bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Результати дослідження стану й спроможності ОГС Запорізької області (ІНФОГРАФІКА)
05.07.2016

Протягом січня-лютого 2016 року Ресурсний центр ГУРТ проводив дослідження стану й спроможності організацій громадянського суспільства Запорізької області, яке здійснювалося в межах проекту «Зміцнення спроможності та мереж громадських організацій Запорізької області».

Мета дослідження полягала у визначенні рівня розвитку ОГС Запорізької області, з’ясуванні їхнього потенціалу, цілей, сильних і слабких сторін та обмежень, а також визначенні потреб ОГС в розвитку спроможності розробляти та реалізовувати проекти й програми з метою подальшого розроблення тренінгового курсу зі зміцнення управлінської спроможності організацій.

Методологічно дослідження складалося з онлайн-опитування, до якого долучилося 150 організацій громадянського суспільства із Запоріжжя (61%), Мелітополя (11%), Бердянська (10%) й інших населених пунктів Запорізької області (18%); та трьох фокус-груп, у яких взяли участь 72 представники ОГС із Запоріжжя, Мелітополя, Бердянська, Токмака, Полог і Приморська.

Результати дослідження показали, що, починаючи з 2014 року, кількість організацій громадянського суспільства в Запорізькій області збільшилася майже вдвічі, однак новоствореним ОГС часто не вистачає знань і навичок в реалізації довгострокових і стійких програм.

Більшість опитаних організацій орієнтовані на розвиток громад (87), вирішення соціальних проблем (76) та підтримку молоді (65). На противагу цьому, із запропонованих варіантів найменше опитані ОГС цікавляться питаннями адвокасі (30), забезпечення прав дітей (25) і захисту навколишнього середовища (23). Детальніше з загальними результатами дослідження ви можете ознайомитися нижче.

Як показали результати дослідження, загальні тенденції у внутрішній структурі опитаних ОГС тяжіють до наступного:

  • органи врядування (правління/наглядова рада) слабкі й виконують у затвердженні довгострокових рішень скоріше дорадчі функції
  • ОГС Запорізької області мають формальну організаційну структуру, проте в ній не існує чіткого розподілу обов’язків між працівниками
  • вони мають не достатню кількість працівників для забезпечення ключових ділянок діяльності організації. В той же час більшість ОГС-учасниць дослідження нараховують ≤ 5 співробітників
  • ОГС залучають волонтерів, але масово не розробляють волонтерські програми
  • річні бюджети переважної більшості організацій, що долучилися до дослідження, не перевищують 100 тисяч гривень, а основне джерело доходів для них – членські внески

Детальніше результати дослідження внутрішньої структури ОГС Запорізької області дивіться в інфографіці нижче.

Щодо взаємодії опитаних ОГС із зовнішнім середовищем, вдалося виокремити наступні тенденції:

  • взаємодія з владою, бізнесом та іншими НУО не регулюється офіційними угодами та ґрунтується на особистих контактах
  • взаємодія з іншими НУО найчастіше полягає в участі у заходах один одного
  • співпраця зі ЗМІ не носить системного характеру й базується більшою мірою на особистих контактах
  • образ організації переважно конструюється за допомогою соціальних медіа
  • половина опитаних організацій відома тільки тим донорам, до яких безпосередньо зверталася

Детальніше результати дослідження тенденцій зовнішньої взаємодії ОГС Запорізької області з іншими суб’єктами дивіться в інфографіці нижче.

На основі результатів дослідження Ресурсний центр ГУРТ розробив і впровадив серію тренінгів для ОГС Запорізької області. Детальніше читайте за посиланням.

Усвідомлюючи необхідність подальшого розвитку громадських організацій сходу України, експерти ГУРТа на запит Української Ініціативи з Підвищення Впевненості (UCBI) 24-27 червня 2016 року розробили й профасилітували заходи для зміцнення спроможностей трьох грантоотримувачів UCBI в Донецькій області.

Лідерам, волонтерам, партнерам ГО «Моя єдина» (м. Бахмут) і Молодіжної платформи «MOVE» (м. Новогродівка) вдалося розробити місію та бачення своїх організацій. Після коротких тренінгів із питань управління НУО вони створили план дій щодо подальшого організаційного розвитку.

Співробітники та волонтери Краматорської міської громадської організації «Фонд розвитку громади» провели самооцінку організаційної спроможності та визначили пріоритети розвитку своєї організації на найближчий період.

Дизайн інфографіки – Олександра Михайлуца

Проект «Зміцнення спроможності та мереж громадських організацій Запорізької області» реалізовувався Ресурсним центром ГУРТ в рамках Української Ініціативи з Підвищення Впевненості (UCBI), що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

 

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.