bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Разом проти корупції!    

В останню п’ятницю літа в Білогірську (АР Крим) пройшов знаковий захід на якому були присутні, як представники організацій громадянського суспільства, так й представники медіа і політичних партій. А знаковим цій захід став, бо об’єднав усіх навколо самою болючої проблеми для українського суспільства – корупції.

Президент України Віктор Янукович у виступі під час урочистостей з нагоди 20-ї річниці Незалежності України у палаці «Україна» заявив: «Визнаю, що і в нинішній владі рівень корупції залишається критично високим». Глава держави підкреслив, що оголосив війну корупції. «У цій війні не буде «своїх» і «чужих», - запевнив він. Саме цьому приводу й була присвячена зустріч активістів у Білогірську. А своєю зброєю у війні проти корупції вони обрали впровадження принципів Прозорої України у життя. Детально про проект «Прозора Україна» розповів організатор заходу учасник проекту «Прозора Україна» (що виконується командою Центральноукраїнського регіонального навчального центру МГО „Інститут демократії імені Пилипа Орлика”), член Громадської ради при Урядовому уповноваженому з питань антикорупційної політиці Хомутов Віталій. Детально він зупинився на Шості засадах доброго врядування, як метода побудови етичного та ефективного самоврядування:
ПРОЗОРІСТЬ - Все, що роблять органи влади, має бути ясним і зрозумілим завдяки інформуванню про актуальні і важливі справи. З цією метою також розробляються картки послуг, оперативно розміщуються на сайті розпорядчі документи та їх проекти, впроваджується система внутрішнього інформування у приміщеннях органів влади, оформляються інформаційні стенди.
НЕТЕРПИМІСТЬ - Дії органів влади повинні бути етичними і постійно декларувати політику протидії корупції. Це досягається за рахунок внутрішнього етичного кодексу держслужбовця, проведення відповідного навчання серед співробітників.
ЗАЛУЧЕННЯ ГРОМАДЯН - Громадський діалог обов'язковий! Органи влади зобов'язані сприяти об'єднанню громадян, що беруть участь у вирішенні проблем місцевої громади. Для цього ведеться моніторинг активності місцевих громадських організацій, розробляється механізм співпраці між ними і владою, а також виконується програма соціального партнерства.
ПЕРЕДБАЧУВАНІСТЬ - Реалізація публічних завдань повинна відбуватися в передбачуваною і планомірної формі, а жителі мати можливість брати участь у складанні планів громади. Цьому сприяє спільна міжсекторальна розробка стратегічного плану розвитку, методів виконання місцевого бюджету та багаторічного інвестиційного плану.
ПРОФЕСІОНАЛІЗМ - Всі завдання повинні виконуватися компетентними кваліфікованими співробітниками, які вміють ефективно використовувати ресурси, які сприяють постійному поліпшенню надання населенню послуг. Професіоналізм передбачає вдосконалення критеріїв щорічної оцінки службовців, розширення можливостей підвищення кваліфікації, диверсифікацію форм навчання.
ЗВІТНІСТЬ - Діяльність влади, особливо у сфері фінансів, повинна вимірюватися і фіксуватися, а відповідальність окремих посадових осіб - чітко визначатися. Звітність передбачає поширення інформації про використання місцевого бюджету в доступній для розуміння населення формі, впровадження процедури поіменного голосування, ведення відкритого реєстру об'єктів комунальної власності.
Використання вищеназваних інструментів не вимагає особливих додаткових ресурсів, але здатне стати надійним заслоном корупційним схемам.
Також Хомутов Віталій розповів про інструменти для створення прозорого самоврядування і повідомив учасників про успішний досвід проекту «Прозора Польща».
Директор ТРК «ТАВ-ДАІР», Президент ГО «Кримськотатарський ПЕН-клуб» Іллясов Ескєндєр розповів про вдалий досвід проведення тематичних радіопрограм про проект «Прозора Україна».
Усі учасники заходу зійшлися в єдиному висновку, що подолати корупцію можна, але для цього треба об’єднатися та використовувати сучасні інструменти та кращій світовий досвід.

Прес-служба ГО «Кримськотатарський ПЕН-клуб» www.crimea-pen.narod.ru

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.