 році. В рамках київського напівмарафону ми провели круглий стіл щодо того, як влаштовувати старти в Україні. В заході взяли участь організатори київського напівмарафону та відомі спортсмени, які поділилися своїм досвідом та поглядами щодо вирішення цього питання. Ми намагаємося залучати професійних легкоатлетів для популяризації бігу та проведення просвітницької роботи. Є доволі багато професійних спортсменів, готових приділити 40 хвилин часу для популяризації спорту, роз’яснити, як почати бігати на довгі дистанції.

Ми плануємо записати відеоролики зі зверненнями та лекціями відомих українських спортсменів, тому що перед початківцями постає чимало запитань щодо того, як почати.

Асоціація Українських Бігунів планує провести забіг в лісах Волині – «Партизан trail», присвячений національно-визвольним змаганням українців. Ми вже маємо трасу і плануємо до заходу залучити волонтерів.

Волинь обрали для проведення забігу через чудову природу, що сприяє приємному проведенню часу під час занять спортом. Особливо варто відзначити волинські ліси та озера. Навіть чемпіонат України з напівмарафону останні два роки проходить у Ковелі. Ми долучалися до чемпіонату як співорганізатори, але це шосейний біг, а хотілося провести забіг лісами, тому виникла така ідея.

Асоціація Українських Бігунів співпрацює з іншими організаціями задля популяризації спорту та здорового способу життя. Наприклад, ми долучалися до проведення велодня в Ковелі, куди, на наш подив, приїхало дуже багато людей.

- Які тенденції розвитку культури бігу в Україні?

- Легка атлетика зараз перебуває не в найкращому стані. Потрібно виховувати інше ставлення  до спорту. Культура бігу в Україні тільки зароджується. В основному, старти організовують люди, які взагалі не мають відношення до спорту, які просто побігали півроку. Ми ж прагнемо, щоб люди, котрі влаштовують старти, поділися своїм досвідом щодо розвитку бігового руху з бажаючими розвивати його у регіонах. Також необхідно переймати європейський досвід. Якщо порівнювати Україну і Польщу, то у наших сусідів старти відбуваються набагато частіше. Лише цими вихідними їх планується близько п’яти. Асоціація Українських Бігунів допомагає українським спортсменам-аматорам брати участь у стартах за кордоном. У нас є товариський клуб в Польщі, якому вже понад 30 років. Завдяки співпраці з польським колегами ми допомагаємо українським спортсменам отримувати візи та дізнаватися про розвиток бігового спорту в Польщі, адже в них дуже серйозна організація.

- Які труднощі заважають розвиткові бігового спорту в Україні?

- Із кожним днем в Україні зростає кількість бажаючих бігати, і це дуже позитивно. Однак на 42 мільйони українців 500 марафонців – дуже мало. Велика проблема в самих людях. Я з цим зіштовхуюся в усіх містах, де ми бігаємо. Чомусь значна частина населення бачить проблему в тому, що ми перекриваємо вулиці. Звинувачують нас у заторах та не поважають бігунів. В Європі не лають учасника забігів через перекриття вулиць, а виходять і підтримують спортсменів. Також у людей немає розуміння, що вони повинні платити за участь у марафоні.

- Які б поради Ви дали початківцям для занять бігом?

- Людина, яка ніколи не займалася спортом, має починати з 30-хвилинних прогулянок лісом. Крім того, важливо підібрати правильні кросівки. Краще пробігти невелику дистанцію, але приходити додому з відчуттям задоволення, щоб тобі знову хотілося вийти на вулицю. Слід зрозуміти, що біг – це твоє. Адже є різні види спорту, які теж дають класний продуктивний ефект.

Контакти

Коментарі

Андрощук Андрій   1151 день тому   #  

Класна стаття. Сам полюбив бігати довгі дистанції 4 роки тому: https://androshchuk.com. Як на мене біг це досить цікаве захоплення.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.