bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз


+ Пiдписатися

эффективность донорских программ   

Полезный опрос начали на ГУРТ - оценку эффективности донорских программ. Дело в том, что почти все донорские программы декларирует цели связанные с серьезными институциональными изменениями для регионального развития. В том числе - развитие системы власти на национальном, региональном или местном уровнях. Это действительно очень актуально. Например, согласно результатам исследования экономического благосостояния и качества жизни “The 2009 LEGATUM PROSPERITY INDEX™”, проведенного среди 104 стран мира американской независимой консалтингового агентства Legatum Institute, Украина заняла 61 место. Но при этом, если большинство стран находяться по показателям в определенном “коридоре”, то Украина имеет радикально меняющиеся позиции. Образования -32-ое место.Рост экономики - 60-ое место. Качество государственного управления заняла 92-ое место . Социальный капитал - 89 позиция.
Очевидно, что такие “прыжки” Украины в подобных исследованиях по позициям означает наличие проблемы в системе демократического управления. Поэтому готовность донорских программ ее улучшить можно только приветствовать. Предлагаю некоторые принципы эффективности для обсуждения:
• Актуальность для данного региона
Приоритеты проекта должны соответствовать актуальным потребностям региона. Речь идет о соответствии в прикладных измерениях, а не концептуальных и общих. Например, если говорим о борьбе с бедностью, то должны быть соответствующие конкретные результаты.
• Нормативно-правовая и институциональная интеграция
Реализация проектов должны иметь очень ясные и профессиональные механизмы, конечно же соответствующий штат и организационная структура.
• Учет интересов всех сторон, прозрачность и направленность на общественное согласие
Общество многообразно, и всем его «игрокам» должны быть понятны цели, ожидаемые результаты, механизмы и принимаемые операционные решения
• Устойчивость институтов и процессов
Комплексный характер в методах, географии, партнерства и во времени. Особенно “во времени”. Жизнь диктует свое, и не всегда совпадает с “проектным циклом”


Коментарі

Михайло Ізюмський   5056 днів тому   #  

коментар не скільки до запису, скільки до самого опитування...
якось дивно виглядають варіанти з країнами, напевне, відповідаючи на опитування представники НУО керуються переважно власним досвідом співпраці з тим чи іншим фондом/фондами. Звісно, не всі мають цифри (і не всі ті цифри взагалі є) щоб дати об'єктивну оцінку саме ефективності...
можливо, варто було б у варіантах вказати напрями роботи фондів і оцінювати ефективність окремих напрямків...
перший і останній варіанти - по суті одне й те саме, адже якщо ми не можемо об'єктивно виміряти ефективність фондів (причому усіх) з тієї чи іншої країни/регіону, то як ми можемо ту ефективність порівняти?

  •   Пiдписатися на новi
Іван Богун   5047 днів тому   #  

автор запропонував деякі принципи ефективності донорських програм. як на мене вони звучать занадто теоретично та розмито як власне і діяльність більшості донорських програм в цій країні. щоб проілюструвати дієвість запропонованих принципів можливо автор проаналізує ефективність діяльності ПРІК чи ОБСЄ, чи Кримського UNITER, використовуючи ці принципи ефективності :)

  •   Пiдписатися на новi
Тимчук Тарас    5046 днів тому   #  

Пропоную ознайомитись з цікавим дослідженням щодо ефективності зовнішньої допомоги Україні http://www.fride.org/download/PR_WMD_Ukraine_ENG_jun10.pdf
ГУРТ теж зробив свій внесок у змістовне наповнення цього звіту. Текст, щоправда, англійською мовою і я не впевнений, що тут є інформація про UNITER, але загалом з дослідження можна скласти учавлення про справжні масштаби донорської допомоги Україні та її ефективність :)

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   5034 дні тому   #  

У мене складається враження що кожен донор має свого "таргана"...

Хочу сказати наступне:
Сьогодні вже багато ГО роздають убогим гаряче харчування. У Львові першими і у великій кількості взялися допомогти члени спільноти Анонімних Алкоголіків (подвіря церкви Юра - Різдво 2003 року)

Члени АА у Львові і не тільки стали ініціаторами різних проектів та програм.
Якось на консультації я почув таку фразу від молодого чоловіка, але побачившого та пережившого дуже багацько у цьому житті:
"Будучи в АА і відродившись духовно, я не можу тримати це у собі... Коли я роблю щось для інших, я отримаю фантастичні подарунки... Я незнаю як це діє. Але я знаю що це діє! Діє позитивно на мене, на моїх близьких, на співпрацівників..."

Запитання донорам та експертам проектів:
Чи буде у нас "дурість" якщо таких людей буде більше?
Що краще дивитися у корінь проблем чи реалізовувати масу рекламних проектів зализуючи наслідки "дурості", яка спричинена алкоголізмом. шизофренією, і т.д.?

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   5034 дні тому   #  

Було на сайті Гурта питання про програму дітей.
Якщо батьки будуть не алкоголіки і не шизофреніки чи будуть збільшуватися кількість дітей у притулках, дит будинках?

А туберкульоз?
Ви вбухаєте весь бюджет Ахметова - а туберкульоз буде і надалі поширюватися через пияків...

Працюйте! Демонструйте свою обізнаність! гуманітарну грамотність, один перед одним! а толку?

Бажаю Вам здоров'я, мудрості і успіхів!

  •   Пiдписатися на новi
Кушнір Тарас   5034 дні тому   #  

А ось Вам і підтвердження...
http://zaxid.net/newsua/2010/7/6/163250/

  •   Пiдписатися на новi
Вадим Пилипенко   4878 днів тому   #  

На офіційному сайті Програми Транскордонного Співробітництва (ENPI-CBC) Польща-Білорусь-Україна 2007-2013 з'явилося повідомлення про те, що Спільний Моніторинговий Комітет під час своєї третьої наради (яка відбулася 23-24 листопада 2010 року в Біловежі) прийняв рішення про затвердження переліку 21 проекту, що отримують фінансування в рамках першого набору пропозицій. Загальна сума фінансування перевищує обсяг виділених на перший набір ресурсів.
Що це означає для українських та білоруських потенційних аплікантів та бенефіціарів, що прийняли рішення щодо участі у першому колі набору проектів Програми (ENPI-CBC)?
Відповідь – нічого! Тому, що перелік 21 проекту складається із 18 проектів, фінансування яких відбудеться на польську сторону і лише два львівські проекти отримають фінансування на українську сторону та один на білоруську. А де транскордонний вплив партнерської Програми (ENPI-CBC) – Програми Інструменту Європейського Сусідства і Партнерства на інші прикордонні території України та Білорусі?
http://www.civicua.org/news/view.html?q=1508365#comm

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi


Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.