bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Виживати чи рости та розвиватись…?   

На Ярмарку інституційного розвитку в Києві одна із учасниць поділилась своїм організаційним досвідом: «Ось тиждень як існуємо, стільки усього непередбаченого сталось, що задумались: чи не закриватись нам?».

Справді, кожна організація, в день свого народження (ідейного чи юридичного) мріє бути ефективною. Ефективною сьогодні, тут і тепер, та процвітати і бути корисною в довгому періоді часу. Наступний крок для організації – це знайти або, точніше, почати шукати відповідь на запитання: А що для цього робити? Як не лише виживати від проекту до проекту, а жити. Жити, працюючи та насолоджуючись своїм розвитком і ростом.

Є чотири категорії факторів, що визначають ефективність нашої організації в короткому та довгому періоді часу.

1. Люди

Як би не називали – людський ресурс, людський капітал, людський потенціал – люди в нашій організації є надзвичай важливим фактором успіху.
Якби життя поставило вас перед вибором: втратити усіх своїх людей та розпочати усе з початку, чи залишитись без приміщення, обладнання інших фізичних речей та почати все з початку.

Відповідь очевидна: залишившись із людьми, які знають, що роблять і, особливо, якщо вміють це робити разом, спільно ми замінимо фізичні структури чи обладнання. Підтвердженням є приклад швидкого відродження німецької нації після Другової світової війни.

2. Процес

Створити культуру взаємоповаги та довіри – це більше, аніж мати хороших людей в організації.

Це як приготування вишуканої страви: маючи найкращі градієнти та не знаючи як приготувати їх разом можна легко зіпсувати страву. Нам потрібний хороший рецепт.
Щоб ефективно взаємодіяти, важливо розуміти, що вам кажуть люди і що вони насправді мають на увазі або й не кажуть. І люди повинні розуміти вас.

Поки цього не має, не має гарантії, що рішення команди буде впроваджено. А якщо й буде, то з значно нижчим рівнем ефективності.

3. Структура

Організаційна структура визначає як, за яким принципом розподіляються обов'язки, як розподіляються винагороди та повноваження, визнає процеси прийняття рішень. Це як інструмент, який із якісних інгредієнтів, слідуючи рецепту, приготує вишукану страву.

Продуктивна структура дозволяє людям ставити власні інтереси в одних ряд з інтересами групи, брати на себе відповідальність в короткому та довгому часі, діяти в інтересах команди, організації в цілому не зраджуючи своїх цінностей.

4. Спільні цінності

Це щось більше, ніж спільне бачення. Це не лише те, що і як ми хочемо робити, це взаємна згода у питанні: а Чому ми це робимо? Цінності – це те, у що ми віримо.
Як часто ми говоримо про свої цінності, як часто повертаємось до них у процесі щоденної роботи?

І тут дуже важливою є постава лідера організації. Його майстерність побудувати стосунки поваги та взаємної довіри – через залучення людей, вироблення культури прийняття рішень, створення відповідної структури відповідальностей, винагород, повноважень. Його вміння розвивати спільне бачення та плекати спільні цінності.
Для успішної та ефективної діяльності організації є необхідна наявність цих чотирьох складових: спільні цінності, люди, процеси та структура.

А як у вас? Що забезпечує успіх та ефективність вашої організації?

Коментарі

Тарас Боярчук   4882 дні тому   #  

Дякую, пані Наталіє, за повчальний запис. Мені дуже імпонує Ваша думка, що нам слід постійно співставляти нашу діяльність з цінностями, які ми сповідуємо.

  •   Пiдписатися на новi
Завійська Мар'яна   4882 дні тому   #  

Під час круглого столу у Сімферополі “Розвиток спроможності ІГС у АР Крим: обмін досвідом ІГС у формуванні ринку тренінгових послуг” (https://gurt.org.ua/news/recent/7976/) було кілька представників кримських ініціативних груп. Особисто мені дуже імпонувло те, що розуміючи переваги офіційно зареєстрованої ІГС, ці активісти спробувати оцінити наскільки вони готові офіційно брати на себе адміністративну та програмну відповідальність, керуючись принципом Оккама "не примножувати сутності без потреби". Справді, якби перш ніж створювати/реєструвати ГО ініціатори думали про відповідальність перед громадою, то не виникало би питань у новоствореної ГО: що ж їй робити? (й імідж громадського сектору був би більш привабливим та менш суперечливим:)).

  •   Пiдписатися на новi
Михайло Ізюмський   4881 день тому   #  

для нас організація - це інструмент.
ми використовуємо його лише в тих випадках, коли це є доцільним для досягнення певної мети, а не шукаємо постійно як же використати цей інструмент. якщо для досягнення мети потрібен інший інструмент - використаємо його.
так, варто працювати над вдосконаленням інструменту та вчитися вправно його використовувати, але інструмент не повинен ставати метою і ми не маємо ставити в залежність від нього досягнення своїх цілей.
такий підхід, нікому його не нав'язуємо, але самі дотримаємось.

  •   Пiдписатися на новi
Наталя Бордун   4876 днів тому   #  

Організація- це група людей, діяльність яких свідомо координується для досягнення загальної мети або цілей (одне з визначень). Тут ключові слова - люди та мета+цілі. Ця група - це організм, що росте, розвивається, виконує певні функції. І важливо, аби організм розвивався цілісно, у взаємодії між своїми частинами. Саме про таку організацію я говорю.

Михайле, ви говрите в імені "ми", згадуєте про мету та професійне (вправне) використання іструментів. Думаю інструментом у вас є не організація (тут виглядає у вас все як у людей:), а юридичний статус, яким ви послуговуєтесь. Це відома практика, коли бізнес-організації, медичні чи освітні заклади реєструють НДО з метою фандрейзингу, оптимізації витрат та податків. Тоді юридична реєстрація стає інструментом тої чи іншої ОРГАНІЗАЦІЇ.
Мар"яна ж говорить про дві різні форми організації людей: "ми разом робимо щось, бо нам це подобаєть сьогодні робити. а завтра? - побачимо завтра" та "ми об"єднуємось, ставимо перед собою суспільно-корисні та актуальні цілі та беремо на себе відповідальність їх досягати".

Зрештою, хтось створює сім"ю, щоб зростати в любові, народжувати та виховувати дітей, а хтось, щоб виїхати за кордон.

  •   Пiдписатися на новi
Анна Чайковська   4873 дні тому   #  

Дякую, пані Наталя, за цікавий і корисний матеріал.

  •   Пiдписатися на новi
Лілія Дмитренко   4873 дні тому   #  

Щодо "рости та розвиватись" - краще це робити гуртом, а ще краще - з ГУРТом (перевірено на собі).

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.