bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

На Волині взялися за використання енергоефективних технологій
17.12.2012

«Перше «джерело енергії», яке треба розвивати в Україні – це енергоефективність», -  таку думку висловив під час круглого столу» «Відновлювальні джерела енергії та енергозбереження на Волині» голова Ради РГО «Екоклуб» Андрій Мартинюк. Він переконаний, що заходи з енергоефективності не лише забезпечать економічну безпеку України, а поліпшать якість життя громадян, що, відповідно, позначиться і на добробуті країни.

З метою пропагування цієї ідеї Екоклуб взявся реалізовувати на Волині проект «Увімкни сонце – живи комфортно», в рамках якого проходило навчання мешканців Маневицького району технологіям використання енергії сонця та енергозбереження в побутових умовах.

«Сьогодні люди використовують штучні утеплювальні матеріали, виготовлення яких негативно впливає на екологічний стан. Крім того, порушення технологій встановлення призводить до швидкого псування утеплення. Для утеплення будинку найкраще використовувати екологічні матеріали - очерет і солому. Правильне утеплення будинку зекономить 30-40% тепла, в середньому сім’я витрачає 5000 грн. на енергоресурси в рік, то економія складає близько 1500 грн в рік. Тож понесені витрати на утеплення швидко окупляться», – зазначила керівник проекту Оксана Майборода.

Головними перешкодами у впровадженні енергоефективних технологій, на її думку, є «мала обізнаність населення щодо доступних технологій використання енергії сонця та утеплення, відсутність економічних стимулів (вартість енергоресурсів для села досить низька) та фінансових механізмів (недоступні кредитні ставки). Саме тому одним із найважливіших завдань сьогодні є налагодження взаємовигідної співпраці між владою, громадою і бізнесом: якщо споживач буде знати, що якусь частку витрат покриє держава і можна буде взяти позику під низькі відсотки, він буде застосовувати екологічні засоби збереження й отримання тепла.

Маневицький район – це той регіон Волині, де використання екологічних енергоресурсів зумовлене наявністю лісів і торфових покладів. Однак, за словами першого заступника голови Маневицької РДА Анатолія Артишука, дрова – не дешевий ресурс, тож для обігріву більше використовують тріску, а в найближчій перспективі – енергетична лоза і сонячні колектори. «Дуже важливо показати людям шлях, бо ми за своїм мисленням – консервативні», – зазначив представник адміністрації. Він переконаний, що перспективою впровадження енергоефективних технологій має стати прийняття державних цільових програм, а свій внесок місцева влада готова здійснювати.

Для впровадження енергоефективних технологій на сьогодні є достатньо інформації, добра воля місцевих органів влади і бажання мешканців. Однак, на жаль, не існує правового механізму відшкодування частки витрат. Більше того, як повідомив директор школи с. Годомичі Маневицького району Василь Шавук, котел, який працює на відходах і обігріває заклад, суттєво зекономив витрати, проте така економія призводить до зменшення ліміту з енерговитрат на наступний рік, а це, в свою чергу – до перевитрат. Тож, на його думуку, без загальнодержавної програми не обійтися.

За словами начальника відділу енергетики, екнергозбереження і зв’язку Валерія Почасова, механізми впровадження енергоефективних технологій варто передбачити в регіональній програмі, а також розробити відповідне положення щодо механізму відшкодування частини витрат.

Питання енергозбереження стає для України і світу щораз актуальнішим, тож ініціатори проекту і влада Маневицького району готові ініціювати і лобіювати впровадження енергоефективних технологій на державному рівні.

Контакти

  • Богдана Стельмах
  • ВОГО “Волинський прес-клуб”

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.