bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

З чого починається і де закінчується прозорість ГО?   

Прозора організація, індекс прозорості…. Багато хто про це говорить, пише, бо це річ, яка показує, що організація існує не на папері чи у віртуальному світі Інтернету, де є сайт, але не має ні адреси організації, ні контактів, а тим більше контактної особи.

Нещодавно на ГУРТі проводилося опитування “ГО можна вважати прозорою, якщо вона…” Результати якого показують наступне


Я б хотіла зупинитися на «Забезпечує зворотній зв’язок з громадськістю». Сергій Сухобойченко має рацію, що тут виникає більше питань, ніж відповідей. Але я хотіла б поговорити з вами не про PR, не про журналістику, не про представлення результатів організації широкій аудиторії, а про реальний зв’язок з реальним громадянином. Ближче до суті.

До ГУРТа звернувся студент, який пише курсову роботу. За його словами суть теми зводиться до опису інфраструктури громадської організації. На його думку в статуті хоч і описані права та обов’язки, але він не пояснює, яка оргструктура організації та які існують у ній інформаційні процеси та потоки. Тому просить нас відповісти на наступні питання:

1.Яка Організаційна структура Ресурсного Центру Гурт?
2.Які інформаційні потоки та процеси циркулюють в Ресурсного Центру Гурт та як здійснюється їх Управління?
3.Чи можна охарактеризувати організаційну структуру як лінійно-функціональну, а за характером як адміністративно-командну?
4.Чи є у Вашій громадській організації комітет (підрозділ) центр комп’ютерних технологій та яка роль при управлінні інформаційних потоків та процесів?

З одного боку, дуже приємно, що про нашу діяльність знає молодь з області, слідкує за розвитком організації, що звернулися саме до нас. Людина розцінює нас, як відкриту ГО. А якщо аналізувати вуличне опитування громадян «Що українці знають про ГО?(відео)», то це взагалі ламає стереотипи щодо знань українців. Можливо на шляху репортерки зустрілися не ті українці :), бо стає зрозуміло, що студент прочитав статут, проаналізував, не знайшов усіх відповідей і замість того, щоб «прогугліть» і написати абищо, він звернувся до організації.

З іншого боку. Чи варто організації (точніше її працівникам), витрачати час, думати над відповідями на питаннями людини, яка просто написала мейл? Безліч студентів пишуть курсові, і що всім відповідати? А можливо, деяку інформацію взагалі не варто поширювати для загалу? І яка інформація має бути суто внутрішньою? Але тоді громадськість може звинувачувати ГО у непрозорості, що найчастіше і буває. Це показує одне з опитувань


Чи можливо має бути якась межа прозорості? Хочу почути ваші думки з даної ситуації. Як вчинили б ви чи ваша організація?

Коментарі

Юлія Гончар   4598 днів тому   #  

Кілька років тому до нас зверталася дівчина, яка писала диплом із психології по "лінії довіри", а ми саме створили таку для жінок. Допомогли їй, чим змогли - досі маємо гарні стосунки)

  •   Пiдписатися на новi
Alla Zhuravel   4596 днів тому   #  

Це гарний досвід. А от наш студент, навіть, не подякував за відповідь... :)

  •   Пiдписатися на новi
Суханова Тетяна   4593 дні тому   #  

Шановна Алла!Моя власна думка - на питання студента відповідь потрібно надати.Те,що студент за це не дуже вдячний - це йому рахується.А для вашої організації буде велика користь - ви ще раз уважно проаналізуєте підняті питання та вдосконалите, покращите. Отже,якість вашої роботи буде ще вищою (при вашому класному рівні зараз)!Таким чином,можливо сприймати питання "зовні" - як допомогу в покращенні роботи.Суханова Тетяна - директор Харківської громадської організації "Енергія итру"

  •   Пiдписатися на новi
Alla Zhuravel   4593 дні тому   #  

Дякую, пані Тетяно. Я так розумію, що громадським організаціям все ж таки потрібно бути прозорими до кінця.

  •   Пiдписатися на новi
Віра Гладких   4593 дні тому   #  

так як ГО - неприбуткові, у них не розповсюджене публічне фінансове звітування (точніше це звітування - внутрішнє: ми звітуємо тим, хто фінансує, причому - до дрібниць, про пакетики чаю...), як це буває в бізнесу.
але це дуже часто стає отим каменем, який постійно закидають і закидають в наш город: мовляв, "грантоїди", ви тільки грошики вигрібаєте і т.д.
я думаю, прозоре фінансове звітування - це було б супер. ну дістали, їй-богу!

Алло, цікаво, що Ви про це думаєте?

  •   Пiдписатися на новi
Alla Zhuravel   4593 дні тому   #  

Про прозоре фінансове звітування?

  •   Пiдписатися на новi
Віра Гладких   4592 дні тому   #  

про те, чи це межа прозорості?

  •   Пiдписатися на новi
Alla Zhuravel   4592 дні тому   #  

Кожна організація для себе самостійно вирішує, де встановити цю межу прозорості. Публічне фінансове звітування не розповсюджене не лише у громадських організаціях. Якось я не пригадую, щоб якийсь\якась ПП, ТОВ, ВАТ, ЗАТ... та й держструктури публічно декламували на прес-конференціях чи на сайтах, чи перед користувачами своїх послуг (замовниками, клієнтами і т.д) про свої фінансові потоки, про рух коштів.

Можливо й так, публічне фінансове звітування є тією межею. Але організація має визначити для себе звітувати про пакетики чаю чи про інші статті витрат. Але, наскільки громадськості потрібно про це знати? Щоб вираховувати і здогадуватися хто і скільки заробляє, звинувачувати? Хоча почнуться скандали, інтриги, можливо пожвавиться ІІІ сектор...:) Та й де гарантія, що інформація яка подається є достовірною?

Стосовно "грантожерів" - "нєт дима бєз огня". Якщо їх так називають, то може на це є об'єктивні причини?

  •   Пiдписатися на новi
Віра Гладких   4592 дні тому   #  

ну які об'єктивні речі? як можна відмивати гроші собі в кишеню з грантів, коли звітування - про кожну копійку? хоча, може, є якісь народні умєльці.... може, по собі якось судять, я не знаю. прикро таке чути.

збоку це нагадує елементарну заздрість - такі звинувачення.

а фінансові звіти є:
http://ua.platinumbank.com.ua/view.news/mode.view/id.459/
http://azovstal.metinvestholding.com/ua/press/news/show/1153
http://kniazha.com.ua/ua/press_centr/news_company/1270793388/

це ті, які я перші знайшла, але я часто зустрічаю на сайтах компаній. а держструктури - так, не звітують. та і влада не звітує, куди витрачає гроші з наших податків... а риба з голови гниє.

  •   Пiдписатися на новi
Alla Zhuravel   4592 дні тому   #  

Дякую за лінки. Але ці організації ну дуже образно фінансово прозвітували, як на мене.
Визначення "грантоїди", "грантожери", "дармоїди"...я не асоціюю і в жодному разі не співставляю з Вашою організацією. В природі є такі "фанєри" (липові організації), які уміло відмивають гроші. А про рибу це Ви добре сказали :)

До речі ГУРТ теж публічно фінансово звітує і аудиторські звіти публікує :)
https://gurt.org.ua/gurt/annual_report/

  •   Пiдписатися на новi
Віра Гладких   4592 дні тому   #  

так, я бачила ваші звіти. на жаль - англійською. не для нас.

  •   Пiдписатися на новi
Alla Zhuravel   4592 дні тому   #  

Але цифри і статті витрат зрозуміти можна. Зрештою, є чудо гугл перекладач, який при великому бажанні допоможе. Як там кажуть, "без труда не витащишь и рыбку из пруда"

  •   Пiдписатися на новi
Богдан Маслич   4591 день тому   #  

Віро, Ваше зауваження щодо звітності ГУРТу англійською мовою абсолютно справедливе. про те саме писав Антон Альошин. якщо ГУРТ працює для українських ГО - він має бути їм зрозумілий без будь-якого перекладача! наскільки я знаю, український варіант річного звіту за 2010 рік був майже готовий у травні... за рішенням правління ГУРТа він мав бути розміщений на сайті до 1 червня... власне до чого це я: до 30.09 на нашому сайті з'явиться українська версія річного звіту 2010 :) а в майбутньому це буде не пізніше 31 березня. якщо ми наважуємось говорити про СТАНДАРТИ, варто їх перш за все застосовувати у себе!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.