bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Денис Блощинський: «Головне наше завдання – показати дітям, що бути українцем круто»
13.12.2014

Ситуація, що склалася з українською культурою на Донбасі, потребує нестандартних рішень. «Відкривай Україну» – проект, покликаний розповісти дітям Донецької та Луганської областей  про українську культуру, мистецтво, розвинути їхні творчі здібності. Бесіда ГУРТа з головним координатором ініціативи Денисом Блощинським окреслила аспекти діяльності в цих вкрай важливих для майбутнього країни напрямках.

- Денисе, розкажіть, як зародився проект «Відкривай Україну».

- Він виріс із життя, ми не вигадуємо щось в кабінетах і не відірвані від реальності. Ми прагнемо поміняти життя на краще. Проект з’явився після нашої поїздки з фестивалем «З країни до України», який дав потім назву і нашому фонду, містами Сходу. Ми помітили, що діти, молодь, студенти не можуть сказати не тільки за що люблять, але й за що не люблять нашу країну. Наприклад, в 11-ти містах на запитання про українські народні танці відповідь була «гопачок». Коли ж йшлося про пісні, люди плуталися на третій-четвертій і називали російські народні. Письменників, крім Шевченка, Франка і Лесі Українки, діти більше не знають, та й батьки теж. Тому народилася ідея запустити потужний пропагандистський проект, спрямований на культуру дітей і молоді. Ми думали, як його застосувати на території Донецької та Луганської областей і вирішили, що головним напрямком нашої роботи повинні стати діти. Зупинилися на учнях випускних класів шкіл, адже саме їм творити майбутнє країни через декілька років. Розробляючи лекції та методологію, ми покриваємо практично весь соціокультурний блок в напрямках музики, моди, хореографії, співу, образотворчого мистецтва, літератури, кінематографу. Наш проект, сподіваємося, незабаром матиме всеукраїнський масштаб.

- У ваших анонсах вказується, що до роботи над проектом активно долучилися українські зірки. Наприклад, Юрій Андрухович. Розкажіть про інших учасників.

- Дуже багато людей вирішили нести знання і тепло дітям Донбасу. Це і Прохасько, і Карпа, і Андрухович, і Камінський, і Коган, і Шишкарьова. Головне наше завдання – показати дітям, що бути українцем круто. Якщо ти працюєш над собою, зможеш досягти вершин навіть у тій справі, яка раніше здавалася тобі просто хобі. Бачачи перед собою таких людей і розуміючи, що можна досягти успіху в галузях літератури або, наприклад, кіно, діти отримують загальне бачення державності України. Її еволюцію. Її перетворення з абстракції в те, чим вона є сьогодні. Упевнений, що проблем із відомими людьми не буде: чуючи про наші здобутки, вони будуть нам допомагати, й це матиме синергетичний ефект.

- Як Вам вдається виконувати такі величезні обсяги роботи?

- Члени команди працюють на межі сил. Потрібно багато волонтерів. Підбиваючи підсумки, ми виявили, що активних людей маємо близько 60-ти, стільки ж «на підхваті». Проекти, схожі на наш, вимагають більшого, але ми намагаємося долати труднощі. Ми повністю відкриті для співпраці, в тому числі і з державними органами. Це один із наших принципів. Чиновники – ті ж люди, серед них є різні, але чому ми не повинні використовувати цей ресурс? Робота породжує роботу, успіхи породжують успіхи. Незважаючи на тимчасові труднощі, ми впевнено все долаємо. Наша команда потужна. Впевнений, вона скоро стане найбільшою в своєму роді в Україні.

- Проект увійшов до активної фази. Нещодавно Ви їздили на Схід. Які проміжні результати можете констатувати? Що змінилося?

- Безумовно, люди стали більше розраховувати на себе. Зростає самоорганізація, самосвідомість. Приходить поступова зміна настроїв, більше стає проукраїнських і нейтрально налаштованих жителів. Однак не вистачає зусиль із боку держави, необхідне стратегічне бачення, темпи перетворень не завжди задовільні, потрібна синергія і комплексний підхід. Разом із тим ми і схожі на нас проекти не можемо і не зможемо взяти на себе частину функцій, властивих саме державній системі. Надія зігріває людей, але досвід підказує їм брати ситуацію в свої руки. Тим більше, іноді успіх у конкретному районі залежить від порядності і свідомості певного чиновника.

- Що Ви побажаєте читачам ГУРТа?

- Події навколо підштовхують нас до агресії і негативу. Стрес всюди, і часом здається, що цьому не буде кінця. Щоб зберегти рівновагу, треба пам'ятати про рідних, близьких, знаходити в собі сили для них, обмінюватися добротою та посмішками. Доброта– це наш щит проти труднощів і ключ до успіху.

Аудіо-версію матеріалу слухайте на ГУРТрадіо

Контакти

Коментарі

Тетяна Яхедс   3214 днів тому   #  

дуже класний проект! корисну справу роблять. молодцi! бажаю орагнiзаторам та учасникам проекту «Відкривай Україну» успiху i натхнення у їх роботi!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.