bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Як стимулювати появу та діяльність активних громадських організацій?
19.10.2011

«Великою перешкодою в Україні для розвитку громадянського суспільства є чинний Закон «Про об’єднання громадян», який був прийнятий у 1993 році», – вважають громадські активісти, які взяли участь у засіданні Донецького прес-клубу. За їх словами, дуже багато положень цього закону давно не відповідає сучасним вимогам суспільства, в тому числі громадських організацій, та європейській практиці.

Експерт Українського незалежного центру політичних досліджень Віктор Андрусів зазначив, що сьогодні на розгляді у Верховній Раді перебуває законопроект «Про громадські організації» 7262/1. Його ключовий принцип в тому, що громадська організація повинна мати такі ж можливості створення, реєстрації, діяльності як і юридична особа. Відповідно, реєстрація спрощується до 3 днів, скасовуються територіальні статуси та державний контроль, дозволяється господарська діяльність – всі ці питання в законі враховані. Закон також спирається на рішення Європейського суду та на рекомендації Ради Європи. Тобто фактично він враховує світову практику та кращі традиції розвитку громадянського суспільства.

«Наразі закон перебуває в Комітеті місцевого самоврядування та державного будівництва, де створена робоча група, яку очолює депутат від «Нашої України» Юрій Богданович Ключковський. Ця робоча група власне і затягує винесення цього законопроекту на друге читання в зал. Існують дуже великі ризики, що вона перепише ключові положення цього закону щодо права на об’єднання і, зрештою, взагалі саме на цій робочій групі лежить відповідальність за те, що ми отримаємо в підсумку», – зазначив Віктор Андрусів.

На зустрічі голова Громадської ради при Донецькій обласній держадміністрації Володимир Кіпень зауважив, що збільшення кількості громадських організацій – це не є самоціль. Головним залишається дорослішання самого громадянського суспільства, підвищення його спроможності діяти в різних сферах у різний спосіб, орієнтуючись на достатньо широкий механізм можливості такої дії. Цей механізм, забезпечить нормативно розвиток громадянського суспільства, яка зараз посунулася вперед достатньо суттєво. «Ми ще не вміємо використовувати ці можливості, тому, необхідно просвітництво, починаючи зі школи та закінчуючи вищим навчальним закладом: знайомство з тим, що є громадянське суспільство, як воно функціонує, які має можливості, в чому інтерес для громади і що для членів її воно може давати», – зазначив доповідач.

За словами Володимира Кіпеня, ефективне громадянське суспільство ніколи не будується зверху. Якщо буде відповідний розвиток самодіяльності, самоініціативи, тоді воно повставатиме природно. Держава може створити лише або гарні умови для руху вперед, або умови, які роблять бар’єри.

Контакти

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.