bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Наталія Гранчак: «Українські воїни потребують найперше духовно-емоційної підтримки»
11.05.2016

У рамках Місяця підтримки української армії ГУРТ завітав до благодійного фонду «Полтавський батальйон небайдужих», який зусиллями волонтерів надає підтримку українській армії. Керівник організації Наталія Гранчак розповіла про різноманітні способи допомоги українським воїнам та окреслила напрямки роботи фонду.

- Пані Наталіє, розкажіть детальніше про БФ «Полтавський батальйон небайдужих». Коли він створений і які напрямки діяльності охоплює?

- «Полтавський батальйон небайдужих» – волонтерська організація, що почала свою роботу у березні 2014 року. Вже в червні волонтери з гуманітарними вантажами почали їздити в зону так званої АТО. Слов'янськ, Краматорськ, Костянтинівка, Дзержинськ, Артемівськ, Дебальцеве, Лисичанськ, Попасне, Новоайдар, Щастя, Трьохізбинка, Маріуполь, Волноваха, Авдіївка, Водяне, Опитне, Піски – це лише маленька частина точок, де з гуманітарними вантажами побували полтавські волонтери або куди надсилали допомогу. У зв’язку з потребою оформлення волонтерської команди ми зареєстрували ГО «Команда небайдужих», яка складається з окремих підрозділів: «Склад», «Логістичний відділ», «Польова кухня», «Галушки по-полтавському», «Печеньки», «Ярмарки», «Дитячий центр «Джерело» (дитяча школа вихідного дня і літні табори), «Hand made для Армії руками небайдужих полтавок». З недавнього часу почав діяти «Центр адаптації та соціалізації учасників АТО».

- Хто залучений до Вашого колективу? Як розподіляються обов’язки?

- До нашого колективу залучена велика кількість небайдужих людей. Це українці, які мешкають не лише в нашій державі, але й за кордоном. Основу організації звичайно складають жителі Полтави. На сьогодні є близько 150 волонтерів, які беруть постійну участь в організації і проведенні різних акцій ПБНу та реалізації соціальних проектів організації. Велика кількість небайдужих полтавців долучається до діяльності волонтерської команди періодично. Організація має певну структуру. Є голова, а також основні координатори, які є засновниками організації. Важливі рішення приймаються зборами координаторів і керівників підрозділів

- В яких напрямках працюють волонтери?

- Волонтери чергують на складі, пакують посилки, плетуть маскувальні сітки, шиють маскувальні халати, готують сухпайки – відомі на весь фронт супи та борщі, варять полтавські галушки, вареники, печуть печиво та різні смаколики, ремонтують автівки і навіть БТРи. Юридичний відділ надає консультації для бійців і їхніх родин. Зараз цю допомогу забезпечуватиме Центр адаптації і соціалізації учасників бойових дій.

Нині волонтери займаються і соціальною роботою. Влітку 2015 року ми організували літній табір «Джерело», у двох змінах якого оздоровилося понад 270 дітей. Понад 100 дітей відпочивали безкоштовно як діти бійців АТО. Після табору розпочав роботу дитячий центр «Джерело». Наші волонтери беруть участь в акціях для дітей бійців АТО, внутрішньо переміщених осіб і волонтерів. Благодійні ярмарки збирають тисячі полтавців і відомі вже на всю країну.

 На сьогодні для бійців АТО вдалося закупити й доправити спорядження і речі на близько 4 мільйони 700 тисяч гривень, які пожертвували українці з різних куточків світу. І це не враховуючи надане благодійниками пальне, сотні тонн продуктів і речей.

- Що Ви вважаєте найбільшим досягненням організації?

- Найбільшим досягненням організації вважаємо сформовану команду «Полтавського батальйону небайдужих» і той командний дух, який панує в організації. Наприклад, останній ярмарок, що проходив 2 травня, не мав загального координатора, як раніше, однак всі чітко виконували свої завдання, тож захід пройшов дуже успішно – ми зібрали 113 тисяч гривень. Також досягненням організації є довіра людей, яка не зменшилася протягом двох років діяльності волонтерської команди.

- Розкажіть про відкриття «Центру адаптації та соціалізації учасників АТО». У чому Ви вбачаєте його основну мету?

- Створення центру адаптації і соціалізації учасників АТО було давньою мрією БФ «Полтавський батальйон небайдужих», до якої організація йшла від самого початку її існування. На сьогодні ця мрія реалізована. Центр розмістився у приміщенні із декількох кімнат, серед яких є кімната для спілкування, кабінет адміністратора, кімнати релаксації, масажний кабінет та тренажерна зала. Особливістю центру є те, що ремонтні роботи й допомогу у їх проведенні здійснювали волонтери, влада, представники різних громадських організацій, священнослужителі, небайдужі полтавці і, що важливо, самі «атовці». Центр надаватиме юридичну допомогу, психологічну і духовну підтримку, фізичну реабілітацію. Сьогодні залучаємо психологів, організовуємо терапевтичні групи, плануємо індивідуальне консультування колишніх бійців АТО. В кімнаті загального користування збираються ветерани АТО для відпочинку та спілкування.

- Якої допомоги, на Вашу думку, найбільше потребують українські воїни?

- На сьогодні українські воїни потребують найперше духовно-емоційної підтримки, а також допомоги відповідною сучасною технікою та засобами озброєння й зв’язку. Однак це вже компетенція держави.

- Які поради Ви можете дати бажаючим допомогти українським бійцям?

- Не люблю давати поради, бо не завжди люди готові зі смиренням їх приймати. В переважній більшості усі хочуть радити, вчити і чекати похвал. Тому тим, хто бажає допомагати рідній армії, слід обрати команду, якій довіряєш, і з нею працювати. Головне – робити це щиро, терпляче, не чекаючи вдячності і похвали.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.