bg-img bg-img bg-img
Увiйти в ГУРТ
Забули пароль?

Ще не з нами? Зареєструйтесь зараз

Вода - основа життя…а іноді - загроза
08.08.2011

Проблема якості води в Україні завжди стояла дуже гостро.  Наразі ситуація настільки погіршилася, що навіть  споживати в побуті воду «з крану» стає небезпечним. Якою є ситуація на Кіровоградщині, та чи можливо щось змінити вирішили дізнатися  представники кіровоградського місцевого осередку «МАМА – 86».

На жаль, все більше у Кіровоградських ЗМІ з’являється повідомлень, про те, що якість води постійно погіршується. Жителі навіть спостерігали зміни кольору води після зливи. Виявилося, все дуже просто.

Як пояснили фахівці, через підняття рівня ґрунтових вод під час зливи, далися в знаки «погрішності» технічного стану трубопровідних каналів. Саме через дірки брудна вода і потрапляла у крани наших домівок.

Як результат, маємо вдома цілий «живий куточок» із водоростями, бактеріями, іржею, хлоркою, піском, та мулом. А чи ліпша ситуація із колодязною водою?

Адже завжди існувала думка, що вода із колодязю-сама чиста. Сумно, але… В 2010 р. санстанція перевірила 135колодязів приватних домівок (за даними газети «Відомості+»).

Практично в кожному рівень нітратів був вище норми. Вживання такої води, з часом може призвести до недугів дорослої людини, а от у дитини до трьох років така водичка може забрати життя. Також неодноразово вже потрапляє на очі попередження про лептоспіроз та «холерний слід» на який натрапили в стічних водах країни та його наслідки для жителів.

Не дарма ж ще у ХІХ ст. відомий хімік Луї Пастер зазначав, що 80% хвороб людина випиває з водою. Але, виявляється, не лише пити воду небезпечно.

Вже протягом багатьох років пляжі міста офіційно не функціонують. Купатися в річках Сугоклей та Інгул заборонено. Вирок санстанції одностайний: Вода непридатна для купання. Ось така ситуація.

Це при тому, що 28 липня 2010 року Генеральна Асамблея ООН схвалила резолюцію, що визнала право на воду та санітарію – основними правами людини.

А 30 вересня 2010 року це рішення було підтримане Радою ООН по правах людини. Тож про яку реалізацію прав людини та адекватний рівень життя може іти мова?

Треба міняти ситуацію! Наразі представники кіровоградського місцевого осередку «МАМА – 86» розпочали кампанію у рамках проекту «Сприяння реалізації права на воду і санітарію в Україні»,започаткованого ВЕГО «МАМА-86».

Надіслані запити до управління житлово-комунального господарства, управління меліорації і водного господарства,головному лікарю Державної СЕС та в управління охорони здоров’я.

Метою є скласти реальну картину, щодо якості питної води в області, технічного стану водопостачання, яким чином здійснюється захист водоохоронних зон та ін..Планується провести громадські обговорення із представниками органів влади, які можуть і повинні вплинути на покращення ситуації.

Також, з 17 червня 2011 у Кіровограді в обласній бібліотеці ім. Чижевського у залі технічної літератури почалася робота пересувної виставки, присвяченої сучасним доступним та ефективним екотехнологіям, які дозволяють вирішити проблеми життєзабезпечення пересічного домогосподарства. Виставка буде працювати протягом червня-серпня 2011 р.

Мета пересувної виставки - пропаганда енерго- водо- та ресурсо- зберігаючих екотехнологій. Отже, зважаючи на те, що дана проблема – це дійсно наша спільна біда: кожного дому, кожної родини, закликаємо всіх небайдужих долучитися до її вирішення.

За більш детальною інформацією звертатися до кіровоградського місцевого осередку «МАМА – 86» за адресою: м. Кіровоград, вул. Єгорова 19, кв.2, або на електрону пошту [email protected]
Контактна особа: Людмила Шестакова, тел.: 0522-27-04-63

Діяльність проходить у рамках проектів ВЕГО „МАМА-86” « Екологічне життя людей» та «Сприяння реалізації права на воду і санітарію в Україні» за фінансової підтримки UNOPS, Ради зі співпраці в галузі водопостачання та водовідведення WSSCC та Шведського товариства охорони природи ( SSNC).

Контакти

  • Людмила Шестакова
  • кіровоградський місцевий осередок «МАМА – 86»
  • [email protected]
  • 0522-27-04-63

Коментарі

  •   Пiдписатися на новi



Щоб розмістити свою новину, відкоментувати чи скопіювати потрібний текст, зареєструйтеся та на портал.