bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Анна Петрова: «Ми не тільки навчаємо людей, а й розвиваємо економіку, створюючи робочі місця»
23.07.2015

Про перші кроки на шляху до підприємництва, проблеми в бізнес-освіті та методи залучення інвестицій для власного старапу ГУРТ поспілкувався з керуючим партнером Startup Ukraine Анною Петровою.

- Анно, чим Ви як керуючий партнер займаєтеся в Startup Ukraine?

- Я займаюся розробкою стратегії та візії компанії, набором людей для нашої команди, плануванням. Також до моїх обов’язків входить контроль фінансів, спілкування з клієнтами, напрацювання стандартів роботи.

- Чи може молодий підприємець на початку своєї діяльності розраховувати на підтримку? Якщо так, то від кого?

- Перш за все, це такі освітні центри, як Startup Ukraine, чи хоча б бізнес-інкубатори, які є  в Україні, наприклад, EurSAP – один із найдавніших інкубаторів. Але їхніми послугами можна скористатися, коли проект пов’язаний з ІТ. В Startup Ukraine же можна прийти на навчання або за підтримкою, навіть якщо хочеш створити малий бізнес. На жаль, не так багато в нашій державі гравців на ринку чи взагалі якихось організацій, що  підтримують  розвиток  малого та середнього бізнесу.

- Що Ви зі свого досвіду можете сказати про бізнес-освіту в Україні?

- Бізнес-освіта в нас існує у трьох аспектах : перше – це MBA-школи, які на ринку вже по 10-15 років, але вони дуже  дорогі, тому  що сфокусовані на топ-менеджменті, на  великих компаніях. Другий напрямок – це бізнес-тренери з досвідом. І третє – навчально-практичні курси. Взагалі з бізнес-освітою є реальні проблеми. Бізнесу як такого не навчають в університеті. Я пам’ятаю, що вийшла з економічного вишу й не знала, як зареєструвати СПД або як відкрити рахунок у банку.

- З якими ще проблемами зіштовхується підприємець-початківець?

- У нас одна велика проблема – невіра в себе та нерозуміння того, як створюється бізнес і з чого він взагалі починається. Тому дуже багато підприємців роблять на початку безліч помилок. Гадають, що це на кшталт купив-продав і все. Але потрібно багато попрацювати для того, щоб бізнес не мав тих проблем чи негараздів, які є зараз. Основне – це незнання того, що робити, й невіра в себе.

- Де шукати інвестиції для свого стартапу?

- Треба рекламувати себе. Якщо вийти на вулицю і сказати, що у вас гарний стартап, його навряд хтось підтримає. Важливо мати власну бізнес-ідею. Якщо ж у вас технологічний бізнес, ви можете піти в інкубатор.

- Скільки людей розпочали свою діяльність завдяки вам і чим саме ви їм допомогли?

- Ми можемо похвалитися 250 випускниками, із яких 100 реально роблять свої проекти. Найважливіше те, що знання, які вони отримали від нас, втілилися в проекти, бо скільки б ти не навчався, все одно бізнес за тебе ніхто не зробить.

- Порадьте, як створити дієву команду. Де шукати людей і як їх зацікавити?

- Думаю, всі люди, які ходять на івенти, можуть знайти собі партнерів  у команду. Якщо це студент чи молодий стартапер, він спершу може бути волонтером і так отримувати знання.

- Ваша ініціатива допомагає профорієнтації підлітків. З якими запитаннями діти приходять на ваші майстер-класи і чим ви їм допомагаєте?

- Приходять дізнатися про професію. Я була здивована, що 8 із 10 дітей хочуть бути підприємцями. В них є прямі запитання, як реалізувати свої ідеї, як заробити гроші і що вони можуть зробити  в цьому світі.

- Які сфери бізнесу, на Вашу думку, мають перспективу росту в Україні?

- В Україні можна робити бізнес в різних сферах. Головне – сервіс. Якщо ти не забуваєш про сервіс, любиш свого клієнта, робиш класний продукт, звісно, у тебе будуть купувати.

- Які Ви бачите сутнісні відмінності між громадською і бізнес-діяльністю?

- Я була членом організації AIESEC у 2007-2010 роках. Зараз можу сказати, що мій бізнес – це і є моя громадська діяльність, адже в нього соціальна  місія. Ми змінюємо країну, створюємо робочі місця, розвиваємо економіку. Але я також допомагаю людям, маючи справу з благодійними проектами.

- Бізнес обов’язково повинен мати суспільну складову?

- Дуже класно, коли є громадська направленість. Крім грошей, які ви заробляєте, потрібно робити щось корисне. Ваш продукт має змінювати світ на краще. Це надає більше сил!

- Багато підприємців на старті не мають власного офісу. Як вийти з цієї ситуації?

- Звичайно можна працювати вдома чи в кафе, але якщо ви вирішили запускати стартап, краще обрати собі одну з моделей, наприклад, коворкінг. Я фактично першою привезла цей формат в Україну два з половиною роки тому. Пам’ятаю, як розповідала, що це таке та чому варто обирати саме коворкінг і там працювати. По-перше, це зручно, по-друге, там гарна атмосфера, по-третє, люди навколо можуть допомогти з вашою ідеєю й у пошуку партнерів.

Аудіо-версію інтерв’ю слухайте на ГУРТрадіо. Фото: the-people.com

Спілкувався Сергій Хорольський, розшифровка – Ярина Циба

 

Контакти

Коментарі

Лиховид Олег   3186 днів тому   #  

А чому кореспонденти не цікавляться джерелом існування такої "громадської ініціативи"? Сумнівно, що учні сплачують достатньо, щоб перекрити необхідні витрати. І ще майже риторичне: скільки днів протягне ініціатива післятого, як закінчиться грант?

  •   Пiдписатися на новi
Іра Лепська   3184 дні тому   #  

У Львівській бізнес-школі є чудова і доступна магістерська програма MA in Innovations and Entrepreneurship для тих, хто хоче запустити свій стартап. Насправді можливості для бізнес-освіти є, потрібно лише хотіти.

  •   Пiдписатися на новi
Ірина Калиниченко   3182 дні тому   #  

Ганно, дякую Вам за розповідь про такий цікавий бізнес проект з громадською направленістю. Я відвідала Ваш сайт і вражена активною діяльністю Вашої команди. Читаючи це інтерв"ю, я згадувала статтю іншої авторки ресурсу ГУРТ Ганни Тараненко https://gurt.org.ua/blogs/Тараненко Ганна/1568/ - Українки в бізнесі: спілкуємось і розвиваємось (від 13.07.2015). Було цікаво порівняти Ваші відгуки щодо реалій підтримки старт-апу малого бізнесу в Україні і результатами дослідження українсько-американської команди соціологів-дослідників. З Вашого досвіду, як порівнюється зацікавленність, готовність і впевненість розпочаткування і ведення власної справи між жінками і чоловіками в Україні? Дякую за відповідь, і бажаю всього найкращого!
Ірина

  •   Пiдписатися на новi
Тараненко Ганна   3180 днів тому   #  

Анно, дуже цікаве інтерв'ю - я також нещодавно дізналася про бізнес-школу для дітей http://miniboss.org.ua/, якою займається одна з учасниць Клубу успішних жінок України (КУЖ). Приємно бачити стільки гарних ініціатив!

  •   Пiдписатися на новi
Ірина Мельниченко   3180 днів тому   #  

Анно, дякую за теплі слова. Я саме та жінка, що привезла чудову систему навчання для дітей: бізнес-школу МініБосс до Києва. Ми даємо молодому поколінню сукупність знань, комунікативних та практичних навичок- запорука успішного майбутнього не лиш нової генерації, а й країни в цілому!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.