bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Героїзація злочинця   

Колись поставив собі запитанная чому, які причини поєднання з одного боку культу правоохоронних органів на російському і, як наслідок, українському телеекрані? А з іншого боку, на цьому ж телеекрані домінування героїзованого злочинця? І ця героїзація має значно більше поширення на побутовому рівні і проявляється, наприклад, в тому ж напівкримінальному шансоні, що намагається заполонити радіоефір, чи в зневажливому ставленні, з відповідним словниковим супроводом, до представників правоохоронних органів. Що цікаво, що досить часто влада неофіційно підтримує таке ставлення, як приклад нові словоскорочення в назвах посадових осіб російської міліції.

У пошуку відповіді, на допомогу прийшла психологія і культурологія. Виявляється, що одним з архетипів візантійського менталітету, під впливом якого перебуває як Росія так і Україна власне і є архетип “героїзованого злочинця”. Для тлумачення терміну архетип, я б використав підхід Августина Блаженного, який уважав, що це є споконвічний образ, що лежить в основі людського пізнання.

Візантійський менталітет за допомогою архетипу “героїзованого злочинця” узаконює злочинність в масовій свідомості як певний протест проти решти суспільства, проти влади, проти тих, хто формує цю владу. Злочинець кидає виклик з одного боку владі, яка намагається обмежити свободу, а з іншого боку - обивательській спланованості і рутинності життя.

Так ось, владі вигідно мати справу з протестом проти себе, який є криміналізованим. Тому що дуже легко пояснити усім решта, чому потрібно боротись з протестними настроями, вони ж криміналізовані. І дуже важко боротись з протестними настроями, якщо вони є гуманізованими. Тобто глобальна стратегія візантійської за менталітетом влади полягає в тому, щоб загнати протестні настрої суспільства в кримінальну сферу, а потім “мочить в сортирах”.

Коментарі

Михайло Ізюмський   4753 дні тому   #  

Пане Василю, але ж, по-перше, і в західній сучасній культурі часто героїзуються злочинці: кіно про грабіжників, "ганста-реп", тощо. Західні держави через маскульт формують образ захисника правопорядку, але навряд чи вони причетні до героїзації бандитів.
По-друге, в радянській практиці "уголовники" вважалися класово правильними хлопцями які "заблукали", а "політичні" - однозначними класовими ворогами. І традиція ця пішла з царських часів.
По-третє, я не вірю в конспірологію стосовно нашої теперішньої влади: в інформаційній політиці у них є тактики, але немає і ніколи не було стратегії.

  •   Пiдписатися на новi
Василь Полуйко   4753 дні тому   #  

Дякую, Михайле, Вам за коментар. Дійсно, коли писав цей пост так само подумав про копів в американських бойовиках, але не міг згадати випадку, коли прослідковується до них зневажливе ставлення. Саме в цьому, як на мене, і полягає різниця, можливо я помиляюсь. Ваша другу тезу сприймаю як ще один аргумент на свою користь. Стосовно конспірології теперішньої влади, як і Ви не вірю, а ось щодо північного сусіда, треба добре подумати.

  •   Пiдписатися на новi
Алла Пилявська   4753 дні тому   #  

До речі, в американських фільмах копів навіть прославляють, дехто рятує світ і заступається за пригноблених. Що не скажеш за російські фільми. На жаль, в нас ще не навчились пишатися хоча б такою владою і поважати їх... От через це й вважаю то однією з найбільших бід.

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    4752 дні тому   #  

Показав цей запис (та інші) білоруським колегам - вони вирішили розіслати лінк на цей пост і транслювати інші записи блогерів ГУРТа на свої ресурси. Пане Василю, як кажуть інтернет-юзери, "афтар, пиши єщьо" :)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.