bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Спрощення побудови партнерств: результативні фасилітаційні методики
12.10.2016

Для ефективних переговорів чи планування спільних дій часто бракує вміння почути один одного. ГУРТ вирішив розповісти про нетрадиційні формати проведення заходів для побудови нових ідей у взаємодії громадянського суспільства, держави та приватного сектору. Їхня результативність перевірена у рамках нашої діяльності.

Пошук майбутнього

Пошук майбутнього – це планувальна зустріч великої групи людей, під час якої відбувається переосмислення минулого, окреслюються спільні риси сьогодення, щоб сформувати натхненний план дій для його реалізації у майбутньому.

План перебігу заходу передбачає 16 годин спільної роботи, які можна умовно розділити на чотири фази: Минуле, Теперішнє, Майбутнє і Планування Дій.

Метод не вимагає ні залучення експертів, ні довготривалих досліджень і збору інформації, ні спеціального вишколу для того, щоб уможливити задоволення людьми власних потреб. Пошук майбутнього допомагає зрозуміти, де ми знаходимося, і працює з тим, що ми маємо. Зміни, які впливають на виявлення сфер інтересу, розпочинаються безпосередньо під час конференції. База для втілення ідей розширюється завдяки підвищенню рівня партисипативності, а наслідки стають видимими відразу після закінчення події.

Пошук майбутнього можна, з одного боку, розглядати як практичний інструмент втілення демократичних ідеалів в організаціях та громадах, з іншого – це метод фасилітації, який базується на системному підході і використовує окремі самоорганізовані елементи більшої системи.

Використовувати Пошук майбутнього варто, якщо ви хочете:

  • сформувати спільну візію команди чи певної організації та діяти відповідно до неї;
  • надати можливість учасникам зустрічі підвищити поінформованість, обмінятися планами змін і взяти за них відповідальність;
  • визначити загальне прагнення групи в цілому.

ГУРТ спільно з Українським католицьким університетом організовував конференцію «Майбутнє громадянського суспільства в Україні: пошук шляхів консолідації» у форматі пошуку майбутнього протягом 8-10 грудня 2014 року.

Про результативність співпраці у рамках формату пошуку майбутнього зазначає учасниця конференції Олена Бікла, тренер-консультант, експерт з оцінки:

- Ідеї, які висловлювалися на заході, надихнули й дали поштовх до розвитку мого власного проекту. Я розробила концепцію соціально відповідального бізнесу – Коучингового центру для розвитку спортивної активності дітей від 8-14 років у Київській області, підготувала відеоролик, а найближчим часом планую видання власної книги з командоутворення «Моя футбольна команда», мета якого полягає у тому, щоб на прикладі принципів футбольної команди розвити у дітей навички командоутворення і продемонструвати цінність командної роботи. У довгостроковій перспективі хочу поширити діяльність подібних коучингових центрів у Києві, а згодом і по всій Україні.

Приклади заходів у форматі Пошуку майбутнього:

Детальніше ознайомитися з особливостями методики та рекомендованою літературою можна тут.

Відкритий простір

Відкритий простір – ефективна стратегія організації зустрічей навколо центральної теми на основі принципу самоорганізації, завдяки якій великі групи в різний часовий проміжок можуть обговорити комплекс питань, розробивши при цьому план дій залучених до співпраці людей.

Учасники, які прийшли на захід у форматі відкритого простору, можуть побачити простору залу, в центрі якої стоять стільці у формі кола. В центрі кола лежать аркуші паперу, маркери. На стіні можуть висіти деякі символи і плакати з короткими повідомленнями. 

Основні принципи роботи відкритого простору, про які на початку розповідатиме фасилітатор, є такими:

  • Всі, хто прийшли – саме ті, хто мав прийти. На захід приходять ті, кого цікавить тема конференції і хто зацікавлений в її глибшому розумінні та пошуку рішень.
  • Все, що відбувається, – саме те, що має відбуватися. Якщо учасники відволікаються від теми обговорення, так має бути. Під час роботи не за чітко окресленим правилом можуть статися неочікувані відкриття.
  • Все починається, коли приходить час. Для природньої розмови не потрібен точний час. Інколи розмова може початися за кавою і стати новою темою обговорення з новим складом учасників.
  • Якщо кінець, то кінець. Якщо не кінець, то не кінець. Якщо обговорення завершилося раніше, ніж передбачалося і учасники задоволені результатом, можна покинути групу обговорення.

Використовувати формат Відкритого простору варто, якщо:

  • центральна тема настільки складна, що одна людина або одна група не можуть повністю розібратися в ній;
  • є істотні відмінності між людьми й/або ідеями, оскільки в технології відкритого простору відмінність стає ресурсом, який необхідно використовувати, а не проблемою, яку необхідно подолати;
  • учасники палко зацікавлені у вирішенні питання.

Ця методика не є ефективною для масштабних конференцій, у межах яких до обговорення пропонуються уже готові рішення та дії.

Спостереженнями щодо формату поділився керівник Запорізького клубу підприємців Віталій Семеняк, учасник відкритого простору «Як створити ефективну платформу співпраці громадських організацій Запорізької області?»: «Під час заходу ідеї народжувалися дуже легко. ГУРТ створив дійсно відкритий простір, у межах якого розвивалися досі нереалізовані ідеї. Малі групи об’єднувалися, потім роз’єднувалися, щоб об’єднатися у більші. Завдяки відсутності конкуренції усі могли співпрацювати й взаємодіяти».

Приклади заходів у форматі Відкритого простору:

Детальніше ознайомитися з особливостями формату можна тут і тут.

Світове кафе

Світове кафе – це гнучкий фасилітаційний процес, спрямований на побудову кооперативного діалогу задля обміну знаннями та знаходження нових спільних кроків.

Формат Світового кафе, побудований на основі теорії системного мислення, сприяє динамічному спілкуванню, спроможному активізувати колективне розуміння організаціями певних питань.

Формат світового кафе – альтернативний спосіб обговорення та вирішення проблем, що мобілізує активне залучення громади. Присутні не пасивні спостерігачі та слухачі, а безпосередні учасники та творці всього того, що відбувається «тут і зараз». Принцип присутності та включеності в процес, який відбувається «тут і зараз», – один із ключових в такому методі роботи з громадою, як Світове кафе.

Думки учасників щодо ефективності обговорення проблем на місцевому рівні за допомогою формату світового кафе різняться. Сумніви присутні. Але разом із тим визнається перспективність та необхідність спілкування представників громади в такий спосіб.

Використовувати Світове кафе варто, якщо ви хочете:

  • досягти конкретного результату, обмінятися знаннями, стимулювати інноваційне мислення, дослідити можливі варіанти вирішення реальних життєвих ситуацій і проблем;
  • залучити людей до дієвого спілкування – як при першому знайомстві, так і за умов раніше сформованих відносин;
  • провести ґрунтовне дослідження ключових стратегічних викликів чи можливостей;
  • поглибити партнерські відносини та спільними зусиллями сформованої групи досягнути чітких результатів.

Селищний голова Бородянки Віктор Трухан переконаний в ефективності такого методу: «Для мене найціннішим є те, що світові кафе дозволяють не лише почути ідеї інших, а й запропонувати власні. Це хороша можливість для лідерів громад апробувати свою ідею, обговорити її, перевірити, чи сприйме її громада, попросити допомоги в інших учасників, щоб вдосконалити свою ідею. Інколи ми бачимо лише один шлях вирішення певного питання. Світове кафе допомагає завдяки активній залученості в процес інших учасників знайти інші варіанти та шляхи вирішення. Варіанти та вибір є завжди. Головне – їх бачити та обрати найкращий».

Приклади заходів у форматі Світового кафе:

Національні консультації «Як інститути громадянського суспільства України можуть підтримати впровадження Цілей сталого розвитку?»

Світове кафе: перспективні ідеї для розвитку моєї громади

Детальніше ознайомитися із особливостями формату можна тут.

Якщо Ви бажаєте отримати ефективний результат у генеруванні нових ідей у співпраці з колегами, переходьте за лінком.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.