bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

Мерітократична партія України – ще одна одноосібна партія з популістською ідеологією?   

http://www.bogdanovich.org.ua/48

Київ, 13.03.2011

Відносно недавно дізнався про заснування Мерітократичної партії України (МПУ). Наразі йде збір підписів на підтримку цього рішення – це необхідно для реєстрації, згідно українського законодавства.

Дана партія дуже мене зацікавила. По-перше, цікавий підхід – «влада достойних» (саме так перекладається «мерітократія» – симбіоз латинської і грецької мов). Голова партії Ігор Шевченко, у своєму виступі, говорить про один з принципів мерітократії – справедлива оцінка особи, тобто коли оцінюють не за кількістю грошей чи зв’язків, а саме за якостями та діями. По-друге, один з критеріїв мерітократичної влади – це служіння; саме це я вважаю головним, при здійсненні владних функцій.

Всі ці ідеї настільки мене захопили, що я навіть почав думати про приєднання до мерітократичного руху. Єдине, що мене бентежило, – це якась манія власної особистості Ігоря Шевченко. Вся інформація про партію була на його власному сайті. Та й взагалі, все, що я бачив/чув про МПУ оберталося навколо Шевченко.

Оскільки я є людиною досить прямою, і якщо мене щось цікавить, то я просто питаю, я вирішив написати пану Ігорю. Я запитав його в Контакті, кого він бачить в якості лідера даної партії. Логічною відповіддю на це питання було б «достойну людину, яку оберуть на зборах». Чесно кажучи, приблизно цього я й чекав. Але у відповідь я отримав лише посилання на звіт про установчі збори, і про обрання його Головою. Я вирішив уточнити, чи можна це трактувати як «себе», на що відповіді не отримав до сих пір. Мабуть можна. :)
Скріншот переписки можна подивитись тут.

Отже, моє передчуття мене не підвело. Звісно, це не означає, що я не вважаю Ігоря Шевченко достойним, але сам підхід, як на мене, вже не мерітократичний.

Щодо ідеології партії, то МПУ обрала соціальний лібералізм. Особисто я є лібералом, і більш чиста ліберальна ідеологія є для мене близькою, але в даному випадку, це соціальний лібералізм, а отже центризм, а отже «і вашим, і нашим». Тобто, той самий популізм.

Якщо підводити підсумок, то особисто я не помітив, чим Мерітократична партія України відрізняється від безлічі інших політичних сил – ті самі популізм і одноосібність керівництва.

Не хочу нікого образити даною публікацією. Наші спільні, з Ігорем Шевченко, знайомі характеризували мені його як дуже гарного юриста, інтелектуала та патріота. Але партія одного лідера, як на мене, – не кращий варіант.


Якщо вам подобаються мої публікації – підписуйтесь на оновлення: vkontakte.ru, twitter.com, facebook.com, google.com, Google Groups.

Коментарі

Михайло Ізюмський   4781 день тому   #  

У них дуже багато реклами в Фейсбук.
Не погоджуюсь щодо визначення ідеологічної спрямованості: тобто, в деталях вона може і є "соціальним лібералізмом" (в Європі таке спрямування називають найчастіше соціал-демократичним, це і є, власне, ліва течія лібералізму), але по суті і по формі - типова автократична модель. Спитайте будь-якого переконаного комуніста, він скаже що КПРС та вся радянська система була мерітократією - владою "достойних", і розповість про аскета Сталіна, для якого влада буда виключно служінням.

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Древицький   4781 день тому   #  

Стало можливо піарити політичні партіі на "Гурті"?!

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    4781 день тому   #  

Дякую, пане Андрію (Древицький) за запитання та зауваження (з ?!). Справді, на ГУРТі не прийнято писати про політичні партії, для цього є інші тематичні ресурси. Однак редакція порталу надає певну свободу і не втручається у тексти блогерів, вважаючи їх самодостатніми авторами, яку усвідомлюють ДЕ вони знаходяться і з КИМ спілкуються.

пане Андрію Богданович, частина Ваших блогозаписів висвітлюють справді актуальні теми сектору, а частина - як на мене - зявляються не за адресою :)

Врахуйте, будь ласка, цей аспект наступного разу коли заплануєте перепостити свій черговий жж-запис на ГУРТі.

  •   Пiдписатися на новi
Андрій Древицький   4781 день тому   #  

Дякую за відповідь.

  •   Пiдписатися на новi
Віктор Демчишин   4767 днів тому   #  

Шановні я глибоко здивований тим, що дана стаття являється критичним аналізом Ігора Шевченка, а не обєктивним тлумаченням його діяльності. Він був вибраний одноголосно на Зїзді Мерітократичної партії України, який був публічний та транслювався у мережі Мерітократ! Я не розумію тих людей, котрі висувають певні притензії, чи навіть висувають звинувачення! ЦЕ НАПЕВНЕ ТІ ЛЮДИ, КОТРІ САМІ НЕ МОГЛИ СЕБЕ ЗРЕАЛІЗУВАТИ У ЦЬОМУ ЖИТТІ, І ЧЕСНО КАЖУЧИ БІСИТЬ ТЕ, що розумна та інтелігентна, освічена людина готова змінити наше з вами життя! Він дав поштовх до створення такої партії, ТОМУ НЕ МОЖЕ І БУТИ МОВи ПРО ІНШИХ ЛІДЕРІВ! ЦЕ АБСОЛЮТНО НОВИЙ ПОЛІТИК, котрий я переконаний, виведе Українців з ярма недовіри та бідності!!!!!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.