bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Стефані Фостер: «Нам потрібна нова роль жінки»
10.05.2014

Стефані Фостер понад 25 років працює у сфері захисту політичних прав, зв'язків з державними установами, розробки програм та проведення тренінгів, а також в юридичній сфері, приділяючи особливу увагу важливій ролі жінок у реалізації державної політики.
 
До приходу в Комітет вирішення глобальних проблем жінок (GWI) Держдепартаменту США у якості старшого радника з політичних питань вона працювала в посольстві США у Кабулі (Афганістан), зосередившись на проблемах діяльності жінок у громадянському суспільстві. Фостер брала участь у численних міжнародних програмах та проектах, фінансованих Держдепартаментом США, Vital Voices, Національним демократичним інститутом (NDI) та Міжнародною фундацією виборчих систем (IFES).
 
Ця робота спрямована на покращення навичок залучення громадянського суспільства, стратегічного планування, корпоративного та демократичного управління, проектного планування та менеджменту. До того вона обіймала посаду начальника штабу двох сенаторів США (Барбари Микульської та Крістофера Додда), займала керівні посади у великих некомерційних організаціях, а Президент Клінтон призначив її свого часу головним консультантом Управління служб загального призначення.
 
 
- Ви й досі обіймаєте посаду радника з політичних питань у Комітеті вирішення глобальних проблем жінок Держдепартаменту США. У чому полягає Ваша робота?
 
- Секретаріат Комітету з вирішення глобальних проблем жінок (S/GWI), на чолі з послом Кетрін М. Рассел, прагне забезпечити повну інтеграцію проблем жінок у формування та проведення зовнішньої політики США. Секретаріат GWI діє в інтересах стабільності, миру та розвитку шляхом розширення можливостей жінок у політичній, соціальній, економічній галузях по всьому світу. Моя відповідальність як старшого радника з політичних питань полягає у спостереженні за роботою GWI в питаннях дотримання миру і безпеки, економічних прав та можливостей, політичної участі жінок. Щодня ми проводимо велику роботу, оскільки просуваємо ці питання не тільки тут, у Вашингтоні, але і спільно з нашими спостерігачами. Це дійсно захоплююча робота.
 
- Більшу частину своєї кар’єри Ви приділяли розширенню прав та можливостей жінок. То, як гадаєте, що є найбільшою перешкодою для повноцінної участі жінки в політичному житті суспільства? І як це можна подолати?
 
- У щорічному звіті Всесвітнього економічного форуму з питань гендерної нерівності можна побачити відмінність  у становищі чоловіків та жінок тієї чи іншої країні на основні чотирьох показників: освіти, охорони здоров’я, економічної активності та участі у політичному житті. У багатьох сферах досягнуто прогресу, зокрема, це стосується освіти й охорони здоров’я, вони є найбільш доступними для жінки. Натомість участь в економічній діяльності дається важко, а участь у політичному житті – одна з найскладніших ланок. 
 
Незважаючи на те, що жінки складають більшість населення земної кулі, вони й досі не представлені в кожному аспекті політичного та громадського життя. Нині, як відомо, жінки становлять лише 21 відсоток парламентерів світу. По всьому світу лише 21 жінка обіймає головуючу посаду в країні. Жінки становлять тільки 17 відсотків міністрів урядів, причому більшість з них працюють в галузі освіти чи охорони здоров’я. Починаючи з 1992 року лише 3% жінок були представлені в якості медіаторів та 8% брали активну участь у переговорах в головних мирних процесах.
 
Існує декілька перешкод для участі жінок у політиці в якості виборців, кандидатів, партійних активістів та виборних посадових осіб. Кожна країна, звичайно, індивідуальна, але вжити заходів щодо розширення участі жінок в суспільному житті важливо для всіх політичних суб'єктів. В цілому, жінки відіграють ключову роль у прийнятті політичних рішень, їх потрібно вивести вперед та знайти інших – щоб вибороти ключову роль, яку може відігравати жінка. Нам потрібна нова роль жінки, і ми повинні залучити молодих жінок у політичний процес.
 
 
- Як уряди можуть сприяти гендерній рівності в політичній діяльності на національному та міжнародному рівнях?
 
Для уряду існує багато способів просування гендерної рівності в своїй країні та за її межами. Рівноправне Партнерство (Equal Futures Partnership) – один з них, наразі він нараховує 20 країн-учасників, у тому числі США та деякі країни ЄС. Коли держава приєднується до організації, вона погоджується зробити конкретні кроки задля розширення економічних та політичних повноважень жінок на своїй території. Ця діяльність, як правило, запроваджує нову політику або зміни у законодавстві, та зосереджується на кращому вирішенні гендерних питань в контексті певної країни. Члени організації звітують один перед одним з метою дотримання цих зобов’язань. Це дуже творчий шлях у вирішенні гендерних питань, і ми бачимо цікавість з боку інших країн та бажання приєднатись до нього. Це захоплює.
 
- Чи Ви бачили, як учасники виборів сприяють гендерній рівності та участі у політичному житті?
 
Ми бачимо, скільки роботи вже зроблено в цьому напрямі. Прикладами можуть слугувати партії жінок-кандидатів, професійна підготовка жінок-членів виборчих комісій або ж громадянське суспільство, що виступає за просування жінок-кандидатів та їх навчання. Стільки всього вже зроблено, але попереду ще багато роботи.
 
 
- Як робота у фундації вплинула на формування Вашої особистої думки щодо цього питання?
 
У фундації я була радником з гендерних питань і ще працювала над проектом в Афганістані, оцінюючи вибори 2009 року та залучення жінок до процесу. Ця робота допомогла мені багато всього усвідомити. Вибори важливі для людей, також вони мають значення для жінок, зокрема, коли бачиш, як це втрачає силу на рідній землі.
 
- Ви працювали в багатьох країнах світу, сприяючи розширенню повноважень жінок. Що найбільше вразило? Який найяскравіший спогад?
 
Я працювала у понад 25 країнах світу. Перше, що спадає на думку, це мій досвід наглядача на виборах в Україні та Ємені, згадую як працювала пліч-о-пліч з жінками сільської Кенії, як працювала з жінками Нігерії, які були партійними активістками та намагалися рухатись вперед через організацію. Кожен досвід цікавий та важливий. Я любила кожне місце, в якому працювала.
 
Переклад з англійської: Юлія Герус
Літературне редагування: Анжеліка Клайзнер

 

Контакти

  • http://www.ifes.org/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.