bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Важливі зміни до законодавства про захист тварин
21.08.2014

Далеко не останнє місце у проблемі подолання безпритульності тварин займає її правове регулювання, тобто наскільки законами та іншими нормативними документами в Україні детально передбачені шляхи і механізми вирішення такої проблеми.

Ми – благодійний Фонд «Happy Paw», займаємось вирішенням проблеми безпритульних собак гуманними шляхами. На жаль, у своїй діяльності наша організація зіштовхується з рядом недоліків та прогалин у законодавстві України у сфері захисту тварин від жорстокого поводження, особливо, що стосується проблеми подолання безпритульності тварин.

Тому одним з першочергових завдань, які ми ставимо перед собою, є ініціація змін до діючого законодавства України з метою формування ефективної правової бази для захисту безпритульних тварин.

 У зв’язку із цим, ми разом із юридичною компанією «Spektor Law Firm» підготували, на нашу думку, топ змін, які необхідно втілити «на папері».

  • Розширити обсяг понять і визначень. Зокрема, в центральному законі, що стосується вищезгаданих проблем – Законі України «Про жорстоке поводження із тваринами», зовсім відсутні такі поняття як «тварина під опікою», «власник тварини», «опікун над твариною», «вилов тварин», «регулювання чисельності тварин» тощо, що є ключовими у проблемі подолання безпритульності тварин.
  • Конкретизувати поняття «жорстоке поводження із тваринами». Не зважаючи на назву, поняття жорстокого поводження із тваринами в Законі існує лише на рівні невеличкого визначення. Доцільним вбачається передбачити більш конкретизоване визначення та додати невичерпний перелік дій, які вважаються «жорстоким поводженням».
  • Легалізувати т.зв. «міні-притулки» для тварин. Оскільки законодавство на сьогодні містить досить складні та серйозні вимоги до притулків для тварин, більшість приватних притулків фактично працюють нелегально. Варто передбачити можливість створення «міні-притулків», «місць тимчасового утримання тварин», для яких будуть значно спрощені вимоги з організації та утримання чотирилапих друзів.
  • Дозволити вилов тварин приватним організаціям. На даний момент виловом можуть займатись виключно комунальні підприємства, внаслідок браку коштів та багатьох інших факторів, така робота здійснюється неякісно, а подекуди не здійснюється взагалі. Встановивши чіткі вимоги до організації, яка займатиметься виловом, деталізувавши процедуру та умови такого вилову, якість здійснення такої діяльності очікувано значно підвищиться.
  • Передбачити процедуру реєстрації домашніх тварин. На сьогодні необхідність і можливість реєстрації здійснюється лише в небагатьох великих містах України завдяки діяльності органів місцевого самоврядування і громадським ініціативам. У зв’язку із цим, для забезпечення ветеринарного контролю, полегшенню отримання дозвільних документів на перевезення тварин та спрощенню процедури пошуку загублених тварин, цілком виправданим є створення загальнодержавної системи реєстрації домашніх тварин.
  • Прийняти Типові правила утримання тварин у містах України на рівні Кабінету Міністрів України і зобов’язати місцеву владу прийняти такі акти в кожній адміністративно-територіальній одиниці із врахуванням особливостей регіону. Разом із тим скасувати існуючі місцеві правила утримання тварин, що подекуди містять абсурдні норми, а також припинити дію прийнятих ще за радянських часів правил утримання тварин, які на сьогодні досі є чинними, хоча вже неактуальними.
  • Передбачити розширений перелік способів регулювання чисельності тварин. На сьогодні відповідно до Закону діє схема регулювання чисельності тварин, що полягає в тому, що «по можливості проводиться стерилізація, а якщо немає можливості – евтаназія». Враховуючи знову ж таки дефіцит у бюджетах коштів на проведенні стерилізації, відповідальні служби вдаються до негуманного методу – умертвіння тварин. Натомість європейська практика свідчить, що існує безліч додаткових способів регулювання чисельності – «скорочення місць перебування», «скорочення місць годівлі» тощо, втілення превентивних способів як, наприклад, «боротьба з масовим незаконним розведенням тварин».

Друзі та усі небайдужі до долі безпритульних собак! Написати закон юристи можуть максимум за місяць, однак з його лобіюванням у нас можуть виникнути труднощі. Тому звертаємось до всіх, хто може допомогти нам у цій нелегкій, але дуже хорошій справі. Надсилайте ваші контактні дані та пропозиції на електронну адресу: [email protected].

Ми переконані в тому, що за Вашої підтримки разом зможемо досягти кращих результатів та ще більш ефективно вирішувати проблему безпритульних собак у нашій країні.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.