bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Світлана Ходакова: «Жінки займають нижчі щаблі управлінської піраміди»
27.11.2013

Громадська організація "Відкрите суспільство", яка діє у Вінниці, об`єднує організації з багаторічним досвідом професійної громадської діяльності. "Відкрите суспільство" реалізовує соціально – економічні проекти та виконує різні дослідження, а також має позитивний імідж не тільки на регіональному, а й на всеукраїнському рівні. 

Основною метою діяльності організації є розбудова громадянського суспільства, трансформація свідомості членів громади, залучення якомога більше громадян та молоді, зокрема, до процесів вироблення та прийняття рішень. Але однією зі сфер, яку досліджує "Відкрите суспільство", є гендерні проблеми. 

У форматі  PRоГОну, ГУРТ запитав Світлану Ходакову, голову правління громадської організації "Відкрите суспільство", про саму організацію, команду, про проблеми, які намагається вирішити "Відкрите суспульство" та багато іншого.

ГУРТ: Світлано, розкажіть про громадську організацію «Відкрите суспільство», яку Ви очолюєте.

- Ми утворились у 2006 році у Вінниці. Тоді об’єднались декілька організацій обласного значення заради створення однієї цілісної і спроможної організації, оскільки ми співпрацювали по різним проектам. На той час у нас  працював волонтер Корпусу Миру  – Ерік Якобс. Його поява в нашій організації стала справжнім імпульсом для об`єднання. «Ви всі працюєте окремо один від одного  і кожний сильний у чомусь своєму, то чому б не об’єднатись?» – запитував він. Власне, його ідею ми втілили у реальність.

ГУРТ: У чому особливість організації?

- Ми працюємо за комплексним підходом. Плануємо, реалізовуємо… усе взаємопов’язано і комплексно.

Наша діяльність має три основні компоненти: лідерство, стратегічне планування і гендерна політика.

При цьому гендерна політика не в контексті теорії, а в контексті  практики  -  як її можна застосувати в проектах і програмах, як можна враховувати рівні права і можливості різних категорій людей – і жінок, і чоловіків, і молоді, і людей похилого віку. Адже, щоб покращити ситуацію  в місті, варто враховувати, як на мене, комплексний підхід при розробці програм та проектів в органах місцевого самоврядування, як це роблять в успішних європейських країнах.

 ГУРТ: Окресліть гендерні проблеми, над яким працює організація.

- Насправді, гендерні проблеми є на кожному кроці. Сказати, що тут вони є, а тут немає -  просто неможливо. Окреслю деякі. Зазвичай, це безробіття. У Вінницькій області це, переважно, жіноче безробіття. Тобто, все більше і більше  жінок  стоять на обліку у центрі зайнятості. І на жаль, цей відсоток не зменшується, а навпаки.

Зокрема, маючи результати дослідження, яке показує, що на обліку в центрі зайнятості перебуває більше жінок ніж чоловіків, зрозуміло, що потрібно звернути увагу на створення робочих місць саме для них.

Якщо говорити про чоловіків, то наша організація робила дослідження 2009 року, що показує  збільшення суїцидальної поведінки саме серед них.

ГУРТ: Які фактори вплинули на такі висновки?

- Це був 2008 рік. Саме на цей час відбувався сплеск суїцидальної поведінки чоловіків в 5  разів. Ми досліджували, чому так відбувається і виявили, що на першому місці – економічні причини. Але все взаємопов’язано. І безробіття жінок, і проблеми у чоловіків, загалом сімейні негаразди. Тому важливий саме комплексний підхід до досліджень, до проектів і програм, які плануються до реалізації і про який я уже розповідала.

ГУРТ: Яким чином Ви проводите дослідження?

-  Дослідження проводять  соціологи та аналітики за даними, наданими державним управлінням статистики. У разі необхідності, ми проводимо і додаткові дослідження, залучаємо експертів,  агітуємо громадськість до обговорення.

ГУРТ: Які проекти втілює «Відкрите суспільство»?

-  Наприклад, «До сталого розвитку через участь жінок», – саме так називається проект, в рамках якого було проведено соціологічне дослідження «Гендерний портрет міста Вінниці». Організаційну та фінансову підтримку надав уряд Канади через Федерацію канадських муніципалітетів.

Проект реалізовується в  межах короткострокової спільної ініціативи органів місцевого врядування та неурядових організацій, спрямованої на підвищення активності жінок в економічному житті Вінниці та в процесі прийняття рішень на місцевому рівні.

Зараз ми готуємо великий проект про популяризацію жінок в політиці, який буде презентовано в грудні.  Тоді можна буде більше про це говорити.

Дослідження "Відкритого суспільства" - "Стан та перспективи реалізації права займатись політичною діяльністю в Україні (гендерний вимір)" (2012)

Але в даному проекті стратегії був використаний підхід GAD (Гендер і розвиток) – розроблений у 1980-х роках з метою усунення соціальних, економічних та політичних нерівностей між жінками і чоловіками, як передумови розвитку, у центрі якого людина.  

Проблема, на вирішення якої направлено підхід GAD – це нерівні відносини (між жінками і чоловіками, багатими і бідними), що унеможливлює справедливий розвиток та повноцінну участь жінок.

Також ми проводимо круглі столи, наприклад, на тему "Як протистояти насильству над жінками?" або "Жінка в політиці: якість та професіоналізм кандидаток".

Круглий стіл "Як протистояти насильству над жінками" (фото з офіційного сайту "Відкритого суспільства")

ГУРТ: Чи об’єднання жінок у політиці можливе? Що говорить про це Ваше дослідження?

-  Ми часто ставили це питання різним групам, яких опутували. Однозначної відповіді не було. Найвдаліша відповідь це - жінки добре вміють організовуватися, та, на жаль, не вміють об’єднуватися. Але думаю варто спробувати.

 ГУРТ: Гендерний портрет Вінниці: який він?

-  Тоді трішки статистики. Детальніше з цими цифрами можна ознайомитись у нашому виданні "Гендерний портрет Вінницької області".

Ми аналізували демографічну ситуацію, ринок праці, соціально-культурні та громадсько-політичні показники і правопорушення, зокрема, для того, щоб з'ясувати роль та місце жінки у суспільстві.

За останні 6 років співвідношення жінок і чоловіків у сільській та міській місцевості принципово не змінилось. Жінки складають більшість як в сільській, так і в міській місцевості.Тривалість життя жінок у нашому місці збільшилась на 1,5 роки, чоловіків – на 2,8. 

Найбільш популярною як серед жінок, так і серед чоловіків є фінансова та страхова діяльність. Найменш привабливою серед жінок є сфера харчування, серед чоловіків – рибне господарство.

Популярність сфер діяльності, в цілому, можна пояснити рівнем заробітної плати. Загалом, по категоріях важко  визначити, де переважають жінки, де чоловіки - вони створенні таким  чином, щоб включати і «жіночі» і «чоловічі» спеціалізації.

Середня заробітна плата у чоловіків складає 2552 гривень, що на 273 гривні більше, ніж у жінок.

Серед державних службовців жінок у 2,5 рази більше, ніж чоловіків. Жінки займають нижчі щаблі управлінської піраміди і перебувають на посадах, в основному, у молодому віці (до 45 років). Серед жінок 45 років і старше майже немає посадовців.

Інфографіка з сайту http://www.opensociety-vin.org/#!news/mainPage

ГУРТ: Повернімось до організації, як Ви залучаєте ресурси?

-  Насамперед, ми співпрацюємо з Управлінням сім`ї і молоді обласної державної адміністрації над гендерною програмою рівних прав і можливостей до 2016 року.  У цей проект, власне, і входять дослідження гендерного портрету області, а також навчання, підготовка державних службовців.  Ми співпрацюємо і з містом -  з Управлінням сім`ї і молоді міської ради, Управлінням праці, Управлінням соціальної політики і це все нам дає постійну підтримку.

Виходить так, що ми не тільки працюємо з міжнародними донорами, а потім коли немає проектів про організацію не чути нічого. Ми завжди намагаємось бути на плаву і координувати свої фінансові надходження.

Також співпрацюємо з бібліотеками, центрами зайнятості, і, звісно, з міжнародними організаціями, з якими і реалізовуємо проект, про який я уже трошки розповідала – жінки в політиці.

 ГУРТ: Яким чином відбувається врядування у Вашій  організації?

- Наша команда невелика. Вона об’єднує 5 людей, а також два залучені експерти.

Довгий час я вважала, що у нас усе дуже демократично, оскільки як я сама дуже демократична людина. Але під час проходження підготовки у Академії Лідерства за сприяння Ради Європи, я переосмислила прийняття рішень в організації.

У Академії ми проходили тести – хто такий лідер, який стиль лідерства у вас в організації, тощо… Коли я заповнювала ці тести, то за результатами побачила, що я не даю простору своїм працівникам. Подумала спочатку, що тут якась помилка. Але, приїхавши до себе в організацію, попросила колектив протестувати. І таки - так. Вийшло, що я не даю простору. Тому ми вирішили переглянути підходи до діяльності і врядування.  Я не можу сказати, чи ми отримаємо позитивний результат. Але те, що відбуваються зараз у нас організації, є очевидним - це зміни. Побачимо, наскільки демократичний підхід з вкрапленнями авторитарного кращий чи гірший за суто демократичний.  Але я  думаю, що потрібно об’єднувати.

ГУРТ: Які цінності та ідеї об’єднують Ваш колектив?

-  Цінності - це головне для будь якої організації. Нас, насамперед, об’єднує зацікавленість у результаті. Ми робимо те, що має бути цікаво усім. У нас немає такого: якщо нам це нецікаво, але це фінансується, ми цим займаємось. Хіба навпаки -  нам може бути щось цікаво, але його ніхто не фінансує, та ми все одно цим будемо займатись.

Наприклад, дослідження суїцидальної проблеми практично не фінансувалось, але ми все ж працювали над цими проблемами.

Крім того, наша команда завжди дивиться на актуальність проблеми. Ми не хочемо, щоб наші дослідження відбувались формально – «для галочки».

У нас гнучкий графік, ми не прив’язуємо до певних годин. Зручно працювати вночі - працюємо вночі.

Крім того, ми підтримуємо вільне висловлювання думки. Щоправда, закликаємо і до толерантності  у висловлюваннях.

 

Спілкувалась Ярина Почтаренко

 

Контакти

  • http://www.opensociety-vin.org/#!news/mainPage

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.