bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Мирослав Пітцик: «Місцеве самоврядування - це одна із форм свободи» (+АУДІО, ВІДЕО)
13.11.2013

Асоціація міст України об’єднує понад 500 представників українських міст і працює над розвитком місцевого самоврядування та утвердженням демократичних принципів в системі управління державою. Про цінності, діяльність, команду Асоціації, у форматі PRоГОнуГУРТ поспілкувався із Мирославом Пітциком, виконавчим директором Асоціації міст України.

Слухайте найцікавіші моменти розмови у подкасті:

Alternative content

скачати на Cpod.Co

 ГУРТ: Як виникла ідея створення організації і хто стояв біля її витоків?

- Ідея створення Асоціації виникла на початку 90-х років, а створена вона була вже у 1992 році.

На той час дозволялось бути одночасно і міським головою, і депутатом Верховної Ради України. Було близько 30 міських голів, які отримали статус народних депутатів і долучились до підготовки та прийняття Закону України «Про місцеві Ради народних депутатів та місцеве і регіональне самоврядування». Після того, як вдалось пролобіювати цей важливий закон, і вирішили об’єднатись в Асоціацію міст України.

Поштовхом до об`єднання став також черговий з’їзд Ради європейських муніципалітетів і регіонів, який відбувся у 1992  році. Це своєрідний з’їзд мерів Європи. Наші міські голови також були запрошені на цей з’їзд, в тому числі Валерій Пустовойтенко, який на той момент був міським головою Дніпропетровська і, одночасно, народним депутатом.

Ці події дали поштовх заснуванню Асоціації міст України. На міжрегіональній нараді керівників міських рад, що відбулася тоді в Дніпропетровську, міські голови проголосили створення Асоціації міст України. Тоді до її складу ввійшло 35 міст.

ГУРТ: Яка мета діяльності Асоціації міст України?

- У першу чергу, – лобіювати інтереси місцевого самоврядування.

У статі 5 Конституції України йдеться про те, що народ здійснює владу через органи державної влади і органи місцевого самоврядування. І не вказано, хто головніший у цьому процесі.

Але, звісно, органи державної влади мають певні пріоритети у прийнятті важливих рішень: поділити бюджетні гроші, прийняти закон, ухвалити інші важливі рішення. І виходить, що вони, як правило, дбають, перш за все, про себе. Місцеве самоврядування, хоч і через букву «і», залишається на другому плані.

Власне, щоб про нас не забували, і створено Асоціацію, перед якою стоїть завдання – відстоювати інтереси місцевого самоврядування в органах державної влади, вести діалог з Урядом, Верховною Радою, Адміністрацією Президента.

Крім того, ми допомагаємо нашим членам налагодити міжнародні побратимські зв’язки, надаємо їм інформаційну, організаційну та консультативну допомогу, опікуємося проблемою підготовки і перепідготовки муніципальних кадрів.

Професійне лобіювання законів потребує необхідних аналітичних та статистичних даних. АМУ веде муніципальну статистику, проводить соціологічні дослідження для вивчення громадської думки, готує якісну аналітику. Лише маючи в своєму арсеналі такі інструменти, ми можемо донести до Уряду інформацію, якою є реальна ситуація у містах і прийняття якого рішення чи закону є вкрай необхідним для розвитку міст.

Щоб місто могло конкурувати, воно повинне мати відповідні документи: стратегічні плани, інвестиційні проекти, ресурси. Ми допомагаємо містам сформувати такий пакет документів, переймаючи канадський досвід в економічному розвитку. Також ми розробляємо зручні інфраструктури міста для інвалідів, туристичні маршрути, велосипедні доріжки, які рекомендуємо облаштувати містам.

ГУРТ: Розкажіть про свою команду: які цінності та ідеї вас об'єднують?

- Наша робота - це не зовсім робота, це справжня філософія життя.

Людина, яка працює у нашій команді, найголовніше, повинна усвідомити, наскільки важливо для розвитку держави те, чим вона займається. Члени команди Виконавчої дирекції АМУ - справжні патріоти місцевого самоврядування, тому нам легко працюється.

Ми прагнемо робити все можливе, щоб місцеве самоврядування відбулось в державі, бо вважаємо, що це майбутній розвиток України.

ГУРТ: Ви розповідали про світові аналоги Асоціації. Чи співпрацюєте з ними?

- АМУ вже більше 10 років є членом Ради європейських муніципалітетів і регіонів. Коли наша держава робить спроби підписати угоду, ми давно вже інтегровані в Євросоюз.

Рада виконавчих директорів Європейської Асоціації два роки тому збиралась в Україні за ініціативою АМУ. Коли на Раді європейських муніципалітетів і  регіонів розглядали Конституцію Європейського Союзу, українська делегація, яку представляла Асоціація міст України,  також брала участь у голосуванні. Отже, наше рішення вже там є. Ми свій вибір зробили – до Європи!

Я вдячний своїм колегам - керівникам відповідних виконавчих дирекцій в інших країнах. Адже АМУ підтримує дружні відносини з Болгарією, Польщею, Чехією, Німеччиною, Словаччиною, Норвегією, Фінляндією. Ми запозичуємо досвід один у одного, підтримуємо і допомагаємо як ресурсами, так і порадами.

Тим паче, є такий цікавий момент – українське місто може претендувати на матеріальну допомогу Європейського Союзу лише за наявності активної співпраці із містом країни ЄС. Наприклад, ці міста готують  разом проект, який буде впроваджуватися в Україні.

Асоціація міст України є своєрідною ланкою між українськими і європейськими містами. Адже спочатку ми налагоджуємо зв’язки із закордонними містами, а потім  «передаємо» цю дружбу нашим містам. Звісно, це дає позитивні результати.

Наприклад, посол Болгарії пропонує провести зустріч міст– партнерів у травні 2014 року. Міста, які мають намір встановити партнерські зв`язки і ті, які вже їх мають, зустрінуться у Болгарії.

ГУРТ: Хто представляє інтереси міст в Асоціації і як обираються ці представники?

- Членами АМУ є міські ради. Вони і визначають, кого делегувати представляти інтереси міста. Як правило, на це уповноважують міських голів, але не обов`язково. Бувають випадки, коли міста представляють секретарі рад.

ГУРТ: Чи є міста України, які не входять в Асоціацію?

- Є. Зокрема, нещодавно Полтава вийшла зі складу АМУ. Таке рішення прийняла міська рада, мотивуючи, що не може сплачувати членські внески.

Але  на практиці виходить так, що ми працюємо для всіх міст, представляємо та захищаємо інтереси територіальних громад у Верховній Раді, Кабінеті Міністрів та інших органах центральної влади. І отриманими результатами користуються усі міста без виключення. І виходить інколи так, що за рахунок невеликих містечок може бути розроблено законопроект, який необхідний для всіх міст України.

ГУРТ: Як Ви залучаєте ресурси до Асоціації? 

- Перш за все, це членські внески наших членів, але цих коштів надто мало для активного лобіювання. Тому АМУ залучає грантові фінансові ресурси.

Наприклад, нашим давнім партнером є Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Сьогодні АМУ реалізує проект ДІАЛОГ, головна мета якого – прискорення процесу децентралізації в Україні. Мені приємно відзначити, що Агентство завжди готове підтримати ініціативи Асоціації, не нав’язуючи своєї думки.

У партнерстві з Федерацією канадських муніципалітетів, ми реалізуємо проект «Місцевий економічний розвиток міст України», спрямований на удосконалення планування на місцях та впровадження стратегічних планів розвитку.

ГУРТ: Чи є приклади позитивного зрушення? Що дає місту членство у Вашій Асоціації?

- Асоціація отримує від органів державної влади усі проекти нормативно-правових актів, які мають відношення до органів місцевого самоврядування. Це обов’язкова умова Закону України «Про асоціації органів місцевого самоврядування», який, зокрема, передбачає, що Верховна Рада бере до розгляду проект бюджету на наступний рік тоді, коли він погоджений Асоціацією.

Кожного дня ми отримуємо від Уряду нормативні акти для аналізу. Асоціація міст України є своєрідним фільтром, який не допускає необдуманих і непродуктивних законів. Також щороку АМУ веде переговори з Міністерством фінансів щодо формування бюджету. Крім того, ми самостійно розробляємо законопроекти, які, наприклад, регулюють роботу казначейства.

АМУ дає містам можливість налагодити міжнародні зв’язки, знайти собі  партнера, формує делегації міських голів для участі у навчальних візитах у закордонні міста за кошти донорів.

Для міст АМУ випускає збірки «Кращі практики місцевого самоврядування», в яких представлено унікальний досвід місцевих рад у сферах енергозбереження, впровадження ІТ, ефективного управління, охорони здоров’я, культури, реалізації соціальних програм тощо.

ГУРТ: Як відбувається прийняття рішень у Вашій організації?

- У нашій Асоціації рішення приймають кілька органів, які діють відповідно до статуту. У першу чергу, це Загальні збори, коли збираються усі міські голови, а це більше 550 членів. Також раз на рік проводимо конференцію, де кожна область делегує відповідну кількість представників. Правління АМУ, до складу якого входить по  2 представники з кожного регіону, тобто 54 особи, збирається частіше – раз у квартал.

Рішення, які прийняли Загальні збори, Конференція чи Правління Асоціації, реалізовує Виконавча дирекція, яку я очолюю.

ГУРТ: Які, на Вашу думку, основні проблеми врядування в громадах?

- Найбільша трагедія для українців – це байдужість до дій влади. Немає активної життєвої позиції. Українцям необхідно усвідомити сутність місцевого самоврядування і тоді воно відбуватиметься у нас якісно. Тобто  ефективне врядування почнеться тоді, коли небайдужа громада вибере владу, достойну управляти містом і сама зможе брати участь у прийнятті рішень.

Необхідно донести до людей, що врядування є ефективним у прийнятті рішеньЦе має  бути і на національному рівні. Адже, місцеве самоврядування - це одна із форм свободи.  Якщо ми паралізуємо ініціативи місцевого самоврядування, то будемо приречені на чергову катастрофу.

Як донести до людей ефективність місцевого самоврядування та популяризувати ці ідеї? Наприклад, Асоціація міст України намагається це робити через ЗМІ, зокрема, за допомогою  ГУРТа.

Дивіться відео: Що громадські організації можуть зробити для розвитку врядування і щоб воно стало зрозумілим явищем для громадськості? 

Долучайтесь до дискусій та обговорень теми врядування на порталі ГУРТ! Слідкуйте за останніми оновленнями із теми врядування: Місяць врядування на порталі ГУРТ: долучайтеся!

Увага! Копіювання доступне лише для зареєстрованих користувачів порталу ГУРТ.  Реєстрація займає менше однієї хвилини.

 Спілкувалась Ярина Почтаренко 

Відео: Віталій Ніщименко

Контакти

  • http://auc.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.