bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Кадри вирішують все: значення ІТ-фахівців у діяльності неурядових організацій
05.01.2017

Стрімкий розвиток новітніх інформаційно-комунікаційних технологій (ІКТ) вносить свої корективи у діяльність неурядового сектору. Важливу роль тут відіграє наявність належної кількості та якості ІТ-фахівців, які мають забезпечувати технічну сторону впровадження ІКТ в роботу НУО. Однак на сьогодні відповідні кадри є одними з найбільш дефіцитних на ринку праці в Україні.

В рамках дослідження потреб українських неурядових організацій в інформаційно-комунікаційних технологіях, проведеного Ресурсним центром ГУРТ протягом жовтня-листопада 2016 року, вдалося з’ясувати, що переважна більшість (64%) опитаних НУО не мають ІТ-фахівця ні в своєму штаті, ні на волонтерській посаді. При цьому 79% констатують проблеми із кібер-безпекою (57% стверджують, що інформаційна система їхньої організації захищена певною мірою, а 22% – що не захищена зовсім).

«У нас в штаті немає ІТ-спеціаліста, тому ми залучаємо їх ззовні. В неурядових організацій не завжди є бюджет, щоб оплачувати послуги розробника сайту. Підтримка діяльності інформаційної мережі – це вагома частина витрат громадської організації, однак без ІТ-спеціаліста налагодити її ефективне функціонування неможливо», – розповіла ГУРТу Наталія Виноградова, виконавчий директор ГО «Харківський ІТ-кластер».

В Україні потреба в ІТ-спеціалістах зумовлюється також підвищенням попиту на хмарні послуги (сучасні технології збереження й управління базами даних), потребою в розробці проектів візуалізації даних, комплексних систем інформаційної безпеки й уніфікованих комунікацій. Відсутність спеціалізованих знань із ІКТ часто призводить до проблем в роботі НУО. Наприклад, актуальним є захист комп’ютерних мереж від злочинних атак, що загрожують конфіденційній інформації.

«В результаті того, що НУО не завжди активно залучають IT-фахівців, страждає якість та терміни виконання роботи. Працівники організації, які виконують непрофільну роботу, змушені витрачати додатковий час на ознайомлення з полем діяльності використання ІКТ. Крім того, внаслідок відсутності досвіду робота виконується довше і з нижчою якістю. Часто громадські організації у зв’язку з відсутністю спеціалістів не можуть правильно сформулювати технічне завдання ІТ-підряднику, що призводить до ускладнень в подальшій роботі», –  зазначив Сергій Дворник, провідний спеціаліст IT-компанії HiTech Service.

Відсутність ІТ-фахівців насправді породжує досить типові проблеми, найбанальніша з них – погана якість мережі Інтернет в офісі. Саме використання інформаційно-комунікаційних технологій є основою підвищення ефективності організацій та забезпечення конкурентоспроможності. Все це зумовлює високу актуальність питань, пов’язаних із залученням ІТ-спеціалістів до громадського сектору.

«Кількість ІТ-спеціалістів в Україні зростає на 15-20 тисяч щороку. В 2014-му їх було 75 000, а в 2015 – вже 90 000. Очікується, що до 2020 року кількість спеціалістів цього профілю виросте до 200 тисяч осіб. Українські ВНЗ кожного року випускають 15 тисяч студентів за спеціальністю ІТ, але не всі з них відповідають вимогам ринку. ІТ-школи за минулий рік перекваліфікували 24 000 людей в ІТ-спеціалістів. Однак при виборі роботи для них важливі цікаві задачі, можливість професійного росту, комфортні умови праці. Практично всі ці критерії забезпечує лише ІТ-сфера», – зазначив Андрій Пивоваров, СЕО та співзасновник освітньої компанії GoIT.

Внаслідок того, що Україна є нині одним зі світових постачальників ІТ-спеціалістів, гостра кадрова криза розгортається на внутрішньому ринку. За найскромнішими підрахунками, дефіцит кваліфікованих кадрів у вітчизняній ІТ-індустрії становить орієнтовно 25 тисяч осіб, і в перспективі він лише збільшуватиметься.

Феномен відсутності IT-фахівців в українських НУО намагався пояснити Олександр Маріковський, керівний партнер Центру контент-аналізу: «Програмісти у нас конкурують не за український, а за європейський ринок – той, де їм більше платитимуть. Умовно кажучи, ми не витримуємо внутрішньої конкуренції, тому технології для українського ринку розвиваються не дуже активно. Навіть якщо громадська організація хоче найняти програміста за хороші гроші, вона не може цього зробити, оскільки фахівці зайняті на цікавіших європейських проектах».

Про те, як подолати ситуацію, яка склалася на ринку інформаційних послуг, та що робити, аби захистити інформаційно-комунікаційну систему вашої організації, читайте в наступних матеріалах на порталі ГУРТ. Про Програму технологічної підтримки неприбуткових організацій України (TechSoup Україна) дізнавайтеся за посиланням.

Катерина Полякова, Максим Мазипчук

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.