bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Жінки у спорті: постаті сильної України
31.07.2016

Чемпіонство Україні приносить багато жінок. Завдяки наполегливій праці над розвитком своїх талантів вони досягають значних спортивних успіхів і прославляють нашу країну. Напередодні відкриття Літніх Олімпійських Ігор-2016 ГУРТ вирішив нагадати про спортивний потенціал українських жінок.

Яна Клочкова 

Українська плавчиня, олімпійська чемпіонка, яка виграла 5 олімпійських медалей, серед яких 4 золоті. Свої золоті нагороди Яна виграла на Літніх Олімпійських іграх 2000 року в Сіднеї та 2004 року в Афінах у комплексному плаванні на дистанціях 200 та 400 метрів. Срібну медаль вона отримала на іграх 2000 року у плаванні вільним стилем на дистанції 800 метрів.

У 2000 році Яну Клочкову нагородили Орденом «За заслуги» III ступеня і Орденом княгині Ольги I ступеня. А у 2004 році за виняткові спортивні досягнення на Олімпійських іграх, самовідданість і піднесення спортивного авторитету України у світі Яна отримала звання Герой України разом із врученям Ордена «Золота Зірка».

Лілія Подкопаєва 

Українська спортивна гімнастка, олімпійська чеспіонка, заслужений майстер спорту України, суддя міжнародної категорії, організатор турніру «Золота лілія».

Лілія Подкопаєва – володарка 45 золотих, 21 срібної та 14 бронзових медалей. Та найважливішими досягненням у спортивній кар’єрі спортсменки є завоювання титулу абсолютної чемпіонки світу зі спортивної гімнастики у 1995 році в Японії та абсолютна першість у вільних вправах на XXVI Олімпійських іграх в Атланті 1996 року.

За видатні досягнення у спорті та вагомий особистий внесок в утвердження авторитету України у світовому спортивному співтоваристві Лілія була нагороджена Почесною відзнакою Президента України 1995 року, відзнакою хрест «За мужність», Орденом «За заслуги» II ст., Орден княгині Ольги III ст., Орденом Святого Станіслава.

Оксана Баюл-Фаріна 

Українська фігуристка, заслужений майстер спорту, олімпійська чемпіонка в зимових видах спорту, срібний призер чемпіонату Європи (1993 року в Гельсінкі та 1994 року в Копенгагені), чемпіонка світу з фігурного катання в жіночому одиночному катанні (1993, Прага).

Оксана стала першою олімпійською чемпіонкою за часів незалежної України в зимових видах спорту. Це звання їй принесла перемога на XVII Олімпійських зимових іграх у 1994 році в Норвегії.

Наталія Добринська 

Українська легкоатлетка (багатоборство), олімпійська чемпіонка, майстер спорту міжнародного класу з багатоборства, заслужений майстер спорту України.

Найважливішим досягненням у спортивній кар’єрі Наталії є завоювання золотої медалі на Олімпіаді в Пекіні 2008 року. Спортсменка посіла перше місце у змаганнях з легкої атлетики (семиборство). Наталія Добринська за досягнення високих спортивних результатів на XXIX літніх Олімпійських іграх в Пекіні була нагороджена Орденом «За заслуги» III ст., а ще Орденом княгині Ольги III ст. – за значні особисті заслуги у розвитку вітчизняної легкої атлетики.

Ольга Харлан

Українська фехтувальниця, заслужений майстер спорту, олімпійська чемпіонка 2008 року у командній першості, бронзова призерка Олімпіади 2012 року, чотириразова чемпіонка світу в командній першості та в індивідуальній, семиразова чемпіонка Європи з фехтування.

Серед найважливіших досягнень Ольги – це золота олімпійська медаль на  Літніх іграх у Пекіні, 4 золотих, 2 бронзових та 7 срібних медалей, здобутих на чемпіонатах світу, а також 7 золотих, 6 срібних і 2 бронзових медалей, завойованих на чемпіонатах Європи.

Останньою гучною перемогою Ольги Харлан стала перемога етапу Кубка світу з фехтування на шаблях у Бельгії, 20 лютого 2016 року в фіналі вона здобула перемогу над представницею Росії Яною Єгорян з рахунком 15:10.

Ольга нагороджена багатьма орденами та державним відзнаками за видатні досягнення у спорті та за значний особистий внесок у соціально-економічний, науково- технічний і культурно-освітній розвиток Української держави.

Інна Осипенко-Радомська

Українська веслувальниця на байдарках, чемпіонка Олімпійських ігор в Пекіні, срібна медалістка на Олімпійських іграх у Лондоні у веслуванні на байдарці-одиночці (дистанція 500 і 200 метрів) та бронзова медалістка Олімпійських ігор в Афінах у складі жіночої четвірки, чемпіонка світу в одиночних змаганнях на байдарках в Познані (500 метрів), заслужений майстер спорту. Інна також є володаркою багатьох державних відзнак і нагород.

Олена Підгрушна 

Українська біатлоністка, заслужений майстер спорту України, чемпіонка Зимових Олімпійських ігор у Сочі, чемпіонка світу, 5-кратна чемпіонка Європи з біатлону, переможниця і призерка етапів Кубка світу з біатлону, призерка чемпіонату Європи. Олена Підгрушна також нагороджена державними відзнаками за визначні досягнення у вітчизняному спорті і за вагомий особистий внесок у розвиток та популяризацію фізичної культури і спорту в Україні.

Сестри Віта і Валентина Семеренко

Українські біатлоністки, члени національної збірної команди України, обидві є заслуженими майстрами спорту, олімпійські чемпіонки в Сочі 2014 року, призерки чемпіонатів світу з біатлону, багаторазові золоті та срібні призерки чемпіонатів Європи. Загалом на двох сестри Семеренко завоювали 10 медалей на чемпіонатах світу, 24 медалі на чемпіонатах Європи та 3 олімпійські нагороди.

Ірина Марлені 

Заслужений майстер спорту з вільної боротьби, олімпійська чемпіонка, триразова чемпіонка світу, дворазова чемпіонка Європи, багаторазова чемпіонка України. 21 вересня 2013 року увійшла до всесвітньої Зали Слави Міжнародної федерації об’єднаних стилів боротьби (FILA). Нагороджена Орденом «За заслуги» III ст. і Орденом княгині Ольги III ст.

Підготовлено за матеріалами www.discoverukraine.com.ua

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.