bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Тетяна Гончарук: «Повага до волонтера – це повага до своєї країни»
29.07.2014

Напередодні завершення конкурсу "Волонтер року 2013" координатор проектів та волонтерських програм Центру волонтеріату «Добра Воля», а також людина, яка знає про волонтерство не з книжок - Тетяна Гончарук, розповіла ГУРТу про прагматизм волонтерства, стереотипи та споживацьке ставлення до "безплатних працівників", а також про те, навіщо і як дякувати волонтеру.

ГУРТ: Волонтерство в Украіні: як його сприймають?

- В нашій країні волонтерських рух знаходиться на стадії становлення. Відповідно, панує багато різних стереотипів та упереджень щодо волонтерства. З одного боку, часто молодь відмовляється волонтерувати, бо не хоче працювати задарма. Люди старшого віку побоюються волонтерства, бо у їхній пам’яті спливають картини «суботників» радянських часів. Багато людей не розуміють самої ідеї суспільно корисної праці або просто є байдужими.

З іншого боку, організації (роботодавці), що залучають волонтерську працю, інколи демонструють відверто споживацьке ставлення до волонтерів і, звісно, ніякою мірою не сприяють популяризації суспільно корисної праці серед населення. Знаю випадки, коли молоді люди розчаровувалися у волонтерстві саме тому, що їх сприймали як «безкоштовну робочу силу», не поважали їхніх прав, не дякували. Подекуди низький рівень ділової культури та етики стає причиною упереджень та негативних відгуків про волонтерську діяльність.

Проте помилки у роботі з волонтерами обумовлені ще й браком знань та досвіду менеджменту волонтерських програм. Буває так, що організація хоче залучати волонтерську працю, але сама до кінця не розуміє для чого їй волонтери і як з ними працювати. У результаті припускається багатьох помилок. А робота з волонтерами – це серйозний менеджмент.  Для порівняння – у Німеччині існує Академія волонтерства, навчальний заклад, де готують фахівців по роботі з волонтерами. Там менеджер волонтерських програм – це така ж професія, як економіст, соціальний працівник чи журналіст. Волонтерство – це робота перед усім з людьми та людськими ресурсами. І сповідувати тут варто загальнолюдські цінності, поважати працю одне одного, цінувати людину такою, якою вона є.

ГУРТ: Які переваги волонтерства?

- Волонтерство прийнято вважати благородною справою, яку ми робимо для інших. Проте зворотною стороною благородства є прагматизм. Волонтерство – діяльність прагматична та егоїстична у хорошому розумінні. Адже допомагаючи іншим, ми допомагаємо у першу чергу собі. Яскрава ілюстрація – Майдан, який був побудований на принципах самоорганізації та волонтерства. І це свідчить про якісні зміни світогляду та світовідчуття українського народу.

У самій природі людини закладена здатність і необхідність допомагати тому, хто потребує допомоги. Більше волонтерської праці – багатша і щасливіша громада. Сильна громада – заможна та процвітаюча країна. Приємно, що цей взаємозв’язок починають розуміти все більше людей. І волонтерських рух в Україні набирає все більших обертів, є багато позитивних прикладів. Цю тенденцію ми відслідковуємо, завдяки конкурсу «Волонтер року», який щорічно проводить наша організація.

ГУРТ: Наскільки мені відомо, конкурс добігає кінця. І вже дуже скоро ми дізнаємось, хто ж стане кращим волонтером року, чи не так?

- Вже зовсім скоро ми будемо підбивати підсумки цьогорічного конкурсу і дізнаємось імена кращих волонтерів 2013 року. У конкурсі могли взяти участь всі бажаючі, хто волонтерував в Україні протягом минулого року. Цього року за звання кращого волонтера змагалося понад 200 претендентів. Наразі Експертна комісія завершує оцінку конкурсних робіт. Наприкінці серпня відбудеться урочиста церемонія нагородження переможців, яка проходитиме у Клубі Кабінету Міністрів України. Маємо надію, що конкурс привернув увагу громадськості до теми волонтерства в Україні. Адже основний пріоритет нашої організації – активізація громадської діяльності шляхом розвитку і популяризації волонтерського руху в Україні.

ГУРТ: Чи легко стати кращим волонтером року?

- Бути кращим завжди непросто, але можливо. Щоб дійти до перемоги, конкурсанти мали успішно пройти два конкурсних тури. Для того щоб взяти участь у конкурсі, спершу потрібно було зареєструватися, а потім підготувати невеличку презентацію у вигляді короткої оповіді про свою волонтерську діяльність. Роботи конкурсантів, які ми отримали, дуже різні за настроями, зачіпають різні аспекти та суспільні проблеми, але всіх їх об’єднує одне – любов до людства, своєї батьківщини та небайдужість.

ГУРТ: Таню, я знаю, що ви дотримуєтеся принципу в роботі з волонтерами: волонтеру потрібно дякувати. Чому це важливо?

- Мотивація та подяка – важливі складові суті волонтерства. Без мотивації та подяки волонтерство перетворюється на експлуатацію. У цивілізованому світі людям, які приносить користь суспільству, допомагають розв’язувати соціальні проблеми, дякують. Бо всі ми в тій чи іншій мірі залежимо від допомоги одне одного. Конкурс «Волонтер року» є такою подякою та визнанням волонтерської праці широкою громадськістю. Подібні конкурси проводяться регулярно в західноєвропейських країнах і свідчить про зрілість громадянського суспільства. Українці нічим не гірші за інших. І українські волонтери також заслуговують на повагу. Тому праця небайдужих, суспільно активних людей нашої країни також має цінуватися і відзначатися на національному рівні. Поважаючи волонтерів, ми поважаємо власну країну. Коли ми самі себе поважаємо, нас поважатимуть і у всьому світі.

ГУРТ: Наскільки ресурснозатратним є конкурс?

- Партнерами цьогорічного конкурсу «Волонтер року» є Швейцарське бюро співробітництва в Україні, Ресурсний центр ГУРТ, Кока-Кола Україна. Також ми налагодили співпрацю з новою владою – конкурс відбувається за підтримки Міністерства соціальної політики України. Всі ці партнери є невипадковими. У всьому світі волонтерська праця визнається на різних рівнях – офіційною владою, бізнесом, громадськістю. А подібні конкурси є дуже популярними. Наприклад, у Польщі конкурс «Волонтер року» є гучною подією, про яку пишуть на перших шпальтах місцевих газет, у церемонії винагородження беруть участь перші особи держави. А волонтери з величезним інтересом змагаються за перемогу. Чому? Бо всі розуміють, скільки суспільних проблем можна вирішити за допомогою залучення волонтерської праці.

Наша організація прагне, щоб в Україні конкурс на найкращого волонтера також був престижним, знаковим, гучним. Щоб у нас поважали та цінували волонтерську працю, так само як і в Західній Європі, Канаді чи США. Щоб волонтерувати в Україні було модно і престижно.

Ми й надалі будемо докладати багато зусиль для того, щоб представники влади, бізнесу, громадських організацій бачили для себе величезний ресурс та потенціал у залучені волонтерської праці та гідно відзначали внесок волонтерів у розбудову нашої країни. А звичайні люди не боялися бути волонтерами і розуміли, яку користь суспільству може принести їх добровільна праця.

Контакти

  • Тетяна Гончарук
  •  [email protected]
  • (044) 384-37-26
  •  http://www.volunteering.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.