bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Психологічний та соціальний супровід в Харкові: допомога постраждалим внаслідок конфлікту на сході
18.02.2017

Швидкий темп життя породжує велику кількість завдань, які не завжди вдається виконати. Коли людина фізично і психологічно нездатна впоратися з ними виникають стреси, депресії, пропадає віра в свої сили. Як правило, в такі моменти кожен хоче, щоб його підтримали і допомогли. Добре, коли поруч є близька людина, з якою можна поділитися переживаннями й отримати підтримку. Тепер уявіть, що вам довелося покинути будинок, друзів, роботу звичний життєвий ритм і справлятися з усіма викликами в умовах невизначеності без підтримки близьких чи, можливо, самим ставати психологічної опорою для рідних. Зараз ми говоримо про внутрішньо переміщених осіб (ВПО) і про те, хто може надати їм психологічну підтримку.

У Харкові функціонує відділення міжнародного благодійного фонду «Карітас», напрямками діяльності якого є допомога кризовим дітям, молоді та сім’ям, охорона здоров’я, допомога людям з інвалідністю, соціальні проблеми міграції, допомога в надзвичайних ситуаціях. У Харкові фонд також допомагає адаптуватися до нового життя внутрішньо переміщеним особам і в перспективі планує розширити зону дії до піклування про дітей та молодь.

Зараз «Карітас» реалізує проекти психологічної підтримки та соціального супроводу для ВПО. Про проекти, їхню специфіку та людський фактор у роботі розповіли штатні психологи фонду Анна Трухан, Вікторія Зенцова і Світлана Остапцова.

Проект психологічної допомоги

Анна та Вікторія – професійні психологи, які працюють у напрямку психологічної підтримки в проекті «Забезпечення основних потреб населення, постраждалого від конфлікту на сході України GMFA». Проект включає декілька напрямків – психологічна підтримка, яка може надаватися в телефонному режимі, персонально або в групах, та культурні й просвітницькі заходи.

Анна пояснює: «Психологічна підтримка – це довгостроковий і всеохоплюючий проект. У ньому задіяні два психологи. Проект запущений в жовтні 2014 року. Хочу відмітити, що середній строк життєвого циклу проекту в нашому фонді, як правило, становить рік-два. Спочатку проект запускається на півроку, якщо ж після закінчення зазначеного часу він показує успішні результати, то його продовжують. Якщо таких результатів немає, то закривають. Наш проект добре зарекомендував себе, і ми отримали продовження. У початковому варіанті головним напрямом  було надання матеріальної допомоги та соціальний супровід. У штаті не передбачалося посади психолога, але у зв'язку з частим надходженням запитів саме на психологічну підтримку, через три місяці після старту проекту була введена одна, а через рік ще одна посада психолога. Навантаження на психологів постійно збільшується, оскільки, крім запитів на психологічну допомогу і короткострокову терапію, з'являються запити на довгострокове психологічне супроводження. А це суперечить поточним завданням, які формують донори, – допомогти якомога більшій кількості людей. Тому ми не можемо проводити тривалу терапію, але намагаємося допомогти й піти на зустріч кожному, хто звернеться, організовуючи групові заняття і забезпечуючи культурним дозвіллям досить тривалий час».

Вікторія, колега Анни за проектом, повідомила, що в 2016 році з ВПО проводили культурні заходи, наприклад, майстер-класи зі створення іграшок з фетру, колективне розмальовування книги розмальовки-антистресу художниці Олесі Вакуленко, походи в театр. Проте в 2017 вони трансформуються в освітні (інформаційно-освітні заходи), спрямовані на освоєння навичок психології. Анна доповнила, що за психологічною підтримкою можуть звертатися люди будь-якого віку.

Останній рік проект розрахований не тільки на ВПО, але й на місцеве населення (в співвідношенні 20% до загальної чисельності учасників програми). Це рішення прийняте у зв'язку з тим, що деякі люди не можуть дозволити оплачувати психолога, але потребують психосоціального супроводу. Тож проект дає можливість отримати підтримку максимально широкої аудиторії, не дивлячись на матеріальну забезпеченість.

У роботі психологи дотримуються етичних норм і стандартів, щоб людина, яка прийшла за допомогою відчувала себе максимально комфортно. Але для забезпечення цього комфорту психологи проекту також проходять регулярні супервізії (елемент професійного розвитку психолога – обговорення своєї роботи з більш досвідченим колегою).

Психологи проекту рекомендують кожній людині навчитися простим і дієвим прийомам заспокоєння в стресових ситуаціях. За словами Анни, найпростіший спосіб – це застосування техніки заземлення: «Ви намагаєтеся зосередитись на тому, що відбувається тут і зараз. Ви можете стояти, при цьому ноги варто тримати прямо. Це робиться для того, щоб відчути максимальний контакт із підлогою. Іншими словами, такий прийом можна назвати «відчути грунт під ногами».

Ефективними є дихальні прийоми. Для того, щоб заспокоїтися й відчути себе, на 5 рахунків робите вдих і на 7 рахунків видих, повторюючи 5 дихальних циклів. Дихання за цією методикою допомагає відносно швидко відновитися. Також в стресовій ситуації важливо відчувати своє тіло. Ми концентруємося на тому, де в тілі є зажими або якесь тремтіння, тремор тощо, й зосереджуємося на звуках навколо. Далі запитуємо у себе «що я чую?» І концентруємося на сприйнятті звукових відчуттів.

Наступний спосіб заспокоєння доволі простий. Вибираєте в полі видимості 5 предметів, забарвлених якимось одним кольором. Це теж допомагає заспокоїться. Використовуючи методики швидкого перемикання бажано задіяти всі 5 органів чуттів: дотик, зір, запах, смак, слух».

Вікторія додала, що в їхній роботі до психолога часто звертаються з відсутністю чіткого бачення психологічної проблеми: «Люди розуміють, що щось не так або їм хочеться щось змінити, а що змінити, вони не знають. Адже далеко не кожна людина здатна прийти і сказати: «У мене занижена самооцінка і мені б хотілося над цим попрацювати». Тому завдання психолога поговорити, виявити вразливі місця й надати допомогу. Як правило, люди спочатку хочуть виговоритися, а далі в процесі спілкування вони розкриваються, і ми починаємо працювати з психологічними проблемами».

Для того, щоб стати учасником програми і отримати разову або постійну психологічну допомогу в Харкові досить подзвонити по одному з номерів Анна: 050 325 20 65, Вікторія: 050 99 41 007 або номером будь-якого іншого психолога, вказаним на сайті проекту.

Проект соціального супроводу

Проект соціального супроводу в Харкові реалізує психолог Світлана Остапцова: «Я працюю в новому проекті «Центр для дітей та сім'ї». Ми надаємо психологічну допомогу, здійснюємо соціальний супровід дітей, підлітків, молоді в формі групових, індивідуальних консультацій та занять для батьківських груп. Проект розроблений на основі аналогового «Простір, дружній до дитини», який орієнтувався на наданні сім'ям-переселенцям дружнього і безпечного простору, де б вони могли залишати своїх дітей для спілкування, розвитку й занять із педагогами. Ми – продовження дитячого простору. Наше завдання – долучати молодь,  вчити їх й передавати ініціативу в досягненні цілей. Ми допомагаємо впоратися з психологічними труднощами як дитини, так і дорослого, сприяємо у вирішенні питань соціального характеру. Наприклад, мама не знає, як оформити дитину в садок. Наше завдання – розповісти, як це зробити та залучити  відповідних фахівців для допомоги, допомогти людям інтегруватися, соціалізуватися й стати на ноги. Проект орієнтований на переселенців, але включає можливість надання допомоги малозабезпеченим сім'ям, де батьки не мають можливості розвивати свою дитину, вихідцям із інтернатів і всім тим, хто потребує допомоги».

Наприкінці Світлана розповіла, що важким в реалізації проекту буде залучення тих соціальних груп, які дійсно потребують підтримки. Адже людина, яка не знає про те, що можна щось робити по-іншому і які можливості є, не зацікавлена в новаціях. Тому для цільової спрямованості проекту важливо встановлення партнерських відносин із громадськими й соціальними організаціями й службами, які зможуть допомогти в пошуку цільової аудиторії.

Для, того щоб стати учасником програми, достатньо домовитися про зустріч, прийти в офіс БФ «Карітас Харків» розповісти про проблеми, у вирішенні яких виникли труднощі, свої інтереси та сфери, де хочете себе реалізувати. А співробітники фонду знайдуть вам спосіб посприяти. Інформацію про описані та інші проекти можна отримати на сайті БФ «Карітас Харків»: http://caritas.kharkiv.ua.

Матеріал підготовлений у рамках спеціального медіа-проекту «Інформація для свідомих дій: почуй голос постраждалих внаслідок конфлікту на сході України», що  впроваджується Ресурсним центром ГУРТ за фінансової підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.