bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Інна Стащук: «Естетичний розвиток людини, групи людей, усього суспільства – це сформовані цінності»
22.03.2016

У межах проекту «Зміцнення спроможності та мережі громадських організацій Запорізької області» ГУРТ проводив волонтерські ярмарки. Однією з організацій, яка експонувала можливості для волонтерства та співпраці в Запоріжжі, був Центр мистецтв «Арт-простір». Про те, як ця громадська організація розвиває громадянське суспільство через культуру, ми спілкувалися із директором «Арт-Простору» Ігорем Гармашем та керівником проектів Інною Стащук.

- ГО «Арт-Простір» тісно пов’язана з культурою. На Вашу думку, яких подій бракує в культурному житті Запоріжжя?  Що робить «Арт-Простір» задля покращення ситуації?

Інна Стащук: - Якщо говорити про культурні події загалом, то їх, в принципі, мало, незалежно від спрямування. Насамперед це ті події сучасного формату, які пропонують якісний культурний продукт: музичний, літературний, театральний. Існує низка культурних напрямів і заходів, які в Запоріжжі ще не апробовані як формат. Це сучасні театральні практики, якісні виставки, фотоекспозиції, дискусійні формати тощо. Йдеться про цілий спектр культурних подій. Нашому місту бракує культурного формату, який дозволяє осмислювати себе та життя навколо. У свою чергу, «Арт-Простір» як громадська організація культурно-мистецького спрямування намагається це змінити.

- Яким чином? Завдяки яким проектам ваша організація підвищує рівень естетичного виховання містян?

Інна Стащук: - Візьмемо за точку відліку Запорізьку книжкову толоку (180 заходів і 7000 учасників) як найвідоміший, найбільш розрекламований проект. Знані митці, котрі раніше навіть не бували у Запоріжжі, приїхали до нашого міста саме завдяки цьому фестивалю. Серед відомих постатей – Сашко Лірник, Антін Мухарський, Микола Гончаров. Наша організація привозила Сергія Жадана з «Собаками», книгу про Донбас приїжджала презентувати письменниця Маргарита Сурженко. Також у Запоріжжі побувала Олеся Вакуленко, ілюстраторка з Харкова. Проведено доволі багато заходів, спрямованих на абсолютно різні аудиторії. Їхня спільна мета – показати, що якісний культурний продукт в Україні є, на нього може і повинен бути попит у Запоріжжі.

- Який зворотній зв’язок отримуєте від учасників проектів?

Інна Стащук: - Люди приходять на події – це уже відгук. Їх може бути 20, 100 або 7000. Хтось приходить уперше і відкриває для себе новий формат дозвілля, хтось чекає на наші події, стежить у соцмережах, з нетерпінням коментує, а потім дійсно відвідує наші події оффлайн.

- На Вашу думку, які формати заходів є найсприятливішими для культурного розвитку?

Інна Стащук: - Важливо  розуміти, що ми вкладаємо у поняття «культура» – йдеться про культуру як практику удосконалення, культуру мислення, культуру споживання інтелектуального продукту або, зрештою, культуру поведінки. Для кожного напрямку повинен бути особливий формат. Якщо ми говоримо про культуру, що допомагає людям ліпше розуміти один одного, то один із найкращих форматів – дискусійний. Він дає відчуття співпереживання культурного продукту. Форматів безліч, головне – з’ясувати, чого ви хочете досягнути обраним шляхом.

- Наскільки діяльність Вашої громадської організації зосереджена на поширенні цінностей культурного розмаїття?

Інна Стащук: - Власне для цього ми й існуємо. Наш проект «Книжкова толока» організований, щоб зібрати на одній території представників різних категорій населення Запорізької області. Було приємно спостерігати за дітьми з батьками, які разом почали читати книжки на «Книголіссі». Ми збирали воїнів АТО, волонтерів, котрі спілкувалися між собою, шукали компромісів щодо наявних суспільних проблем. З листопада 2015 року  за підтримки Агенства США з міжнародного розвитку почали реалізовувати проект «Взаємодія». Під час поїздок районами Запорізької області ми об’єднуємо місцеві громади, активістів, переселенців, волонтерів, учасників АТО та просто зацікавлених осіб. «Арт-Простір» намагається донести до них думку, що лише консолідоване інституціональне громадянське суспільство, яке захищає свої права, змінюючи життя на місцях, може сприяти розвитку кожного міста, селища та області загалом. Основною метою проекту є розбудова мережі активного громадянського суспільства у Запорізькій області. У рамках цього проекту вже в грудні ми відвідали 12 районів Запорізької області, де організували покази документального кіно про права людини, виявляючи локальні суспільні проблеми. У січні 2016 року «Арт-Простір» провів Всеукраїнський форум з координації громадянського суспільства, де серед 200 осіб були делегати з відвіданих нами районів. Зараз проходить третій етап проекту – поїздки до знайомих активістів із Запорізької області, які тепер допомагають з організацією нових заходів на місцях. Тож ми маємо змогу відстежити, чи прижилися наші цінності у громадах конкретних місцевостей.

- Яку роль у Вашій роботі відіграє волонтерство?

Інна Стащук: - Саме завдяки допомозі волонтерів впроваджуються усі найкращі ідеї та задуми. Наприклад, створювати Запорізьку книжкову толоку нам допомагали близько 200 волонтерів. Це переважно студенти запорізьких вишів. Одним із найважливіших завдань наступного фестивалю вважаємо гуртування волонтерської команди.

- Яким чином естетичний та духовний розвиток впливає на розвиток громадянського суспільства на прикладі Запоріжжя?

Інна Стащук: - Естетичний розвиток людини, групи людей, усього суспільства –  це сформовані цінності, позитивні практики, які дозволяють перетворювати життя навколо себе на краще. Якщо розвивається культура, то ви починаєте поважати себе та людей, які знаходяться поряд з вами, не будете смітити там, де живете, лаятися, писати злісні коментарі в Інтернеті. Натомість, ви будете збиратися зі своїми однодумцями, створювати проекти, щоб покращити життя вразливої, на вашу думку, групи населення. Найголовніше те, що ви матимете готовність побачити проблему, силу і бажання зорганізуватися і зробити свій внесок у вирішення певного питання, взяти на себе відповідальність за це. У Запоріжжі останнім часом люди більше цікавляться участю у житті громади. Вони бачать недоліки у нашому оточенні і знаходять реальні шляхи їхнього вирішення.

- Яким є  стратегічне бачення культурного розвитку Запорізької області?

Ігор Гармаш: - Запоріжжя як культурний осередок зазвичай сприймають у звязку з козацькою тематикою. Є такі стереотипи. Це, в принципі, правильно, але ми маємо мислити стратегічно. Зараз, спостерігаючи за містами, котрі зробили різкий стрибок у культурному розвитку, бачимо, що там бурхливо розвивається сучасне мистецтво. Завдяки розвитку сучасного мистецтва активізується туристична галузь. Щоб люди захотіли приїхати до Запоріжжя, тут має відбуватися щось дуже креативне та неперевершене. Саме через туристичний важіль я бачу розвиток Запоріжжя. З моєї точки зору, потрібно рухатися у двох напрямках: зберігати спадщину та не забувати про сучасне мистецтво. 

Підготувала Олена Бритвич

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.