bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Ігор Мартинюк: «Через подорожі ми пізнаємо світ і популяризуємо шанобливе ставлення до природи»
13.07.2016

Активний відпочинок і здоровий спосіб життя стають все популярнішими в українському суспільстві. Жителі невеликих містечок в цьому напрямі не відстають від мешканців мегаполісів, які завдяки велотуризму пізнають Україну. Про тенденції розвитку велоруху у містечках ГУРТу розповів учасник велоклубу із Єланця, що в Миколаївський області, Ігор Мартинюк.

- Як виникла ідея утворити велосипедну асоціацію у невеличкому містечку?

- Я вже давно займаюся велоспортом. Спочатку це був просто велопроїзд по Єланцю та навколишніх селах із маршрутами в 10-12 кілометрів. Але 1 серпня минулого року до нас завітав громадянин Грузії Нотар Балідзе, який розпочав велопробіг 26 червня 2016 року та відвідав 22 українські міста із метою пропаганди миру в усьому світі. Саме це стало поштовхом для деяких із нас організувати свій власний велоклуб. Не зволікаючи, наступного дня ми здійснили перший велопохід. Він, звісно, був невеличким. Але вже тоді кожен із учасників зрозумів, що це не просто велопробіг, а стимул до життя. Спочатку нас було шестеро, а зараз у клубі вже 12 осіб. Ми почали подорожувати на досить дальні маршрути – по 100-150 кілометрів. Під час веломандрівок ми пізнаємо для себе світ, відкриваємо нові краєвиди, намагаємося популяризувати туризм у себе в регіоні, адже у нас багато чудових краєвидів для любителів активного відпочинку. Велоклуб планує розростатися. До нас бажають долучитися діти, але ми ще не знаємо, як вирішити це питання, оскільки маршрути у нас, як правило, складні й потребують фізичної витривалості та туристичного досвіду.

- Яка мета діяльності Вашої організації?

- Мета діяльності нашої велосипедної асоціації – це насамперед спорт та велотуризм. Через подорожі ми пізнаємо світ, популяризуємо здоровий спосіб життя та шанобливе ставлення до природи, відкриваємо для себе нові горизонти та нові місця. Велосипед для нас – не лише засіб пересування, це також туризм та екологічне збереження планети, не кажучи про активний відпочинок. Крім того, розвиток велоспорту сприяє покращенню екології. Під час поїздок ми ретельно стежимо за дотриманням чистоти на зупинках, прибираємо за собою.

- Як ви популяризуєте серед жителів селища велорух?

- 29 травня на території Єланецької селищної ради відбувся Всеукраїнський велодень. До участі у заході ми підключили районну адміністрацію.  Поширювали інформацію через соціальні мережі та листівки. Завдяки цьому вдалося зібрати значну кількість людей – приблизно 200 велосипедистів.  Для нас це велике досягнення, адже населення нашого селища складає всього 5 тисяч. Учасники велопараду мали різні вікові категорії: від діточок на триколісних агрегатах до людей поважного віку.

Більшість населення використовує велосипед насамперед для прогулянок, в то й же час ми намагаємося популяризувати його як транспортний засіб, яким зручно подорожувати та діставатися до роботи. Ми підтримуємо контакти з велосипедними асоціаціями з Вознесенська та Миколаєва, брали участь у велоднях там, виступали за розвиток безпеки дорожнього руху та велосипедного транспорту. Двічі їздили на велодень до Миколаєва, а це, до речі, 100 кілометрів в один бік.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.