bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Освіта для непідконтрольних Уряду України територій: результати роботи «гарячої лінії»
30.09.2019

За 4 роки роботи гарячої лінії з питань освіти Фонду «Відкрита політика» прийнято понад 41 тис. дзвінків.

З них понад 6 тисяч зі Сходу та 1,5 тис. з Криму. Одночасно із першим дзвоником цього року вона припинила свою роботу.   Це єдиний національний кол-центр з питань освіти в цілому. У Міністерстві освіти не працює гаряча лінія протягом року. Вона працює лише на період вступної кампанії. Останні 4 роки спільно з Фондом Відкрита політика. І це єдина гаряча лінія, яка консультує з питань освіти тих наших громадян, які постраждали від війни.

 

Цього року під час вступної кампанії прийнято рекордну кількість дзвінків зі Сходу. За 1,5 місяці - це понад 1,5 тисячі дзвінків на гарячу лінію Фонду “Відкрита політика”, яка працювала спільно з Міністерством освіти за підтримки ЮНІСЕФ. Втричі більше ніж минулого року.

 28 серпняв УНІА «Укрінформ» відбулася прес-конференція «Освіта для непідконтрольних Уряду України територій, під час якої було презентовано попередні підсумки вступної кампанії, результати роботи “гарячої лінії” Фонду ”Відкрита політика”, а також освітні  потреби, виклики, стратегічні пріоритети і конкретні рішення в забезпеченні доступу до якісної освіти громадянам, які постраждали від війни.  

У цьому році Фонд “Відкрита політика” спільно з МОН та Міністерством інформаційної політики підготували та розповсюдили на КПВВ, в Укрзалізниці ін. більше 35 тисяч екземплярів друкованої продукції. Відеоролики транслювались на 588 моніторах Укрзалізниці, постери розміщено в 69 поїздах, 966 вагонах. З березня на всіх КПВВ спільно з Держприкордонслужбою розміщено банери, покрокові інструкції. Оновлено сайт Доступна освіта, де є гугл-мапа з контактами Освітніх Центрів та шкіл з дистанційним навчанням, відеоуроки без реєстрації, акумульована вся інформація з питань освіти.  

Головними викликами залишаються бойові дії та відсутність дієвої координації між різними гілками влади для прийняття рішень. Важливо при формуванні нового Уряду та нових концепцій не знищити здобутки, які вже отримано. Має бути стратегія і національна державна програма із забезпечення доступу до освіти громадянам, які постраждали від війни на Сході і анексії Криму. Проте головне, потрібно активізувати неформальні зв’язки по горизонталі. 

На прес-конференції було презентовано позицію Фонду “Відкрита політика” стосовно стратегії Українського Освітнього Кластеру на наступні 5 років та Гуманітарних потреб 2020 (OCHA ООН).

Для ефективної дистанційної освіти і неформальної освіти молоді потрібно підвести оптоволоконний кабельний інтернет в кожну школу і в кожен молодіжний центр на Сході.Кожного року збільшується кількість тих, хто навчається дистанційно , на екстернаті. За даними департаменту освіти Луганської області, на екстернаті навчається  817 школярів, на дистанційній формі - 251. В Донецькій області - втричі більше. Потрібно побудувати нову вишку для забезпечення високошвидкісним оптоволоконним інтернетом, провести якісне дослідження потреб та розробити і пілотувати модель школи, яка здійснює послуги з дистанційного навчання. Важливо продовжити роботу з підготовки вчителів та навчання батьків, щоб вони оволоділи такими інструментами дистанційного навчання як смартфони, знали і вміли використовувати дружні для користувачів платформи, додатки, потрібно гейміфікувати освітній простір і зробити його привабливим для сучасних школярів. Важливо підготувати якісні програми з плекання емоційного інтелекту, які наразі відсутні в Україні. Відповідно до Положення про навчання вчителів, яке принято 21 серпня, ця робота покладається не лише на державні інституції такі як інститути післядипломної педагогічної освіти, а й на громадські організації. Фонд “Відкрита політика” почав долучатися до цієї роботи ще 3 роки тому. За підтримки Посольства Литви в Україні, USAID пройшли навчання більше 100 вчителів на базі Міжнародної зеленої школи. А також є й  інші ефективні громадські ініціативи EdERA, Освіторія, ін.

Крім дистанційної освіти, до потреб пропонується віднести поновлення документів про освіту, отримання державних документів про освіту мешканцями з непідконтрольних Уряду України територій та районів вздовж лінії зіткнення через Освітні Центри “Донбас-Україна”, “Крим-Україна”. За даними Українського Освітнього Кластеру ООН,   120 тисяч випускників шкіл на НПУТ в 2019 потребують визнання документів про освіту. У 2018 99 тисяч дітей, які потребують визнання документів про освіту. Одночасно, лише 5 відсотків випускників вступають в навчальні заклади України, РФ, інших країн. За даними департаменту освіти Луганської області,  735 абітурієнтів з NGCA, CL Луганщини подали документи в навчальні заклади. Для усунення перешкод, пов’язаних з неможливістю якісно підготуватись до здачі ДПА, ЗНО з української мови, літератури, історії Україні потрібно внести зміни до закону “Про вищу освіту” і відкрити підготовчі відділення із забезпеченням державним замовленням. Та молодь, яка хоче здобувати українську освіту, має бути забезпечена доступом до її здобуття. Одночасно  державний стандарт освіти має бути єдиним для всіх здобувачів.

Інформаційна кампанія має бути системною протягом всього року на національному та місцевому рівнях. Національна гаряча лінія має бути не закрита, а розширена і вийти на новий рівень, працювати.  Потрібні нестандартні рішення ( мережа блогерів, амбасадорів, інформаційні мобільні бригади в районах вздовж лінії зіткнення ін.).

Має запрацювати система покриття витрат на трансфер, хостели (кеш/ваучери) на період здачі річного оцінювання, вступної кампанії.

Інноваційні відкриті хаби для молоді: must done! На думку Ірини ЖДАНОВОЇ, інноваційні офіси мають працювати не лише в Києві, Львові, Єрусалимі , а й в Мирнограді, Старобільську, Авдіївці, Верхньоторецькому. ІТ-бізнес працює без кордонів і це та галузь, яка стрімко розвивається в Україні і дає гарантоване робоче місце молодій людині”. Забезпечення робочим місцем на ринку праці 2020-2030 неможливе без інноваційної освіти і soft skills. Фонд “Відкрита політика” пропонує на базі школи/профтехучилища/молодіжного центру/університету/коледжу в місцевій громаді створити  модель інноваційного GREEN STREAM хабу в районах вздовж лінії зіткнення. Це відкритий освітній простір з інтегрованим STEM/STREAM навчанням та профорієнтацією, з роботодавцями, із змішаною формою навчання (формальна та неформальна освіта). Розбудова миру та безпеки може початись із припинення вогню, та розвитку інновацій серед молоді. Програма ООН “Молодь. Мир. Інновації” має якнайшвидше почати працювати в Україні. Робота із студентами, які вступили через Освітні Центри ( а таких вже понад 5 тисяч) це важливий напрямок розбудови миру.

Мобільність молоді, табори в різних регіонах за участі дітей молоді з окупованих територій та районів вздовж лінії зіткнення. Досвід Міжнародної зеленої школи в Карпатах  переконливо доводить дієвість розумного відпочинку для родин, дітей, які постраждали від війни і мирних територій. Споглядання зоряного неба в телескопи, дискусії за ватрою, походи в гори і спілкування з вченими і митцями створюють простір, в якому не лише тихо, не чути пострілів, а й неформальний креативний простір довіри. Мають бути розроблені програми і створено мережу таких таборів, де є розумний відпочинок. 

Потрібні нестандартні креативні рішення, в . ч. спрямовані на діалог поколінь в місцевих громадах. Діти, молодь можуть допомагати літнім людям. Адже вони надзвичайно одинокі і їх гуманітарні потреби не лише пов’язані з водою, теплим одягом і вугіллям на зимовий період. Самотність - це найбільший виклик, коли навколо лунають вибухи. Тому Фонд “Відкрита політика” пропонує Українському гуманітарному фонду підтримати заходи, серед яких організація родинних фестивалей в містечках і селах, наукових вікендів/фестивалей для всієї родини, родинних центрів при школах, молодіжних центрах, родинних медіа-студій.

Після презентації освітніх потреб Ірина ЖДАНОВА підсумувала: “Я не вірю в ефективність розбудови миру в просторі VIP-отелей за полірованими столами. Я вірю в ефективність інноваційної освіти та активних відкритих неформальних комунікацій по горизонталі. Це процес - на десятиліття. Закликаю всіх, від кого залежить прийняття рішень не знищити те, що вже розпочали. Об’єднати зусилля і посилити синергію”

Більше успішних історій студентів можна переглянути на Youtube-каналі Фонду “Відкрита політика” за посиланням:https://www.youtube.com/playlist?list=PLEDiejha8zy7Mn6OJOx98YdDejtZV0f9Y

Під час прес-конференції також буде презентовано покрокову інструкцію/дорожню карту «Спрощена процедура вступу до ПТНЗ»:https://dostupnaosvita.com.ua/news/zarahuvannya-na-byudzhet-do-ptnz-trivatime-do-1-zhovtnya та сайт «Доступна освіта» - dostupnaosvita.com.ua

Більше інформації:http://openpolicy.org.ua/ таhttps://dostupnaosvita.com.ua/

Повне відео прес-конференції:https://youtu.be/oNwgFPOeirs

 

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.