bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Анатолій Ткачук: “Основна проблема суспільства – це криза довіри: всіх до всіх” (відео)
04.11.2013

ГУРТ продовжує висвітлення теми врядування. Цього разу ми поспілкувались з Анатолієм Ткачуком, директором з науки та розвитку Інституту громадянського суспільства, юристом, народним депутатом України 1-го скликання, про формування громадянського суспільства, основні виклики, лідерство у громадському секторі та що громадські організації можуть зробити для розвитку врядування у громадах.

ГУРТ: Ви є одним із тих, хто стояв біля витоків громадського суспільства. Як воно змінилося з того часу, на Вашу думку?

Анатолій Ткачук: Відбулись кардинальні зміни. Спочатку був певний вакуум. Але сьогодні українське громадянське суспільства подібне до європейського. У нас є рухи, громадські організації, які створюються на різних засадничих принципах. Хоча, звісно, є проблеми – частина громадянського суспільства дещо формалізувалась. Є своєрідне квазі – громадянське суспільство, яке обслуговує певні владні або політичні проекти. Але це винятки, що підтверджують правила, адже громадське суспільство - це різноманіття і добре, що воно сьогодні у нас є.

ГУРТ: Які основні виклики і проблеми стоять перед громадянським суспільством сьогодні?

Анатолій Ткачук:  Основна проблема – це криза довіри: всіх до всіх. Адже громадянське суспільство – це результат довіри один до одного і груп людей. Крім того, щоб громадянське суспільство було сталим, воно повинно мати передбачувані джерела доходів. Ще одним викликом є шукання громадськими організаціями крила, під яким можна заховатись. Тоді ці організації стають квазі – філіями політичної сили.



ГУРТ: Які цінності повинні нести громадські організації для українського суспільства?

Анатолій Ткачук:  Тотальна брехня і маніпуляція у ЗМІ, рекламі, політиці заволоділа усім. Необхідна правда. Громадянське суспільство повинно бути носієм правди, щоб дати змогу людям розібратись у цих складних ситуаціях, які є сьогодні. Громадські організації повинні допомагати людям у самоорганізації та захисті себе від третіх сторін – рейдерів, держави або інших структур.

ГУРТ: Як би Ви охарактеризували стан лідерства у громадянському суспільстві? Чи є наразі яскраві та сильні лідери у секторі?

Анатолій Ткачук:  Має бути розрізнення політичної від громадської діяльності. У громадянському суспільстві питання лідерства є менш актуальним, ніж у політичному, а якщо такий лідер є, то це вже політичний проект.



ГУРТ: Яким є стан реформування місцевого самоврядування?

Анатолій Ткачук:  Можна сказати, що реформа місцевого самоврядування на стадії замерзання. Фактично, рішення про реформу, яка була підготовлена ще 2009 року, скасоване. Я не думаю, що ця реформа буде проведена, але іншого варіанту подолання кризи без проведення цієї реформи я не бачу.

ГУРТ: Що можуть зробити інститути громадянського суспільства, щоб врядування в громадах стало належним і щоб люди впливали на прийняття рішень?

Анатолій Ткачук:  Не слід замахуватись на щось грандіозне, адже маленьке часто дає хороший результат. У кожній громаді є якірні точки зростання. Це об’єкт – матеріальний чи нематеріальний, навколо якого може початись формування ланцюжків доданої вартості.

Школа в селі може об’єднувати вчителів на пенсії, які безкорисливо можуть займатись з дітьми, наприклад, створенням іграшок, які можна продавати і за ці гроші потім купити щось для школи. Такі речі ніколи не продумає сам міський голова. Лише самі люди з громадського сектору, які мислять нестандартно і не хочуть в замін нічого, здатні впливати на прийняття рішень свідомо. Головне, щоб той голова не завадив.

ГУРТ: Як врядування здійснюється у Вашій організації?

Анатолій Ткачук: Мудрість керівника – вислухати всіх і прийняти рішення, бо коли всі приймають, немає відповідальності.



ГУРТ: Щоб Ви побажали громадським організаціям?

Анатолій Ткачук: Найголовніше, робити кроки. Нехай це будуть маленькі кроки, але зроблені і осмислені.Тоді ми пройдемо довгу дорогу. Якщо ми будемо розраховувати, що колись зробимо стрибок, то можна під час того стрибка зламати ногу.



Анатолій Ткачук, спеціально для порталу ГУРТ



Спілкувалась: Любов Єремічева
Відео: Ярина Почтаренко, Віталій Ніщименко


Долучайтесь до дискусій та обговорень теми врядування на
порталі ГУРТ! Слідкуйте за останніми оновленнями із теми врядування: Місяць врядування на порталі ГУРТ: долучайтеся!

Увага! Копіювання доступне лише для зареєстрованих користувачів порталу ГУРТ. Реєстрація займає менше однієї хвилини.

 

 

Контакти

  • Інститут громадянського суспільства
  •  http://www.csi.org.ua/

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.