bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

До річниці запровадження е-петицій в Україні: демократія одним кліком
18.09.2016

Із нагоди Міжнародного дня демократії, який відзначається у всьому світі 15 вересня починаючи з 2008 року, в Українському національному інформаційному агентстві УКРІНФОРМ відбулася відкрита дискусія «Демократія одним кліком: рік електронних петицій в Україні».

Як зазначив у вступному слові один із організаторів заходу, представник Democracy Reporting International Ukraine (DRI) Богдан Нагайло, електронна петиція – це один із нових інструментів демократії, але важливо створити умови, аби волевиявлення народу в Україні було справжнім, а не показовим.

За інформацією фахівців DRI щодо практики застосування електронних петицій у світі, на сьогодні е-петиції діють в більше, ніж 70 країнах. Наприклад, у США для успішного проходження е-петиції необхідно набрати 100 тисяч голосів. У Великобританії (процедура подання петицій оновлена у 2015 році) існує два формати подання е-петицій. Перший – необхідно зареєструвати 10 тисяч голосів із питань, що належать до компетенції Уряду Великої Британії. Другий – 100 тисяч голосів – до Палати громад Великої Британії. Термін збору підписів варіюється від 1 до 3 місяців. Німеччина застосовує вимогу у 50 тисяч голосів – до профільного комітету у Бундестазі ФРН. Результатом розгляду цих е-петицій є доповіді і парламентські слухання з піднятого питання.

В Україні відповідно до Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про звернення громадян» щодо електронного звернення та електронної петиції» від 02.07.2015 №577-VIII (ст. 23-1) громадяни можуть звернутися до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування з електронними петиціями через офіційний веб-сайт органу, якому вона адресована, або веб-сайт громадського об’єднання, яке здійснює збір підписів на підтримку електронної петиції.

Е-петиція, адресована відповідно Президенту, Верховній Раді, Кабінету Міністрів, розглядається за умови збору на її підтримку не менше, ніж 25 тисяч підписів громадян протягом не більше трьох місяців з дня оприлюднення петиції.

Як зазначено під час заходу, першим запрацював сайт Президента України. Дмитро Шимків, заступник голови Адміністрації Президента України з питань проведення адміністративних, соціальних та економічних реформ, розповів, що на сайті уже зареєстровано 700 тисяч користувачів, а також майже 26 тисяч петицій. З початку запуску сайт відвідало понад 6,3 млн осіб. За цей час опрацьовано 40 петицій, які набрали 25 тисяч голосів, 38 із них отримали відповідь Президента, а ще дві зараз у розробці.

Сайт Верховної Ради України щодо надання е-петиції запрацював другим і, у порівнянні з сайтом Адміністрації Президента, не є таким популярним. Однак багато петиції, що реєструються на сайті Президента України перенаправляються саме до Верховної Ради. 29 серпня 2016 року запрацював сайт Кабінету Міністрів України, на якому повинні реєструватись петиції.

Е-петиції можна також зареєструвати на сайтах місцевих органів влади. Скористатися правом звернення через е-петиції поки немає можливості лише у декількох містах – Запоріжжі, Одесі та Херсоні.

Як зауважили учасники дискусії, недоліком у процедурі реєстрації петицій є те, що люди плутають державні органи, до яких треба звертатися задля вирішення тієї чи іншої проблеми. Це сповільнює їх розгляд і у зв’язку з цим викликає у частини громадян негативне ставлення до нововведення.

Під час заходу своїм досвідом використання права на подання електронного звернення поділилася авторка однієї з успішних е-петиції Діана Довгань – ініціаторка петиції «Місце технікумів та коледжів в системі освіти України». «Свою петицію я зареєструвала на сайті Президента України, незважаючи на деякі технічні проблеми з самою реєстрацією. Однак моя петиція належала до повноважень Верховної Ради України, тому її перенаправляли. Результатом розгляду петиції є розроблений законопроект, що враховує пропозиції її ініціаторів. Для успішності у поданні е-петиції важливою є роз’яснювальна робота серед громадськості про її необхідність і процедуру реєстрації для голосування. Е-петиції – це один із інструментів впливу на суспільство задля привернення уваги громадськості до обговорення та вирішення конкретної проблеми», – повідомила Діана Довгань.

Як поінформував заступник керівника Апарату Верховної Ради України Микола Шевчук, у Комітеті ВРУ з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин мають намір удосконалити норми закону про звернення громадян та вже сформували робочу групу, яка найближчим часом візьметься за доопрацювання змін ухваленого 2 липня 2015 року закону про звернення громадян, який став поштовхом для запровадження в Україні електронної демократії та практики е-петицій.

Фото: джерело

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.