bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Михайло Ломоносов: «Волонтер як сонце – повинен розігнати хмари»
29.08.2014

Сьогодні ГУРТ ділиться історією Михайла Ломоносова  лауреата номінації  «Сфера мистецтва та культури». Читайте та коментуйте!

Мій волонтерський шлях розпочався ще в школі. Потяг до громадської діяльності дав про себе знати, коли у сьомому класі до нас прийшла привітна тітонька і запропонувала всім охочим доєднатися до міської акції по допомозі соціально незахищеним «П’ять картоплин». Відтоді такий захід став традиційним у нашій школі, а я захопився цим не на жарт. Коли, однолітки ганяли під вікнами м’яча я готував чергову стінгазету. А коли, вони красувалися перед дзеркалом, збираючись на дискотеку, я шукав апаратуру, а потім чергував з іншими волонтерами, беручи участь в великій справі розвитку вечірнього молодіжного дозвілля.

Та одного сонячного дня на типовому локальному заході я познайомився з яскравою дівчиною у кольоровому береті, як дізнався потім, талановитою поетесою Ольгою Роляк. Вона мала велику мрію – організовувати літературно-мистецький фестиваль у Ніжині. До речі, успішно з нею справляючись. А так як саме у цьому місці пройшла студентська юність Гоголя. Називався фест  Гоголівкою. Тоді я загорівся волонтерством у друге. Але вже потужніше. Саме з того моменту починається моє, як я його іменую, «культурне волонтерство», що й стало, так би мовити моєю спеціалізацією у справі служіння суспільним інтересам.

В той час я вже навчався в одинадцятому класі і не полишав своїх творчих проб. Писати казки і оповідання було і є моєю віддушиною і віддзеркалилось незамінним плюсом у моїй діяльності. Після шкільного ентузіазму незначного і не масштабного, «Гоголівка» стала моїм вдалим дебютом на широкій ниві саме волонтерства у сфері мистецькій. Пам’ятаю, як мені подзвонила Ольга і повідомила, що сьогодні оргкомітет  йде клеїти афіші, рекламувати майбутній захід. Від незвички, спочатку було навіть трохи лячно і в голові роїлися підступні думки, які я тоді і озвучив. Ольга відповіла: «З такими думками краще сидіти вдома. Волонтер іде до людей і несе позитив, негативу в них і так вистачає. Він як сонце, повинен розігнати хмари». Тоді я зрозумів на скільки необхідною є у волонтерстві підтримка лідера і команди.

Як члену оргкомітету «Гоголівки», мені випало займатися дитячим блоком. Він посідає у програмі чільне місце, так і називаючись «Дитячий простір». Роботи було багато. Перш за все потрібно було залучити обдаровану дітвору до участі в фесті, донести ідею нашої спільної роботи до батьків та вчителів, запросити спонсорів і головне отримати очікуваний результат. Довести собі та іншим, що захід даної специфіки та спрямування має шанс жити навіть у місті районного масштабу. Такий творчий майданчик був необхідний для Ніжина, адже реалізувати свій  потенціал талановитим дітям було просто ніде. Так, ми не обіцяли нічого крутого, окрім символічних призів і мікрофона. Нашим завданням було показати потенціал молоді, його нестримну творчу енергію, подарувати виступ перед залом, можливість заявити про себе, нехай і зі сцени містечкового ґатунку.

За два роки мого волонтерства на «Гоголівці», поповнилася й моя  особиста скарбниця досвіду. Перш за все це спілкування з дітьми, спонукання їх до дій, що у моєму педагогічному профілі (за спеціальністю я майбутній вчитель історії!) необхідно. Це і діалог на офіційному рівні зі спонсорами та батьками. Керівництво цілим блоком на фестивалі всеукраїнського рівня змушує проявляти багатогранність. Я встиг побувати і ведучим програми і сценаристом, куратором конкурсів і поза фестивальними освітніми акціями з дітьми-сиротами.

Гоголівкою все не закінчилося. Після неї були «Покровські читання». Зараз знову готуюся до напруженої роботи над Гоголівкою-2014, яка у звязку з усім відомими суспільно-політичними подіями була перенесена з весни 2014, коли фест відбувається традиційно на осінь цього ж року.

Результат не змусив себе довго чекати. В рамках фесту оргкомітету вдалося видати альманах творчої молоді «Казкарі нашого міста», залучити до співпраці вчителів та інші громадські організації, зокрема чернігівський «Апельсин», побачити безліч посмішок на дитячих обличчях, що слугує найвищою нагородою для волонтера. І підняти культурно-виховний рівень міста на березі Остра, міста з великим творчим потенціалом…

Контакти

Коментарі

Ігор Алексєєв   3516 днів тому   #  

За допомогою ГУРТу я дізнався про важливі речі, які очевидними для мене, на жаль, не були. Виявляється, і в "Зробимо Україну чистою", і в "Гоголь-фест" є свої засновники :)

  •   Пiдписатися на новi
Хренова Вікторія    3516 днів тому   #  

Ігоре, дякуємо за коментар! Щиро раді, що наші матеріали стали корисними для Вас!

  •   Пiдписатися на новi
  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.