bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Світові практики боротьби з піратством в Інтернеті: огляд ГУРТа
20.09.2016

У відповідь на поширення піратського контенту світ постійно шукає ефективні способи боротьби з ним. ГУРТ розповідає про практики різних країн світу, які зіштовхуються і протидіють глобальній проблемі – порушенню авторського права в Інтернеті.

Ізраїль: судові позови проти приватних користувачів піратського контенту стануть можливими

Навесні 2016 року міністр юстиції Ізраїлю ініціював новий законопроект, згідно з яким інтернет-компанії будуть зобов’язані розкрити особисті дані користувачів мережі, котрі скачують піратський контент. Після цього власник контенту зможе подати на них в суд за порушення авторських прав.

Творці контенту в Ізраїлі, які об’єдналися в організацію «Зіра», намагаються боротися з піратами, але чинне законодавство «зв’язує» їхні руки. Незаконне завантаження контенту приватними користувачами також в окремих випадках може розглядатися як порушення авторських прав. Проте власники контенту не мають можливості боротися безпосередньо з домашніми користувачами, тому що провайдери не зобов’язані розкривати їхні особисті дані.

Якщо законопроект, ініційований міністром юстиції, все ж таки ухвалять, то проти всіх приватних користувачів піратського контенту можуть бути подані персональні судові позови за порушення авторських прав.

Японія: людські ресурси для виявлення порушень авторського права

У червні 2016 року Міністерство економіки, торгівлі та промисловості Японії повідомило про рішення щодо створення спеціального підрозділу. Окрім використання спеціалізованих автоматизованих систем, його працівники будуть особисто моніторити форуми, сайти, стримінгові сервіси для пошуку нелегального контенту в мережі Інтернет. При виявленні таких порушень, ці працівники з’ясовуватимуть дані правовласника та збитки, завдані йому, для подальшого здійснення юридичних заходів.

На думку влади Японії, сучасне спеціалізоване програмне забезпечення, що шукає в мережі піратські копії, не справляється з таким завданням. Пірати завдають студіям і видавництвам колосальні збитки, які оцінюються у 20 млрд. доларів США. Алгоритми, створені для пошуку піратського контенту, тепер легше обдурити. В основному, роботи шукають конкретні зображення, тому піратам достатньо лише мінімально змінити контент, аби обійти фільтри.

Великобританія: судові рішення з блокування піратських сайтів

У 2015 році Вищий суд Великобританії на підставі позову Асоціації Книговидавців прийняв рішення, яким зобов’язав найбільші інтернет-сервіси країни (BT, Virgin Media, Sky, EE, TalkTalk) блокувати доступ до сімох піратських сайтів (AvaxHome, Bookfi, Bookre Ebookee, Freebookspot, Freshwap, LibGen). Ці сайти з хостингом за межами Великобританії пропонували для скачування більше 10 млн. примірників електронних книжок і заробляли гроші на розміщенні реклами на сайтах.

Швеція: тривалий термін позбавлення волі за порушення авторського права в Інтернеті

27 листопада 2014 року окружний суд Уппсали приговорив адміністратора популярного в Швеції торрент-сайта Tankaner.com до 5 місяців позбавлення волі за незаконне використання контенту в Інтернеті. Такий вирок є одним із найжорсткіших серед інших судових рішень, які коли-небудь приймалися в Швеції за аналогічні порушення. Розслідування цієї справи розпочалося два роки тому, коли шведський «СРО Альянс із захисту прав» подав скаргу на дії власника торрент-сайту Tankaner.com, що надавав посилання на інших постачальників незаконних інтернет-послуг, таких, як The Pirate Bay. Шведська поліція заарештувала підозрюваного й висунула звинувачення за незаконне розповсюдження 32 кінофільмів. У результаті обшуків вилучили підписані нелегальні контракти, бухгалтерські документи, а також сервери. За рейтингом Alexa, користувачами торрент-сайт Tankaner.com в Швеції є 84,8% інтернет-користувачів.

Азербайджан: принципи цифрового моніторингу контенту та ліцензування його поширення

У Республіці Азербайджан запустили систему, що ґрунтується на принципах цифрового моніторингу контенту та ліцензування його поширення. При цьому захистом авторських прав займатиметься Центр забезпечення прав інтелектуальної власності. Серед основних способів захисту авторських прав у мережі Інтернет Азербайджан надає перевагу виплатам авторові у випадку вільного використання його творів на Інтернет-ресурсах.

Норвегія: боротьба з піратсвом в Інтернеті через суд та завдяки появі легальних сайтів

Із 2013 року у Норвегії діє суворий закон, який дозволяє антипіратським групам звертатися до суду у зв’язку з незаконним завантаженням в Інтернет приватними особами контенту, захищеного авторським правом.

У країні різко зменшилася кількість аудіо- і відеофайлів, які завантажуються нелегально. Наприклад, в 2008 році норвежці завантажили 1,2 мільярди музичних композицій, а в 2012 році – тільки 210 мільйонів. Про це свідчать дані дослідження компанії Ipsos. Аналітики  пов’язують цю тенденцію з тим, що останніми роками збільшилася кількість легальних сервісів. Іншими словами, піратство стало не потрібним, коли з’явилася можливість сплатити за прослуховування пісні або перегляд кінофільму одним кліком мишки.

США: зараження піратських сайтів вірусами

Індустрія розваг США реалізовує різні проекти регуляції легального поширення контенту в Інтернеті. Ідея, яка з’явилася ще у 2013 році, полягає в тому, щоб дозволити власникам авторських прав заражати шкідливим програмним забезпеченням комп'ютери передбачуваних піратів.

За інформацією Boing Boing, у 2013 році комісія з питань крадіжок в American Intellectual Property представила 84-сторінковий звіт для Уряду США, що говорить про серйозні наміри захисників авторського права.

За задумом авторів, спеціальний софт збирає інформацію про те, з яких джерел користувач копіює або споживає незаконний контент. Після збору потрібної інформації можна буде блокувати доступ до окремих файлів або всього комп'ютеру до тих пір, поки порушник залежно від обставин не сплатить штраф або не видалить незаконний контент із комп'ютера.

Джерело

Зображення: 1, 2, 3, 4, 5 

Контакти

Коментарі

Ігор Алексєєв   2747 днів тому   #  

Прагнемо у всих сферах дереґуляції, навіть там, де є ризик правопорушень - віддаємо перевагу профілактиці, а не покаранням.Але виходить, що у питаннях авторського права багато держав все більше і більше сил скеровують на забезпечення певних прав певної частини творців інтелектуального продукту.Ліпше би розвинені держави витрачали ці ресурси на плекання відкритої культури - заохочення створювати вільні інтелектуальні продукти. Авторське право у сучасному розумінні - застаріває з кожним днем. Дедалі важче буде його охороняти, дедалі більше воно буде суперечити правам широкого загалу на розвиток.

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.