bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Богдан Гаврилишин: «Ми в авангарді Європи, ми в авангарді світу!»
25.10.2016

З такими словами минулого року Богдан Гаврилишин звернувся до молоді під час однієї з численних зустрічей. Богдан Гаврилишин – відомий український, канадський, швейцарський економіст, дійсний член Римського клубу, радник декількох президентів та прем’єр-міністрів України, один із учасників ініціативної групи «Першого грудня», голова «Благодійного фонду Богдана Гаврилишина», покликаного сприяти молодіжним ініціативам у розвитку України. Сьогоднішнім матеріалом ГУРТ вшановує пам’ять цього Великого Українця, який пішов із життя 24 жовтня 2016 року. Вічна пам'ять!

Богдан Гаврилишин та моератор зустрічі Олександра Бакланова. Джерело

В першу чергу, Богдан Гаврилишин, людина, за плечима якої неоціненний досвід, звертався до молоді. Адже, на його думку, лише українська молодь може трансформувати країну, й у тому полягає її основна роль. «Ми є унікально талановитий народ. Маємо надзвичайно великої якості людський капітал», – сказав Богдан Гаврилишин, пояснюючи, що наш потенціал може бути використаним лише в тому випадку, якщо пройде трансформацію органів влади, економічної та соціальної систем. Безперечно, останні події в Україні позитивно вплинули на зміни в суспільстві, адже, як стверджує лектор, цього року на Майдані українці народилися як політична нація.

Поруч із цікавою лекцією також проходила презентація книжки пана Богдана під назвою «Залишаюся українцем».

«Цю книжку я написав для молоді. Повірте, я прожив і побачив багато. Тому закликаю вас мріяти. Бо це робить людей вільними. Щоб стати успішною людиною, треба починати не з бізнес-плану, який заганяє в певні рамки. Слід починати з мрії, а вже потім крок за кроком викладати на папері спосіб реалізації цієї мрії. Віра у власні сили, хороша та якісна освіта, сильна воля – ось ключ до успіху», – наголосив Богдан Гаврилишин.

Лектор зауважив, що нове покоління має навчитися добровільно брати відповідальність, аби не лише вимагати від держави прав, а й дотримуватися своїх обов’язків.

«Ми в авангарді Європи, ми в авангарді світу», – наголосив пан Гаврилишин і додав, що з огляду на останні події українці відіграють цивілізаційну роль, а саме: нагадують Європі про людські цінності, а світові – про міжнародну співпрацю.

Джерело

Багато цікавих думок Богдан Гаврилишин висловив, відповідаючи на численні запитання аудиторії. Найцікавіші з них наведемо нижче.

- Богдане Дмитровичу, яке місце займають правові цінності в ідентифікації українського народу?

- За останній рік у нас серйозно змінилися політичні цінності. Ми мали незалежну країну, а тепер маємо політичну націю. І це фантастично. Абсолютна більшість наших співгромадян стали справжніми українськими патріотами. І це не залежить від того, звідки вони, в якого Бога вони вірять чи не вірять, якою мовою спілкуються. Вони усвідомили себе українцями, патріотами нашої держави.

Цього року в нас народилося відчуття того обов’язку. Наведу приклад із Майдану. Як чудово зорганізувалися різні служби: медична, психологічна, продовольча. Це ж ніхто не вказував, уряд не давав розпорядження. Тобто ми усвідомили, що людина має не лише права, але й повинна брати на себе обов’язки. І зараз це відбувається. Люди йдуть захищати свою Батьківщину, ризикуючи життям.

Всі покладалися на права людини, але вони не задоволені. Уряди не справляються, бо перевантажені реалізацією цих прав. Тому кожна людина повинна брати на себе відповідальність, виконувати свої обов’язки перед державою. І ми показали в тому приклад всьому світові.

- Ви говорите, що суспільна думка в більшості українців змінилася. Але все ж таки залишився певний відсоток людей, який вважає, що стало набагато гірше. Як приклад наводять курс валюти, економічне становище. Що відповідати в такому разі? Як їх переконувати?

- Вони мають на це право. Але повірте, через 2-3 роки економічний розвиток буде значно швидшим для України, прийдуть інвестиції, і тоді стане краще. Наприклад, інвестори Швеції вже сьогодні говорять про те, що вони зацікавлені вкладати чималі кошти у розвиток нашої економіки. Та й загалом  шведи ставляться до нас дуже позитивно і вірять в нашу перспективу. 

- Державний устрій Ви порівнюєте з архітектурою. Але хочу звернути увагу, що в Україні фундамент все ж таки не є міцним. Маю на увазі старше покоління, яке виховувалося в радянському просторі, і, на жаль, є заляканим, не таким прогресивним, як молодь. Прошу звернути увагу й на них, адже вони все ж трохи гальмують розвиток нашої держави. Як Ви вважаєте?

- Зі свого досвіду можу сказати, що молодь бачить перспективу. Коли я був в Індії, взяв із собою молоду дівчинку, яка новим поглядом сприймала ту країну. Мені було це страшенно цікаво спостерігати, бо я відкривав завдяки їй все нові й нові аспекти існування цієї екзотичної країни. Це була ще одна пара очей, яка дозволяла мені дивитися не лише на 180, а й на всі 360 градусів.

Головне, щоб діти поважали своїх батьків. Бо це є їхній обов’язок перед тими, хто їх виховав і навчив. Але поруч із тим, у нас багато дорослих, які допомагають молоді. І це теж необхідно. Наприклад, колишній міністр закордонних справ, посол в Австрії Володимир Огризко досяг того, що наші дві молоді дівчинки брали участь у Генеральній асамблеї ООН. І це величезний досвід. Йому вдалося це зробити, зважаючи на його зв’язки та розуміння, як втілити на практиці те бажання двох юних представниць Української держави.

- Пане Богдане, відомо, що Ви змогли змінити певні країни. Наприклад, переконати військову хунту в Аргентині передати владу цивільним. Скажіть, чи не могли б Ви це зробити з РФ? І який прогноз Ви можете дати для цієї країни на найближчу перспективу?

- На жаль, я навряд переконаю Путіна, і, здається, мало хто це може зробити, оскільки він  став ненормальною людиною. Можливо, він таким і був, але тепер він є тотально ненормальным. 

Щодо майбутнього Російської Федерації, то, думаю, на неї чекає доля СРСР. Вона розпадеться, і ось декілька аргументів чому. В Росії є острови багатства: Сибір, Москва, Татарстан, Зелений клин тощо. Але решта – це страшенна біднота. Так, там є величезна Академія наук, але кількість патентів за останні 10 років у всій країні менша, ніж кількість патентів в такому штаті, як Алабама (США). Тобто Росія технологічно досить відстала держава. Усе їхнє багатство – це нафта й газ. А режим Путіна, і вже всім це зрозуміло, своїми діями робить ще й величезну шкоду для майбутнього цієї країни. 

Бжезинський розглядає українсько-російський конфлікт через призму російсько-китайських відносин. Він стверджує, що США ніколи не допустять розпаду РФ, щоб в геополітичному плані не посилювати Китай, який одразу ж претендуватиме на всі ці ресурси і, таким чином, стане країною №1 у світі. В контексті російсько-китайських відносин Китай потужніший, ніж Росія. І треба відмітити, що вже близько 300 тисяч китайців мешкає на російській території, і то лише питання часу, коли Китай розіграє цю карту. 

Звичайно Бжезинський – досвідчений науковець, політичний експерт та аналітик, але він може помилятися, як і я.

Із повною відео версією зустрічі ви можете ознайомитися тут

 Матеріал підготували Оксана Полулях та Дмитро Бритов

Контакти

Коментарі

Сумщенко Ірина   3384 дні тому   #  

Можливо пан Богдан має рацію.Принаймі, хотілося б вірити. Большое видится издалека, так сказать))Всім успіхів та натхнення!!!

  •   Пiдписатися на новi
Катерина Полякова   3383 дні тому   #  

Дякуємо! Навзаєм! Вітаємо з прийдешніми святами та бажаємо усього найкращого :)

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.