bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Юрій-Володимир Блавт: «Консалтингові послуги громадським організаціям можуть надавати студенти»
21.01.2015

Молоді в Україні знайти гідну роботу непросто. Перед випускниками вишів часто постає проблема відсутності досвіду. У громадських же організацій свої негаразди – часто немає коштів на оплату консультативних послуг. Про те, як вирішити це питання та яким чином студенти можуть бути корисні громадським організаціям, ГУРТу розповів засновник та президент «180 Degrees Consulting» в Україні Юрій-Володимир Блавт.

- Юрію, розкажіть про вашу організацію.

- «180 Degrees Consulting» – це міжнародна студентська консалтингова організація, яка допомагає громадським, неурядовим та неприбутковим об’єднанням, а також соціальним підприємствам і бізнесу з соціальною відповідальністю. Наша мета – покращити ефективність задля досягнення більшого соціального ефекту.

- Як ви організовуєте діяльність?

- У нас є команда, куди ми набираємо студентів-консультантів. Вони працюють для нас безкоштовно, таким чином отримуючи досвід у консалтингових проектах, тренінги і  можливість познайомитися з людьми, які так само хочуть змінити щось на краще, зробити свій внесок у розвиток України. Вся організація функціонує на волонтерських засадах.

- Як з’явилася ідея створити «180 Degrees Consulting» в Україні?

- Організація заснована в Австралії, але зараз представлена в 23 країнах світу та 47 різних університетах. Я дізнався про неї від подруги, яка навчалася в Стокгольмський школі економіки в Ризі і там заснувала цей осередок. Тоді я подумав, чому б не відкрити таку організацію в Україні? На сьогодні ми почали активно розвиватися, перший консалтинговий цикл запустили, вже знайшли 14 людей, які готові працювати.

- Яким організаціям ви вже допомогли?

- Осінній семестр був фактично першим консалтинговим циклом. Зараз у нас перший пілотний проект – ми надаємо послуги туристичному клубу, який займається тим, що розвиває молодь через туризм, культуру і мистецтво. В них є проблема: спорядження, яке було, вже зносилося. Ми допомагаємо їм з фандрейзинговою стратегією, аби вони могли оновити це спорядження.

- Для організації ці послуги безкоштовні?

- Так. Клієнт може віддячити після завершення проекту, але то винятково його власна ініціатива.

- Хто займається плануванням діяльності в організації?

- У цьому випадку займаюся я, але в світі організація функціонує так: є консалтинговий директор, він займається тим, що підбирає клієнтів – організації, яким потрібна допомога. Обговорюється проект, проблема, що має бути вирішена, аби і клієнт, і ми чітко розуміли, над чим працювати. Потім починається робота: консалтинговий директор передає естафету team-лідерам, і вони вже в середині команди управляють проектом.

- Яким чином ви залучаєте волонтерів до організації?

- Через презентації в університетах та соціальні мережі. Ми інформуємо про те, що в нас студенти можуть отримати реальний досвід в реальних проектах консалтингу, а також відвідати тренінги від професіоналів.

- Кого ви залучаєте як тренерів?

- Ми співпрацюємо з людьми, котрі працюють у сфері консалтингу. Консалтинговий директор відповідальний за тренінги, які ми можемо робити своїми силами. Тобто частина тренерів – наші люди, частина – люди ззовні.

- Як ви проводите відбір майбутніх працівників?

- Відбір студентів має проводитися кожного семестру. Людина відгукується, надсилає резюме. Потім із нею проводять інтерв’ю: даємо маленький кейс, щоб побачити, як претендент вміє мислити. Це частково нагадує процес, який відбувається, коли проходять співбесіду в консалтингову фірму. Якщо людина нам підходить, ми запрошуємо її на тренінг і залучаємо до роботи в проекті.

- Чи укладаєте ви договори з волонтерами?

- Ми плануємо укладати договори з консультантами, де буде прописано, які зобов’язання має консультант, що він погоджується 7-10 годин на тиждень приділяти організації, а також питання конфіденційної інформації. Але поки договорів немає.

- З якими труднощами у роботі Ви вже зіштовхнулися?

- Знайти консультантів було проблематично, також існує проблема з мотивацією. Це наш перший досвід, поки що ми не можемо сказати про конкретні результати. Думаю, вже цього року буде більше проектів і активніша діяльність.

- Яка Ваша особиста зацікавленість?

- Для мене це певне випробування: почати щось нове, з нуля! Я дуже багато вчуся в процесі. Вчуся, як працювати з людьми, як ефективно управляти. Але найважливіше – я хочу зробити щось корисне, принести свій соціальний ефект. В Україні немає нічого подібного, але є попит на консалтингові послуги від громадських організацій, а студенти можуть запропонувати нові ідеї, інноваційні вирішення проблем, таким чином ми поєднуємо ці дві групи людей, а на перетині – соціальний  ефект. Ті, хто хоче долучитися до нашої організації, можуть скористатися нашим сайтом (http://www.180dc.org/) або сторінкою на ФБ.

Контакти

Коментарі

Марина Ботнарева   3316 днів тому   #  

Цікаве рішення, проте працювати за "спасибі" якось не дуже... До речі, а потім студентам-консультантам будуть видавати якийсь документ, що вони дійсно цим займалися? Бо потім спробу доведи роботодавцям, що ти дійсно маєшь такий досвід. Вони словам не надто вірять.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.