bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Максим Щербина: «Масштаб проблеми безпритульних тварин залежить від людини»
12.04.2016

У березні 2016 року Ресурсний центр ГУРТ проводив Волонтерські ярмарки у Запорізькій області у рамках проекту «Зміцнення спроможності та мереж громадських організацій Запорізької області». На одному з таких заходів ГУРТу вдалося поспілкуватися із головою громадської організації «Приручи місто» Максимом Щербиною, який розповів, як громаді необхідно вирішувати проблему безпритульних тварин у великому місті.

- Розкажіть, будь ласка, про мету та напрямки діяльності ГО «Приручи місто».  

- Основною метою діяльності нашої молодої організації є задоволення суспільних потреб щодо охорони природи та вирішення проблеми безпритульних тварин. Можна виокремити два головні напрямки діяльності: благоустрій міста та зоозахисна діяльність. Наше завдання вбачаємо в інформуванні суспільства щодо наявних проблем та способів їхнього вирішення. Ми намагаємося організовувати лекції, виставки, семінари та інші заходи, спрямовані на привернення уваги до актуальних зоозахисних проблем.

- Які проекти зараз реалізовуєте?

- Під час Волонтерського ярмарку, проведеного ГУРТом у Запоріжжі, ми презентували два проекти – зоозахисну ініціативу та проект із благоустрою «Подаруй  квіти Запоріжжю». Мета останнього полягає у тому, щоб залучити мешканців Запоріжжя до озеленення своїх прибудинкових територій.  Щодо зоозахисної ініціативи, ми закликали активістів взяти участь у підрахунках вуличних тварин у Запоріжжі, проведення якого ми запланували на кінець квітня. Зараз наша організація  шукає комунальні приміщення для організації пунктів стерилізації та міні-притулків. Ми сформували список вимог, яким повинні відповідати ці приміщення, у пошуках якого пообіцяла посприяти міська влада. Також наша організація намагається вплинути на проект побудови міського притулку для тварин у Запоріжжі. Із 27 мільйонів гривень,  запланованих у 2012 році на будівництво, держава виділила всього близько 3 мільйонів гривень. Врешті нічого на місці притулку не побудовано - лише фундамент. Ми наполягаємо на створенні Центру перетримки та стерилізації  тварин, утримання якого є менш витратним та більш ефективним, ніж звичайних притулків для тварин.

-      - Як би Ви описали питання безпритульних тварин у Запоріжжі? З якими труднощами зіштовхуєтеся у процесі роботи?

- Безпритульних тварин у Запоріжжі близько 30-50 тисяч. Це дуже велика цифра, зважаючи на мінімальний показник в Україні.  Необхідно підвищувати рівень безпеки і комфортності середовища співіснування жителів міста та тварин, щоб забезпечити суспільний спокій та покращити естетичний вигляд міста. Труднощі виникають щодо підходу до вирішення проблем безпритульних тварин. Більшість зоозахисників стереотипно  вважає необхідним створювати притулки для тварин.

Громадські активісти та волонтери  витрачають забагато зусиль та матеріальних ресурсів на будівництво притулків, які приносять мінімальний результат. Міжнародні зоозахисні організації виступають проти міських притулків, оскільки там не можна помістити усіх тварин.

- Як Ви плануєте вирішувати проблему безпритульних тварин у подальшому?

- Я працюю журналістом. Часто висвітлюючи проблему вуличних тварин, я розумію, що журналістика не дає мені ефективного інструментарію для впливу на ситуацію. З журналістського досвіду можу також сказати, що волонтери гасять локальні пожежі, рятують певних тварин, набивають свої квартири тваринами, проте не змінюють систему, а фактично її підтримують. Всесвітня організація захисту тварин має такий цікавий постулат - як тільки в місті з’являються притулки чи організації, котрі починають вирішувати проблеми тварин, з міської влади знімається певний сегмент відповідальності. Люди викидають тварин зі свої домівок із «чистою совістю», адже є організація, яка ними опікуватиметься.

Для вирішення проблеми безпритульних тварин необхідно насамперед провести аналіз ситуації, реєстрацію та ідентифікацію домашніх тварин. Такі заходи можуть суттєво зменшити кількість безпритульних тварин. Обов’язковим елементом розв’язання проблеми є освітні програми та інформаційні кампанії, які спрямовані на зміну ставлення суспільства до безпритульних тварин. Крім того, потрібно стежити за популяцією тварин. Створення притулків та центрів стерилізації є лише останнім кроком у складному комплексі плану дій. Найголовніші зміни мають відбутися із людьми,адже від суспільства залежить масштаб проблеми безпритульних тварин. З цією метою треба впроваджувати освітні програми для жителів міста. Мають з’явитися пункти стерилізації, які б працювали у режимі нон-стоп. Як показує досвід, тварин після операцій варто поміщати у міні-притулках при пунктах стерилізації. Насамперед необхідна комплексна програма діяльності, адже немає ніякої панацеї чи простих рішень.  

- Чи вдалося зацікавити Вашими ідеями владу? Як відбувається співпраця?

- Ми намагаємося співпрацювати з міською владою у сфері вирішення проблеми безпритульних тварин у місті. У лютому 2016 року спільно з іншими запорізькими громадськими організаціями ми підготували пропозицію регуляції кількості безпритульних тварин, яку подали на розгляд екологічної комісії міськради. Ми намагаємося не вирішувати проблему самостійно - спонукаємо до дій владу. Наша організація бере участь у засіданні профільних комісій. У Запоріжжі немає єдиного механізму вирішення проблеми безпритульних тварин. Міська влада доволі часто просто перекладає відповідальність на волонтерів. Насправді ж для вирішення проблеми необхідна активна співпраця громади, держустанов і бізнесу.

- Розкажіть про залучення волонтерів до діяльності Вашої організації.

- Ми набираємо обертів, запрошуємо волонтерів для допомоги у проведенні заходів та реалізації проектів. У межах проекту з благоустрою «Подаруй  квіти Запоріжжю» прагнемо залучити волонтерів до прикрашання дворів міста. У квітні першою локацією для посадки квітів стане Соцмісто – один із житлових районів Запоріжжя.  Серед найближчих планів - озеленення інших районів міста. До проекту «Подаруй  квіти Запоріжжю» залучені волонтери та викладачі Запорізького національного університету за спеціальністю «ландшафтний дизайн» для надання практичних порад та рекомендацій  щодо облаштування ділянок. Жителі Запоріжжя можуть долучитися до збору інформації для проведення дослідження стану безпритульності тварин через соціальні мережі.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.