bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Алла Цудікова: «До наших ініціатив проявляють інтерес далеко не тільки власники тварин»
15.07.2015

ГУРТ мав нагоду поспілкуватися із лідеркою громадської ініціативи «Місто тварин» Аллою Цудіковою. Вона сповідує принцип, який задекларував Антуан де Сент-Екзюпері у своєму «Маленькому принці», а саме: «Ми відповідаємо за тих, кого приручили». Про зоозахист, місця для вигулу домашніх тварин і майбутні проекти ініціативи читайте в інтерв’ю далі.

- Пані Алло, розкажіть, як зародився проект. Чим Ви керувалися, створюючи його?

- Ідея виникла з боку власників тварин, до яких належу і я. За законом, ми маємо відповідні ділянки для їх вигулу. Практично ж такої можливості немає. Вивчаючи цю проблему детальніше і думаючи над можливими варіантами її вирішення, почала займатися і питаннями зоозахисту. Мій однодумець Олексій Коваленко виступив із подібними ініціативами в іншому районі Києва – на Виноградарі. Так і народилася ідея «Міста тварин».

Але лише місць для вигулу недостатньо. На жаль, не всі люди до кінця розуміють свою відповідальність за тварин, що є їхніми домашніми улюбленцями: утримувати, тренувати тощо. Тому потрібно проводити інформаційну роботу, що і є метою нашого проекту. Почати плануємо з двох майданчиків, покажемо цим приклад.

- Чи є інші організації, які вам допомагають, чи ви все робите самотужки?

- Є декілька організацій, з якими ми співпрацюємо. Частина з них у регіонах – у Львові, Чернігові. Але спеціалізованих платформ саме такого профілю в Києві немає. Можливо, це пов’язано із зайнятістю багатьох активістів зоозахистом. Нам іноді складно подолати байдужість до наших ідей і достукатися до посадових осіб та широких мас. Тим не менше, розраховуємо, що наші ініціативи запрацюють найближчим часом.

- А із місцевими органами влади ви взаємодієте? Повинні ж бути в муніципальних планах розвитку певні можливості для цієї галузі.

- Ми максимально співпрацюємо з різними органами, комісіями, депутатами. До речі, правила вигулу тварин 2007-го року є досить гарними. Проблема в їх виконанні. До того ж постійно змінюються як повноваження регулюючих органів, так і їхній персональний склад. У зв’язку з цим необхідно багато погоджень, бракує рішучості, хоча в принципі ідею схвалюють. Будівництво майданчиків для вигулу тварин у парках є тією можливістю, яка може стати гарним початком для нас. Співпраця з КП «Київські парки» вже налагоджена, тепер шукаємо місце.

- Часто кажуть, що проблеми власників тварин є другорядними, особливо зараз, під час війни. Можливо, підкажете якісь інформаційні ресурси, де ви пояснюєте свою позицію?

- Все це відмовки щодо значущості чи актуальності. Так будь-яку проблему можна проігнорувати, затаврувавши як неактуальну. В нас же не заборонено заводити тварин, але де їх вигулювати? Треба шукати комплексне рішення проблеми. Крім того, нам не потрібні бюджетні кошти, ми можемо залучити спонсорів, які нам допоможуть. Тому ці «відмазки» від різних установ є неконструктивними. Одні люблять дітей, інші – літаки, треті – тварин. В громадянському суспільстві мають бути враховані інтереси всіх.

- Мабуть, по-справжньому демократичне суспільство – це коли кожен може робити все, що йому подобається, в межах закону, здорового глузду і моралі, не заважаючи іншими. У вас багато колег,  однодумців? Не важко?

- Не важко, бо цікаво. Навіть коли щось не відразу вдається, робимо наполегливо, розподіляємо повноваження. Люди потребують відповідних знань. Ми відчуваємо, що наша робота потрібна. Особливо влітку, коли багато людей гуляють,  і часто тварини заважають мамам із дітьми чи навпаки. До наших ініціатив проявляють інтерес далеко не тільки власники тварин.

- Що ви можете побажати нашим читачам й усім, хто має чи просто любить тварин?

- Долучайтеся до наших заходів! Приходьте з дітьми. Ми розраховуємо зробити так, щоб ті діти, які гарно навчаються, змогли спробувати себе в дресируванні собак. Це додатковий стимул.

Аудіо-версію інтерв’ю слухайте на ГУРТрадіо

Спілкувався Володимир Різніченко

Контакти

Коментарі

Тетяна Єрко   3145 днів тому   #  

"Одні люблять дітей, інші – літаки, треті – тварин. В громадянському суспільстві мають бути враховані інтереси всіх"
- чудові слова!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.